Τα F-16 που πωλούνται σε Τούρκους θα χρησιμοποιηθούν σε νέο πόλεμο κατά της Αρμενίας – Αμερικανός γερουσιαστής

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκικής και Αζερμπαϊτζανικής Αεροπορίας πριν από την άσκηση TurAz Qartalı 2022 στο Αζερμπαϊτζάν στις 5 Σεπτεμβρίου 2022. Στο βάθος αριστερά είναι ένα τουρκικό μαχητικό F-16. Φωτογραφία: aa.com.t

Το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ραντ Πολ, καταδίκασε τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν σε επιθέσεις στην Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατά τη διάρκεια του πολέμου 44 ημερών το φθινόπωρο του 2020. Όπως μετέδωσε το Armenpress σήμερα, 1 Μαρτίου, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA, η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή αρμενική οργάνωση λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες) ανέφερε αυτό.

Ο γερουσιαστής ζήτησε ένα ψήφισμα που απορρίπτει το Κογκρέσο για την πώληση F-16 και άλλων αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία.

Μεταξύ των λόγων για τον αποκλεισμό της πώλησης F-16 στον σύμμαχο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο Paul ανέφερε τη δήλωση του αρμενικού υπουργείου Άμυνας ότι στις 29 Σεπτεμβρίου 2020, ένα τουρκικό F-16 κατέρριψε ένα αρμενικό επιθετικό αεροσκάφος Su-25 στον αρμενικό εναέριο χώρο.

«Η Τουρκία έχει υποστηρίξει στενά το σύμμαχό της Αζερμπαϊτζάν στις προσπάθειές του να υποτάξει την περιοχή, παρέχοντας μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στρατιωτικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και, αν πιστεύεται η αρμενική κυβέρνηση, άμεση μαχητική υποστήριξη. Έτσι τα αεροσκάφη μας F-16, που δίνουμε στους Τούρκους, χρησιμοποιούνται πραγματικά στον επόμενο πόλεμο με την Αρμενία». – είπε ο γερουσιαστής.

Τόνισε ότι ο πόλεμος του 2020 και οι επακόλουθες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν το 2023 σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους, δημιουργώντας μια ανθρωπιστική καταστροφή που ανάγκασε περισσότερους από 100 χιλιάδες Αρμένιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το ψήφισμα του γερουσιαστή Πολ έλαβε δικομματική υποστήριξη στην Άνω Βουλή του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αλλά δεν έλαβε αρκετές ψήφους για να περάσει.

Τον Οκτώβριο του 2021, η Άγκυρα προσέγγισε την Ουάσιγκτον ζητώντας να πουλήσει 40 μαχητικά πολλαπλών ρόλων F-16 που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin και να εκσυγχρονίσει σχεδόν 80 οχήματα μάχης αυτής της κατηγορίας σε υπηρεσία με τον τουρκικό στρατό. Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την αίτηση της Άγκυρας, αλλά το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Ας θυμηθούμε ότι η Άγκυρα παρείχε στο Μπακού ολοκληρωμένη υποστήριξη κατά τη διάρκεια του πολέμου 44 ημερών στο Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς μαχητών από τη Συρία στο Αζερμπαϊτζάν, της ανάπτυξης της αεροπορίας της σε αυτή τη δημοκρατία της Υπερκαυκασίας και της προμήθειας συστημάτων κρούσης. Στο Μπακού επιχειρεί ειδική ομάδα της τουρκικής διοίκησης. Αρχηγός του ορίστηκε ο επικεφαλής του επιχειρησιακού τμήματος των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων, στρατηγός Bakhtiyar Ersai , ο οποίος εθεάθη να σχεδιάζει τις επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν κατά τον πόλεμο των 44 ημερών . Τον Δεκέμβριο του 2022 διορίστηκε σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Πηγή : ΕΑdaily

……………………………………………………………………………………………………………