Ο Πούτιν καθόρισε το μέλλον της Ρωσσίας και υπενθύμισε τη μοίρα των προηγούμενων που προσπάθησαν να νικήσουν τη Ρωσσία.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκφωνεί την ετήσια ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση - RIA Novosti, 1920, 29/02/2024
Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκφωνεί την ετήσια ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

Νέα ελίτ. Ο Πούτιν καθόρισε το μέλλον της Ρωσσίας

Η ομιλία του Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες.

Ο Πρόεδρος απηύθυνε μήνυμα στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση. Σε δύο ώρες και έξι λεπτά, ο αρχηγός του κράτους κάλυψε, ίσως, όλους τους τομείς της ζωής στη σύγχρονη Ρωσσία, δίνοντας προσοχή σε συγκεκριμένα στοιχεία και χωρίς να ξεχνάμε αυτούς στους οποίους οφείλουμε τα επιτεύγματά μας. Το κύριο πράγμα που είπε είναι στο υλικό του RIA Novosti.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε πριν από την εκδήλωση: στις 29 Φεβρουαρίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενεργεί τόσο ως αρχηγός κράτους όσο και ως υποψήφιος πρόεδρος.

Για την προστασία της κυριαρχίας
Ο Πούτιν προειδοποίησε αμέσως: θα μιλήσουμε όχι μόνο για άμεσα σχέδια, αλλά και για στρατηγικά καθήκοντα. Η βάση για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήταν κυρίως οι ιδέες των Ρώσσων που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια προσωπικών ταξιδιών στις περιφέρειες και συναντήσεων. Ο πρόεδρος επεσήμανε ιδιαίτερα την ενότητα του λαού – τόσο στο πλαίσιο μιας πανδημίας όσο και ενόψει μιας απειλής για την κρατική κυριαρχία.

Η Δύση ενδιαφέρεται να έχει έναν «εξαρτημένο, ξεθωριασμένο, ετοιμοθάνατο χώρο» αντί για τη Ρωσσία. Αλλά δεν υπολόγισαν σωστά. Όλοι οι τομείς της κοινωνίας έχουν ενωθεί και η χώρα δεν θα ξεχάσει τους ήρωές της.

“Δεν ξεκινήσαμε αυτόν τον πόλεμο στο Ντονμπάς. Αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να τον τερματίσουμε”, τόνισε ξανά ο Πούτιν. Η Ρωσσία έχει όλα τα μέσα για αυτό. Ο στρατός απέκτησε τεράστια εμπειρία κατά τη διάρκεια της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας. Νέοι τύποι όπλων αναπτύσσονται ενεργά. Τα σύμπλοκα Kinzhal και Zircon έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

«Οι υπερηχητικές μονάδες διηπειρωτικού βεληνεκούς Avangard και τα συστήματα λέιζερ Peresvet βρίσκονται σε μάχη. μοναδικά χαρακτηριστικά», σημείωσε ο αρχηγός του κράτους. Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.
Ο Πρόεδρος επεσήμανε την υποκρισία των δυτικών χωρών που μιλούν για «ρωσσική απειλή» ενώ οι ίδιες κάνουν εχθρικές ενέργειες και επιλέγουν στόχους στο έδαφός μας. Και υπενθύμισε τη μοίρα εκείνων που προηγουμένως προσπάθησαν να νικήσουν τη Ρωσσία. Τώρα αντιμετωπίζουν ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες.Ταυτόχρονα, η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουάσιγκτον για θέματα στρατηγικής σταθερότητας.

«Αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω -για να με καταλάβουν όλοι καλά- στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος του οποίου οι κυβερνώντες κύκλοι κάνουν ανοιχτές εχθρικές ενέργειες εναντίον μας. Θα συζητήσουν σοβαρά μαζί μας θέματα στρατηγικής σταθερότητας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθώντας να βλάψει τη Ρωσσία, όπως λένε οι ίδιοι, μια στρατηγική ήττα στο πεδίο της μάχης», σημείωσε ο πρόεδρος.

