Οι Ρώσσοι οινοποιοί κάλεσαν τις αρχές να επιβάλουν δασμούς 200% στο κρασί από χώρες του ΝΑΤΟ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώληση κρασιού - RIA Novosti, 1920, 28/02/2024

Ο Σύνδεσμος Αμπελουργών και Οινοποιών της Ρωσσίας (AVVR) ζήτησε να καθοριστούν οι εισαγωγικοί δασμοί για το κρασί από τις χώρες του ΝΑΤΟ στο 200%, δήλωσε ο εκτελεστικός γραμματέας της Alexey Plotnikov στο RIA Novosti.

«Αποφασίσαμε να απευθύνουμε εκ νέου έκκληση στην κυβέρνηση και την Κρατική Δούμα με αίτημα να ενισχυθούν τα μέτρα για την προστασία της ρωσσικής αγοράς και να αποσταλεί η θέση του AVVR στην κυβέρνηση και στο συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κρατικής Δούμας, συμπεριλαμβανομένων: τη θέσπιση εισαγωγικών δασμών για κρασί, αφρώδες κρασί, εμπλουτισμένο κρασί από χώρες του ΝΑΤΟ κατά 200 τοις εκατό», είπε ο συνομιλητής του πρακτορείου.

Στα τέλη Ιουλίου του περασμένου έτους, η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αύξησε τους εισαγωγικούς δασμούς στα κρασιά από μη φιλικές χώρες έως το τέλος του 2023 – από 12,5 σε 20 τοις εκατό, αλλά όχι λιγότερο από ενάμιση δολάρια το λίτρο. Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Αργότερα παρατάθηκε για ολόκληρο το 2024.

Σύμφωνα με τον Plotnikov, η ένωση πρότεινε επίσης την κατάργηση του προτιμησιακού καθεστώτος των εισαγωγικών δασμών για το κρασί, τον αφρώδες κρασί και τον ενισχυμένο οίνο από τη Γεωργία.

Επιπλέον, η AVVR ζήτησε τη θέσπιση ποσόστωσης 20% για το ρωσσικό κρασί στα καταστήματα από την 1η Σεπτεμβρίου, με περαιτέρω αύξηση στο 50%.

Ο Σύνδεσμος Αμπελουργών και Οινοποιών σκέφτηκε να ορίσει μια ποσόστωση για καφετέριες – να υπάρχει τουλάχιστον το 50 τοις εκατό των εγχώριων προϊόντων στη λίστα κρασιών από την 1η Σεπτεμβρίου και να αναγράφονται στην αρχή τέτοια ποτά.

…………………………………………………………………………………..