Ο Γέλτσιν, το ΝΑΤΟ και τα όπλα του Κιέβου. Τι αποκάλυψαν τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία των Αμερικανών

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Πρόεδροι της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής - Μπόρις Νικολάεβιτς Γέλτσιν και Μπιλ Κλίντον - RIA Novosti, 1920, 30/01/2024
© RIA Novosti / Alexander Makarov

Στοιχεία αρχείου: Οι ΗΠΑ υποστήριξαν τον Γέλτσιν, αλλά το ΝΑΤΟ αμφέβαλλε για αυτόν

Renat Abdullin. Το Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει αποχαρακτηρίσει έγγραφα που σχετίζονται με τη διμερή σύνοδο κορυφής του 1994 στη Μόσχα. Τι νέο αποκαλύφθηκε για τις ρωσσοαμερικανικές σχέσεις την εποχή του Μπιλ Κλίντον και του Μπόρις Γέλτσιν – στο υλικό του RIA Novosti.
.

«Ο πιο σημαντικός συνάδελφος»

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Κλίντον, Άντονι Λέικ, προειδοποιεί σε προεδρικό υπόμνημα: “Όπως με όλες τις συνόδους κορυφής ΗΠΑ-Ρωσσίας και Σοβιετικής Ένωσης πριν από αυτήν, ακόμη και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το διακύβευμα είναι μεγάλο. Εσείς και ο Γέλτσιν θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το δύσκολα θέματα που μόνο τους τελευταίους μήνες έφεραν νέα προβλήματα στη σχέση μας».
.
Μπόρις Γέλτσιν και Μπιλ Κλίντον - RIA Novosti, 1920, 29/01/2024
© RIA Novosti / Vladimir Rodionov Μπόρις Γέλτσιν και Μπιλ Κλίντον ( σημείωση Αλφειού : Δείτε το αριστερό χέρι του Κλίντον !! )
.
“Ο Γιέλτσιν μπορεί να είναι ο πιο σημαντικός ξένος συνάδελφός σας”, συνεχίζει. “Αλλά αυτή η νέα εταιρική σχέση και η θετική κατεύθυνση των σχέσεών μας με τη Ρωσσία είναι υπό έλεγχο. Οι επικριτές στον Τύπο και αλλού υποστηρίζουν ότι δίνουμε υπερβολική έμφαση στον Γέλτσιν και τις μεταρρυθμίσεις <…> Πολλοί πιστεύουν ότι ο Γέλτσιν μπορεί να χρειαστεί να επιβραδύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις μετά τις εκλογές (κοινοβουλευτικές εκλογές στη Ρωσσία τον Δεκέμβριο του 1993 – Εκδ.) και να διατηρήσει ένα πλεονέκτημα έναντι των εθνικιστών ακολουθώντας μια πιο σκληρή πολιτική με τη Μολδαβία και την Ουκρανία».
.
“Μετά τις εκλογές, ο Γέλτσιν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σκληρή επιλογή. Οι ρωσσικές πολιτικές και κοινωνικές συζητήσεις καταδεικνύουν διαφορές απόψεων σχετικά με τον ρυθμό και την κατεύθυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τον ρόλο και τα δικαιώματα της Ρωσσίας στο κοντινό της εξωτερικό και τις σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους υπόλοιπους της Δύσης», σημειώνει ο σύμβουλος. Υπάρχει σημαντική αμφιθυμία στη Ρωσσία σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορέσει να ενσωματωθεί με τη Δύση οικονομικά και πολιτικά».
.
Μεταξύ των κύριων στόχων της συνόδου, ο Λέικ χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, «τη σύναψη ιστορικής συμφωνίας με τη Μόσχα και το Κίεβο για την απομάκρυνση όλων των πυρηνικών όπλων από την Ουκρανία». “Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι ο Γέλτσιν θα πει ναι στην πρόταση Σύμπραξης για την Ειρήνη που θα φέρετε από τη συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Αυτό είναι κρίσιμο για τη μακροπρόθεσμη αποστολή της ενσωμάτωσης της σύγχρονης Ρωσσίας στη Δύση. Θα πρέπει να το κάνετε ξεκάθαρο στον Γέλτσιν ότι «η συμπεριφορά της Ρωσσίας στο κοντινό της εξωτερικό κινδυνεύει να υπονομεύσει τη βάση της υποστήριξής της στη Δύση. Μπορείτε να την πείσετε να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να μην συμβεί αυτό, όπως μια συμφωνία με την Εσθονία και τη Λετονία για γρήγορη απόσυρση των στρατευμάτων της Ρωσσίας. ” Όσον αφορά τα ουκρανικά πυρηνικά όπλα, ο Λέικ πιστεύει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα ήταν ένα σημαντικό σύμβολο της προθυμίας της Ρωσσίας να εργαστεί ειλικρινά με τον «σημαντικότερο γείτονά της». Ως αποτέλεσμα, επετεύχθη συμφωνία.
.