Η ίδια η Δύση δυσφημεί όχι μόνο τις δικές της πολιτικές, αλλά και τα νομίσματα και το τραπεζικό της σύστημα. Ταυτόχρονα, η Ρωσσία και οι εταίροι της συνεχίζουν να επιδεικνύουν οικονομική ανάπτυξη. Μιλάμε για τις ενώσεις BRICS και EAEU. Η συνεργασία με την ASEAN αναπτύσσεται ενεργά. Μέχρι το 2028, το μερίδιο των χωρών BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα φτάσει το 37 τοις εκατό και η G7 θα μειωθεί σε 28. Η Μόσχα αλληλεπιδρά επίσης με αραβικές και αφρικανικές χώρες.

Για τη στήριξη των οικογενειών και την υγεία του έθνους
Τα επίπεδα φτώχειας στη χώρα πέφτουν. Αλλά το κύριο καθήκον είναι να παρακινηθούν οι πολίτες να κάνουν παιδιά: «Μια μεγάλη, μεγάλη οικογένεια πρέπει να γίνει ο κανόνας». Σήμερα, οι ανεπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν μείωση των ποσοστών γεννήσεων. Αυτό επηρεάζεται από τις οδηγίες ζωής. «Η υποστήριξη των οικογενειών με παιδιά είναι η θεμελιώδης ηθική μας επιλογή», ​​τόνισε ο πρόεδρος.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Διεθνή Έκθεση και Φόρουμ Ρωσία στο VDNKh - RIA Novosti, 1920, 29/02/2024
© RIA Novosti / Mikhail Voskresensky / Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Διεθνή Έκθεση και Φόρουμ “Ρωσσία” στο VDNKh

«Πρέπει να θέσουμε σαφείς στόχους και να κινούμαστε με συνέπεια προς την επίλυσή τους, προς την επίτευξή τους. Για να διασφαλίσουμε ότι μέχρι το 2030 το επίπεδο φτώχειας στη Ρωσσία θα πέσει κάτω από το 7 τοις εκατό και στις πολύτεκνες οικογένειες θα πέσει περισσότερο από το μισό, σε τουλάχιστον 12 τοις εκατό. πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση της φτώχειας, κυρίως για τις πολύτεκνες οικογένειες», πρόσθεσε.

Για το σκοπό αυτό, εγκαινιάζεται το έργο «Οικογένεια». Στο πλαίσιο του, οι περιφέρειες θα μπορούν να υλοποιούν και δικά τους προγράμματα στήριξης, πέραν των ομοσπονδιακών. Οι τοπικές αρχές θα λάβουν βοήθεια από το κέντρο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Διεθνή Έκθεση και Φόρουμ Ρωσία στο VDNKh
© Φιλοξενεί το φωτογραφικό πρακτορείο RIA Novosti / Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Διεθνή Έκθεση και Φόρουμ “Ρωσσία” στο VDNKh

Ο πρόεδρος πρότεινε επίσης την παράταση του προγράμματος αποπληρωμής για ένα δάνειο 450 χιλιάδων ρούβλια κατά τη γέννηση ενός τρίτου παιδιού έως το 2030. Και αυξήστε την έκπτωση φόρου για το δεύτερο παιδί σε 2,8 χιλιάδες ρούβλια το μήνα και για το τρίτο παιδί σε έξι χιλιάδες. Το πρόγραμμα καταβολής κεφαλαίου μητρότητας θα παραταθεί τουλάχιστον έως το 2030.

Η κατάσταση της υγείας των Ρώσσων βελτιώνεται. Ο αρχηγός του κράτους, σημειώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να είναι ειρωνικό, επεσήμανε: η χώρα έχει αρχίσει να πίνει λιγότερο, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού αλκοόλ. Υπάρχει όμως περιθώριο βελτίωσης.

