ΗΠΑ: “…στρατιωτική υπερδύναμη του κόσμου” Κίνα: “…κατασκευαστική υπερδύναμη του κόσμου” – Μελέτη CEPR

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (CEPR) που δείχνει ότι όπως “οι ΗΠΑ είναι η μόνη στρατιωτική υπερδύναμη του κόσμου” (που δαπανούν περισσότερα για τον στρατό τους από τις δέκα επόμενες χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες μαζί), η Κίνα είναι τώρα ” η μοναδική κατασκευαστική υπερδύναμη του κόσμου» (που παράγει περισσότερους από τους εννέα επόμενους μεγαλύτερους κατασκευαστές μαζί).

Το πιο ενδιαφέρον μέρος της μελέτης είναι η απόλυτη ταχύτητα με την οποία συνέβη. Όπως το έθεσαν οι συγγραφείς: “Η εκβιομηχάνιση της Κίνας είναι άνευ προηγουμένου. Η τελευταία φορά που ο “βασιλιάς του λόφου παραγωγής” έπεσε από τον θρόνο ήταν όταν οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το Ηνωμένο Βασίλειο λίγο πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χρειάστηκαν στις ΗΠΑ το μεγαλύτερο μέρος ενός αιώνα για να ανεβείτε στην κορυφή· η αλλαγή Κίνας-ΗΠΑ κράτησε περίπου 15 ή 20 χρόνια. Η εκβιομηχάνιση της Κίνας, εν ολίγοις, αψηφά τη σύγκριση».

Βίντεο από το Όκλαντ της Καλιφόρνιας. Το “american dream”σε πλήρη κατάρρευση !!

Συχνά ακούμε “βόμβες των ΗΠΑ, η Κίνα χτίζει” (ή “Πρωτοβουλία Belt and Road” εναντίον “Bomb and Ruin Initiative”), αυτό δείχνει ότι στην πραγματικότητα είναι το κύριο αντίστοιχο χαρακτηριστικό τους: το ένα είναι η αναμφισβήτητα μεγαλύτερη μηχανή θανάτου και καταστροφής στον κόσμο , ο άλλος ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο ό,τι χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας. Όμως, όπως το είπε ο Μπάιντεν σε μια ομιλία του το 2022, «βρισκόμαστε στη μάχη μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας» και «ο κόσμος επιλέγει ξεκάθαρα την πλευρά της ειρήνης». Και με τον όρο «δημοκρατία» και «η πλευρά της ειρήνης», είτε το πιστεύετε είτε όχι, εννοούσε την Αμερική.

Αυτή είναι η μελέτη:

Πηγή

…………………………………………………………………………………………………