Εγγυήσεις προς την Ουκρανία

Το δεύτερο αποχαρακτηρισμένο σημείωμα είναι από τον Strobe Talbott, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Warren Christopher. «Κρίσιμης σημασίας για μια σοφή και βιώσιμη πολιτική έναντι της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι η ανάγκη να τοποθετηθούν [μετασοβιετικές χώρες] σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, και αυτό σημαίνει να μεταφέρουμε την Ευρώπη από το περιθώριο στο κέντρο της στρατηγικής μας», γράφει.
Ο Τάλμποτ μίλησε αρνητικά για την πρωτοβουλία του Ρώσσου υπουργού Εξωτερικών Αντρέι Κοζίρεφ «Σύμπραξη για μια Ενωμένη Ευρώπη»: αυτό θα υποτάξει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία στις δομές του ΟΑΣΕ και θα ενίσχυε τη Μόσχα. Οι ρωσσικές αρχές «είναι εκνευρισμένες που το ΝΑΤΟ φαίνεται έτοιμο να υπαγορεύσει τους όρους της νέας τάξης», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Όσο για τον Kozyrev, με τον οποίο ο Talbott (με τα δικά του λόγια) είχε μια ζεστή σχέση, «έγινε μέρος του προβλήματος, όχι μέρος της λύσης», επηρεάζοντας αρνητικά τον Yeltsin.
.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Warren Christopher και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Andrei Kozyrev μετά την υπογραφή ορισμένων συμφωνιών. 1 Φεβρουαρίου 1994 - RIA Novosti, 1920, 29/01/2024
© RIA Novosti / Alexander Makarov / Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Warren Christopher και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Andrei Kozyrev μετά την υπογραφή ορισμένων συμφωνιών. 1 Φεβρουαρίου 1994
Καθ’ οδόν προς τη Μόσχα, ο Μπιλ Κλίντον σταμάτησε στο Κίεβο και συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Λεονίντ Κράβτσουκ. Υπενθυμίζοντας ότι επέστρεφε από μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός προσκεκλημένος είπε: «Νομίζω ότι θα απολαύσατε να ακούτε τις ιδιωτικές συζητήσεις δεκαέξι ηγετών. Καθένας από αυτούς κατανοεί τη στρατηγική σημασία της ανεξαρτησίας σας και θέλει η χώρα σας να παίξει δυνατά και Ηγετικό ρόλο στο κέντρο της Ευρώπης. Ελπίζω ότι θα συμμετάσχετε στη Σύμπραξη για την Ειρήνη που έχουμε προτείνει σε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί μας ηγέτες προσβλέπουν σε επαφές και συνεργασία. Το έχω πει επίσης σε όλους τους ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι εάν μπορούμε να επιλύσουμε το πυρηνικό πρόβλημα, πρέπει όλοι να αναλάβουμε οικονομικές υποχρεώσεις προς την Ουκρανία».
.
Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Bill Clinton, Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Boris Nikolaevich Yeltsin και Πρόεδρος της Ουκρανίας Leonid Kravchuk - RIA Novosti, 1920, 29/01/2024
© RIA Novosti / Alexander Makarov / Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπιλ Κλίντον, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπόρις Νικολάεβιτς Γέλτσιν και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κράβτσουκ

Επιλεκτική αναφορά

Η συνομιλία με τον Γέλτσιν έγινε στις 13 Ιανουαρίου. Ο Ρώσσος πρόεδρος μίλησε πολύ για τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, προσπαθώντας με κάθε δυνατό τρόπο να καθησυχάσει τον συνάδελφό του για τις μη πειστικές επιδόσεις των δημοκρατικών δυνάμεων. «Υπάρχει μεγάλος σεβασμός για εσάς μεταξύ των ηγετών με τους οποίους έχω να κάνω», είπε η Κλίντον με τη σειρά της. «Αλλά υπάρχει ένα υποκείμενο θέμα: ο Γιέλτσιν είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος, αλλά παλεύει και χάνει μια μάχη ενάντια στις δυνάμεις της ιστορίας. Θα ήταν χρήσιμο για αυτούς να δουν ότι δεν πιστεύετε σε αυτό, εγώ δεν το πιστεύω. Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν ένα στερεότυπο για τη Ρωσσία παγωμένο στο παρελθόν. Θέλουμε να κοιτάξουν στο μέλλον. Ίσως λοιπόν πρέπει να προσκαλέσετε μερικούς από αυτούς στη Ρωσσία τους επόμενους μήνες».
Όσον αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ο Γέλτσιν επεσήμανε την ανεπαρκή υποστήριξη από την G7 και το ΔΝΤ, καθώς και την έλλειψη αμερικανικών επενδύσεων. Ταυτόχρονα, τόνισε: Η Ρωσσία δεν ζήτησε «βοήθεια για τις κοινωνικές μας ανάγκες», καθώς αυτό είναι γεμάτο με την ενίσχυση των αντιδυτικών αισθημάτων. Η προτιμώμενη διαδρομή είναι η επένδυση.
.
Το βράδυ, ο Γέλτσιν και η Κλίντον συνέχισαν τη συνομιλία τους στο Novo-Ogarevo για δείπνο. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσσία Τόμας Πίκερινγκ έστειλε έκθεση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στον Λευκό Οίκο. Τα κύρια θέματα περιλαμβάνουν τον ρόλο της Ρωσσίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, τη Σύμπραξη για την Ειρήνη και το μέλλον του ΝΑΤΟ. Στα απομνημονεύματά του, ο Κοζίρεφ έγραψε ότι ο Γέλτσιν σοκαρίστηκε από την ανακοίνωση της Κλίντον για επέκταση της συμμαχίας και «ακόμη και ένιωσε προδομένος». Ωστόσο, ο Pickering ανέφερε άλλα λόγια του Ρώσσου προέδρου: «Φυσικά, συμφωνούμε μαζί σας για το ΝΑΤΟ».
.
Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις ΗΠΑ - RIA Novosti, 1920, 29/01/2024
© RIA Novosti / Ντμίτρι Ντονσκόι / Επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στις ΗΠΑ
.
Ο πρέσβης δεν παρέθεσε τις περισσότερες δηλώσεις που απέδωσε στον Γέλτσιν. Δεν πρόκειται για μεταγραφή, αλλά για δήλωση των βασικών σημείων της συνομιλίας. “Η Ρωσσία θα πρέπει να είναι η πρώτη χώρα που θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Μετά από αυτό, μπορούν να ενταχθούν και άλλες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Θα πρέπει να υπάρχει ένα είδος καρτέλ των ΗΠΑ, της Ρωσσίας και των Ευρωπαίων για τη διεθνή ασφάλεια”, έγραψε. «Στην πραγματικότητα, η Ρωσσία δεν είναι ακόμη έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», ο Pickering έχει ήδη αναφέρει αυτή την παρατήρηση του Yeltsin ως αυτολεξεί. «Θα μπορούσαμε να εγγυηθούμε στις χώρες της Ευρώπης έναν αιώνα ειρήνης ή περισσότερο», σημείωσε με τη σειρά της η Κλίντον.
.