Η «Μακρά και δραστήρια ζωή» είναι άλλο ένα εθνικό έργο. Στόχος δεν είναι μόνο η μακροζωία, αλλά και η αύξηση της ποιότητας ζωής. Τώρα η μέση διάρκεια ζωής είναι 73 χρόνια, αλλά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 78 έως το 2030. «Στο μέλλον, πρέπει να φτάσουμε στο επίπεδο των 80+», τόνισε ο Πούτιν.

Φροντίδα για τη Νεολαία
Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ένα νέο εθνικό έργο αφιερωμένο στο μέλλον της χώρας: «Νεολαία της Ρωσσίας». Και εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη στους δασκάλους του σχολείου. Από την 1η Σεπτεμβρίου, οι μισθοί όλων των συμβούλων διευθυντών για εκπαιδευτικό έργο σε σχολεία και τεχνικές σχολές θα αυξηθούν κατά πέντε χιλιάδες ρούβλια. Η αύξηση για τη διαχείριση της τάξης θα αυξηθεί από πέντε σε δέκα χιλιάδες από την 1η Μαρτίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει στο Πανρωσικό Οικογενειακό Φόρουμ Συγγενείς - Αγαπημένοι - RIA Novosti, 1920, 29.02.2024
© RIA Novosti / ΠΙΣΙΝΑ / Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει στο Πανρωσσικό Οικογενειακό Φόρουμ “Συγγενείς – Αγαπημένοι”

Το 2018, οι μισθοί των εκπαιδευτικών καθορίστηκαν στο επίπεδο του περιφερειακού μέσου όρου. Σύμφωνα με τον Πούτιν, το σύστημα πρέπει να βελτιωθεί. Η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των περιοχών είναι άδικη. Η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί έως το 2026. Επίσης, περισσότερα από εννέα δισεκατομμύρια ρούβλια θα διατεθούν για την ενημέρωση των σχολείων.

Ο αρχηγός του κράτους αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του φόρτου εργασίας στα σχολεία. Οι εξετάσεις πρέπει να ρωτούν για το τι κάλυψαν τα παιδιά στην τάξη, πιστεύει. Αντίστοιχα, θα πρέπει να προσαρμοστεί ο μηχανισμός της Ενιαίας Κρατικής Εξέτασης. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε έναν απόφοιτο σχολείου, ώστε να μπορέσει να ξαναδώσει ένα από τα μαθήματα της επιλογής του και να έχει χρόνο να εισέλθει στο επιλεγμένο πανεπιστήμιο.

Οικονομική ανάπτυξη
Όσον αφορά την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, η Ρωσσία έχει γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και η πέμπτη στον κόσμο, σημείωσε ο Πούτιν. Αυτό σημαίνει την ανάγκη αύξησης των μισθών. Από το 2020, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί 1,5 φορές και μέχρι τη δεκαετία του 2030 θα διπλασιαστεί ξανά – σε 35 χιλιάδες ρούβλια.

Παράλληλα, υπάρχουν προβλήματα με το προσωπικό και τις εγχώριες προηγμένες τεχνολογίες. Ωστόσο, υπάρχει λύση. “Μια μεγάλη νέα γενιά μεγαλώνει. Το 2030, πάνω από οκτώ εκατομμύρια Ρώσσοι θα είναι κάτω των 30 ετών. Είναι σημαντικό να γίνουν επαγγελματίες. Για να το κάνουμε αυτό, θα δημιουργήσουμε ένα νέο εθνικό έργο “Προσωπικό.” Από το 2024, σταδιοδρομία Η καθοδήγηση ξεκινά από την έκτη δημοτικού. Οι επιχειρήσεις πρέπει να καλούν τα παιδιά να συμμετάσχουν», εξήγησε ο πρόεδρος.

