Το ρωσσικό ΥΠΕΞ δεν απέκλεισε την απώλεια (ληστεία) του σκυθικού χρυσού που μεταφέρθηκε στην Ουκρανία.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σκυθικός χρυσός - RIA Novosti, 1920, 02/11/2024
© RIA Novosti / Alexander Kryazhev Σκυθικός χρυσός. Φωτογραφία αρχείου
Το ρωσσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απέκλεισε την απώλεια σκυθικού χρυσού που μεταφέρθηκε στην Ουκρανία.
.
( σ.σ. : Στην πραγματικότητα δεν αποκλείει την ληστεία από τους νεοναζί του Ζελένσκι και το λαθραίο ξεπούλημα του θησαυρού στους αρχαιοκάπηλους της Δύσης … Έτσι κι αλλιώς οι αλλογενείς χαχόλοι ουδεμία σχέση έχουν με την περιοχή και τον πανάρχαιο ελληνικό πολιτισμό της !!Λέγαμε το καλοκαίρι του 2023 … Τραγέλαφος. Ο “χρυσός των Σκυθών” της Κριμαίας, στην Ουκρανία με απόφαση του Αν. Δικαστηρίου της… Ολλανδίας !!

Οι Σκύθες, λένε, ότι ήταν νομαδικά φύλα που ζούσαν στις στέπες στα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας. Ναι, αλλά οι Σκύθες θεωρούνται ο λαός καταγωγής των θρυλικών Αμαζόνων. Και η έκθεση είχε τίτλο «Κριμαία. Το χρυσό νησί της Μαύρης Θάλασσας: Έλληνες, Σκύθες, Γότθοι» … Ναι, αλλά ο Β. Πούτιν είπε: «Οι Έλληνες ο αυτόχθων πληθυσμός στην Κριμαία – Ήταν εκεί πολύ πριν από όλους μας» )

………………………..
Η Μόσχα δεν αποκλείει ότι ο σκυθικός χρυσός που μεταφέρθηκε στο Κίεβο μπορεί τελικά να χαθεί, δήλωσε ο Artem Studennikov, διευθυντής του πρώτου ευρωπαϊκού τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.
.
“Τώρα βλέπουμε πώς βγαίνουν εικόνες από τη Λαύρα του Κιέβου Pechersk. Αντικείμενα από ουκρανικά μουσεία φέρεται να μεταφέρονται για αποθήκευση σε μουσεία ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών. Γι’ αυτό έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τα τεχνουργήματα της Κριμαίας μπορεί να υποφέρουν μια θλιβερή μοίρα – δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι μπορεί να χαθούν», είπε.
.
Παρουσίαση αντικειμένων από τη συλλογή Σκυθικού χρυσού στη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ - RIA Novosti, 1920, 29.11.2023
Ο Shvydkoy δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον Σκυθικό χρυσό
Το 2013, τέσσερα μουσεία της Κριμαίας – το Ιστορικό και Πολιτιστικό Καταφύγιο του Κερτς (που αργότερα έγινε μέρος του Μουσείου της Ανατολικής Κριμαίας), το Κεντρικό Μουσείο της Ταυρίδας, το Ιστορικό και Πολιτιστικό Αποθεματικό Μπαχτσισαράι και το Χερσονέζικο Ταυρίδη – έστειλαν την έκθεση «Κριμαία. Το χρυσό νησί της Μαύρης Θάλασσας: Έλληνες, Σκύθες, Γότθοι» στη Βόννη και μετά στο “νησί του Άμστερνταμ στη Μαύρη Θάλασσα”. Το 2014, μετά την επανένωση της χερσονήσου με τη Ρωσσία, η Ολλανδία είχε μια ερώτηση σχετικά με το ποιος έπρεπε να επιστρέψει τη συλλογή. Τον Οκτώβριο του 2021, το Εφετείο του Άμστερνταμ αποφάσισε ότι έπρεπε να μεταφερθεί στην Ουκρανία. Τα μουσεία της Κριμαίας κατέθεσαν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας, αλλά αυτό επικύρωσε την απόφαση. Στα τέλη Νοεμβρίου 2023, το Μουσείο Allard Pearson στο Άμστερνταμ επιβεβαίωσε στο RIA Novosti ότι είχε μεταφέρει τη συλλογή στο Κίεβο.
.
Χρυσός των Σκυθών: Η ιστορία της αιώνιας διαμάχης ΟυκρανίαςΡωσίας για τον ανεκτίμητο θησαυρό
.
Στη Ρωσσία, η θέση του δικαστηρίου ονομάστηκε προκατειλημμένη. Ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Κριμαίας, Vladimir Konstantinov , πρότεινε ότι η συλλογή σκυθικού χρυσού θα μπορούσε να καταλήξει στα χέρια ιδιωτών δυτικών συλλεκτών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κριμαίας Σεργκέι Ακσένοφ , η συλλογή απλώς αφαιρέθηκε από τα μουσεία της Κριμαίας.
.
Το περασμένο καλοκαίρι, η Ρωσσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών ανέφερε ότι το Κίεβο και η UNESCO συμφώνησαν να αφαιρέσουν χριστιανικούς θησαυρούς, συμπεριλαμβανομένων των λειψάνων των αγίων, από τη Λαύρα του Κιέβου Pechersk και να τους μεταφέρουν σε δυτικές χώρες. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 16 έργα, συμπεριλαμβανομένων πέντε βυζαντινών εικόνων, αφαιρέθηκαν κρυφά από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης του Κιέβου που φέρει το όνομα του Khanenko. Μερικά από αυτά εκτέθηκαν στο Λούβρο. Αναφέρθηκε ότι αρχαίες εικόνες και άλλα εκθέματα ιδιαίτερης αξίας θα φυλάσσονταν στη Γαλλία μέχρι το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

……………………………………………………………………………………………………………………..