Όλα είναι διφορούμενα

Στη Ρωσσία αντέδρασαν επικριτικά στη δημοσίευση του αμερικανικού αρχείου. Ειδικότερα, στα «σχέδια» της Ρωσσίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Γέλτσιν, Βλαντιμίρ Σεφτσένκο, σε συνομιλία με το RIA Novosti, είπε ότι δεν είχε ακούσει τέτοιες δηλώσεις από τον πρόεδρο. «Αυτοί οι σύντροφοι είναι ηλίθιοι», είπε. Και επέπληξε τους Αμερικανούς για αποχαρακτηρισμό διμερών εγγράφων χωρίς αμοιβαία συναίνεση.
“Η είσοδος της Ρωσσίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν προδοσία των εθνικών συμφερόντων της χώρας”, σχολίασε ο επικεφαλής του Δημόσιου Επιμελητηρίου της Κριμαίας, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας Alexander Formanchuk στη δημοσίευση. “Το ΝΑΤΟ δεν αντιλήφθηκε ποτέ τη Ρωσσία ως ισότιμο εταίρο, σχεδιάζοντας λανθάνοντα σχέδια να καταλάβει εδάφη και να εδραιώσει τον έλεγχο των πόρων».
.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα (από αριστερά προς τα δεξιά) κατά την υπογραφή της Ιδρυτικής Πράξης Ρωσίας-ΝΑΤΟ - RIA Novosti, 1920, 29/01/2024
© RIA Novosti / Vladimir Rodionov / Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα (από αριστερά προς τα δεξιά) κατά την υπογραφή της Ιδρυτικής Πράξης Ρωσίας-ΝΑΤΟ
.
Ο προσωπικός σύμβουλος του Γέλτσιν, Ιγκόρ Μιντούσοφ, είπε επίσης στο RIA Novosti ότι δεν είχε ακούσει τίποτα από τον πρόεδρο σχετικά με την επιθυμία του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. “Δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση μαζί μας. Συζητήσαμε άλλα προβλήματα”, τόνισε.
.
Ο ίδιος ο Κλίντον έγραψε σε μια στήλη για το The Atlantic πριν από μερικά χρόνια: «Αφήσαμε ανοιχτή την πόρτα για τη Ρωσσία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως ξεκαθάρισα στον Γέλτσιν και αργότερα επιβεβαίωσα στον διάδοχό του, Βλαντιμίρ Πούτιν».
.
Ο Ρώσσος πρόεδρος, μιλώντας σε ολομέλεια της διεθνούς λέσχης συζητήσεων Valdai τον Οκτώβριο, υπενθύμισε την ετοιμότητα για προσέγγιση στο παρελθόν. “Υπήρξε μια στιγμή που ο ταπεινός υπηρέτης σας πρότεινε: “Ίσως να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ;” Αλλά όχι. Το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται μια τέτοια χώρα”, σημείωσε. Η αιτία όλων των προβλημάτων, σύμφωνα με τον Πούτιν, είναι η αυτοπεποίθηση των μελών της συμμαχίας, τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα και η αλαζονική στάση απέναντι σε άλλα κράτη.

…………………………………………………………………………………………………………

 

https://youtu.be/i1dgTdfhoh8?si=FcbqUATCNxA1PZK2