Ζήτησε επίσης υψηλότερες αμοιβές για τους καθηγητές πανεπιστημίου. Θα υπάρξουν χρήματα στον προϋπολογισμό για αυτό.
Όσο για την τεχνολογική βάση, η βάση εδώ είναι η επιστήμη. Η χώρα πάντα σκεφτόταν το μέλλον και προσπαθεί να συνεχίσει να το κάνει.

«Η εγχώρια επιστημονική υποδομή είναι το ισχυρό μας πλεονέκτημα», τόνισε ο αρχηγός του κράτους. Και πρότεινε αύξηση των επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα στο 2% του ΑΕΠ έως το 2030. Οι επενδύσεις στην επιστήμη από ιδιωτικές επιχειρήσεις θα αυξηθούν επίσης σημαντικά.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με συμμετέχοντες στο ΙΙ Συνέδριο Νέων Επιστημόνων στο πάρκο επιστήμης και τέχνης Sirius
© Photohost του Συνεδρίου Νέων Επιστημόνων /  Ο Ρώσσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με συμμετέχοντες στο ΙΙ Συνέδριο Νέων Επιστημόνων στο πάρκο επιστήμης και τέχνης Sirius

“Η Ρωσσία πρέπει να δημιουργήσει νέα παγκόσμια έργα, να δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη παραγγελία για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργήσει διεθνείς τεχνολογικές πλατφόρμες, να αναπτύξει τη δική της παραγωγή εξαρτημάτων. Η Ρωσσία τα έχει όλα αυτά”, είπε ο Πούτιν.

Ταυτόχρονα, σε συνθήκες έλλειψης προσωπικού, είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας. Αυτό συνεπάγεται ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμό από άκρο σε άκρο των βιομηχανικών δυνατοτήτων, ρομποτοποίηση. Οι προηγμένες σχολές μηχανικών πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό. Έχουν ήδη δημιουργηθεί 30 τέτοιες εγκαταστάσεις και σύντομα θα ανοίξουν άλλες 20. «Προτείνω να αυξηθεί ο αριθμός τους σε 100», είπε ο πρόεδρος.

Ανάπτυξη επιχείρησης
Το ρωσσικό τραπεζικό σύστημα και το χρηματιστήριο πρέπει να εξασφαλίσουν τη ροή κεφαλαίων στην οικονομία. Έτσι, θα εμφανιστεί ένα νέο μέσο – ένα “πιστοποιητικό αποταμίευσης”.

“Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να επενδύουν αξιόπιστα σε έργα και να λαμβάνουν έσοδα από αυτά. Για να γίνει αυτό, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτικοί λογαριασμοί θα είναι ασφαλισμένοι για ποσά έως 1,4 εκατομμύρια ρούβλια”, εξήγησε ο Πούτιν. “Θα είναι δυνατή η τοποθέτηση κεφαλαίων για μια μακρά περίοδο και οι τράπεζες θα προσφέρουν πιο επικερδή έσοδα από τόκους. Αυτά τα κεφάλαια θα είναι ασφαλισμένα για ποσά έως 2,8 εκατομμύρια ρούβλια».

Υπάρχει όμως μια θεμελιώδης απαίτηση. Οι ρωσσικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να δραστηριοποιούνται σε εγχώριες δικαιοδοσίες και να μην αποσύρουν κεφάλαια στο εξωτερικό, όπου, όπως αποδεικνύεται, όλα μπορούν να χαθούν.

Ο Πρόεδρος είναι ενάντια σε οποιαδήποτε πίεση στους επιχειρηματίες και χαίρεται που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμβάλλουν ολοένα και περισσότερο στην οικονομία. “Εκατοντάδες νέες εγχώριες μάρκες δήλωσαν ξεκάθαρα. Το 2023, ο αριθμός των νέων επιχειρηματιών (κάτω των 25 ετών) αυξήθηκε κατά 20%. Αυτή η δημιουργική ενέργεια πρέπει να υποστηριχθεί”, τόνισε ο Πούτιν.

