Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ σε Α2 από Α1 με «αρνητική» προοπτική

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Moody’s Investors Service υποβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της ισραηλινής κυβέρνησης για πρώτη φορά, σύμφωνα με την κρατική ειδησεογραφία του Ισραήλ Kan TV.

Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ σε Α2 από Α1 με «αρνητική» προοπτική, υποβαθμισμένη από «σταθερή».

Στις 19 Οκτωβρίου, 12 ημέρες μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, η Moody’s έθεσε την αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας του Ισραήλ Α1 σε αναθεώρηση για υποβάθμιση, επικαλούμενη την «απροσδόκητη και βίαιη σύγκρουση».

Η βαθμολογία Α2 λαμβάνει υπόψη τις μακροχρόνιες δυνάμεις της ισραηλινής κυβέρνησης στην οικονομία, την κοινωνία των πολιτών και το δικαστικό σύστημα, με το Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τη δικαστική εποπτεία. Αυτά τα δυνατά σημεία, ωστόσο, μετριάζονται από τις δημοσιονομικές μετρήσεις και το χρέος, σημείωσαν οι συγγραφείς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απάντησε ότι “η οικονομία του Ισραήλ είναι σταθερή. Η υποβάθμιση δεν σχετίζεται με την οικονομία, αλλά οφείλεται αποκλειστικά στο ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Η βαθμολογία θα ανέβει ξανά μόλις κερδίσουμε τον πόλεμο και θα κερδίσουμε .”

Πηγή

Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Εφημερίδα Maariv: Μια πτώση στο πιστωτικό σκορ θα γίνει αισθητή στις τσέπες όλων μας και αυτή είναι μόνο η αρχή. Πηγή

……………………………………………………………………………………………………………………….