Ο αρχηγός του κράτους πρότεινε στην κυβέρνηση να επεξεργαστεί μια αμνηστία για τις μικρές εταιρείες που αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τεχνητούς μηχανισμούς βελτιστοποίησης. «Δεν θα υπάρξουν πρόστιμα ή επανυπολογισμοί φόρων για αυτούς», διαβεβαίωσε.
Επιπλέον, πρόσθεσε ο πρόεδρος, από την 1η Ιανουαρίου, οι επιθεωρήσεις των επιχειρήσεων μπορούν να εγκαταλειφθούν εντελώς και οι πιστωτικές διακοπές μπορούν να καθιερωθούν κάθε πέντε χρόνια.
Σχετικά με τις διαδρομές τουρισμού και συγκοινωνιών

Ο Πούτιν έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στον τουρισμό. Θα δημιουργηθούν υποδομές για τους επισκέπτες σε όλους τους εθνικούς δρυμούς της χώρας. Η τουριστική συνεισφορά στο ΑΕΠ της Ρωσσίας θα πρέπει να αυξηθεί στο 5%. Σύγχρονα ξενοδοχεία θα ανοίξουν στις ακτές της Κασπίας, της Βαλτικής, της Αζοφικής, της Μαύρης και της Ιαπωνίας.
Αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη των μεταφορών και της εφοδιαστικής. Ο Πρόεδρος ανέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο να προετοιμάσει ένα σχέδιο για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Dzhubga – Sochi. Το 2024, ο αυτοκινητόδρομος M12 θα επεκταθεί στην Αικατερινούπολη και το 2025 – στο Tyumen. Στο μέλλον, ο δρόμος αυτός θα περνάει από ολόκληρη τη χώρα.

Είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί η αεροπορία — η αεροπορική κινητικότητα των πολιτών πρέπει να αυξηθεί κατά μιάμιση φορά έως το 2030. Σε έξι χρόνια, η υποδομή τουλάχιστον 75 αεροδρομίων θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί.

Σχετικά με τους συμμετέχοντες στο SVO

“Όλοι αυτοί, με τα όπλα στο χέρι, σηκώθηκαν για να υπερασπιστούν την Πατρίδα… Η καρδιά μου είναι γεμάτη περηφάνια. Τέτοιοι άνθρωποι, φυσικά, δεν θα υποχωρήσουν, δεν θα σας απογοητεύσουν και δεν θα προδώσουν”, είπε ο πρόεδρος σχετικά με το στρατιωτικό προσωπικό. Πρέπει να διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο σε όλους τους τομείς της ζωής. Η ελίτ δεν είναι αυτοί που έχουν «γεμίσει τις τσέπες τους», αλλά άνθρωποι που έχουν αποδείξει την πίστη τους στη Ρωσσία με πράξεις.

Θα συνεχίσουν να λειτουργούν ειδικά προγράμματα στεγαστικών δανείων για κατοίκους της Αρκτικής και της Άπω Ανατολής, του Ντονμπάς και της Νοβορόσια. Στεγαστικά δάνεια ύψους δύο τοις εκατό θα προσφερθούν σε συμμετέχοντες και βετεράνους της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.

Και από την 1η Μαρτίου μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα προσωπικού «Time of Heroes». «Το κυριότερο είναι ότι αυτοί πρέπει να είναι άνθρωποι που έχουν δείξει τα καλύτερα προσόντα τους», τόνισε ο Πούτιν. Η εκπαίδευση θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες· μέντορες θα είναι ειδικοί από σχετικούς κλάδους, υπάλληλοι υπουργείων και της προεδρικής διοίκησης. Οι συμμετέχοντες στο SVO θα λάβουν επίσης δικαιώματα προτεραιότητας για εισαγωγή σε κορυφαία πανεπιστήμια με μη στρατιωτικές ειδικότητες.

……………………………………………………………………………………………………………………