Στη φιλόξενη Ρωσσία με “ψωμί κι αλάτι” και βόλτες στην όμορφη Μόσχα !! (βίντεο)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρωσικές λαϊκές φορεσιές
https://samovary.ru/article/63/

Στη ρωσσική παράδοση το ψωμί συμβολίζει τον πλούτο και την ευημερία, ενώ το αλάτι θεωρείται ότι προστατεύει από εχθρικές δυνάμεις και ξόρκια.

Η υποδοχή με ψωμί και αλάτι είναι ο παραδοσιακός τρόπος που οι Ρώσσοι υποδέχονται τους επισκέπτες τους. Το ψωμί και το αλάτι θεωρείται ότι δημιουργούν σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας μεταξύ του οικοδεσπότη και του επισκέπτη του. Άρνηση από την πλευρά του επισκέπτη αποτελεί προσβλητική χειρονομία. Θα λέγαμε ότι και οι Έλληνες με παραπλήσια έννοια χρησιμοποιούν την φράση “φάγαμε μαζί ψωμί κι αλάτι”, εννοώντας ότι μοιραστήκαμε πολλά και γίναμε φίλοι.

Επίσης, οι Ρώσσοι συμβουλεύουν στην αρχή και στο τέλος του δείπνου να τρώει κανείς ένα κομματάκι ψωμί με αλάτι για να είναι ευτυχισμένος.

Αυτή η παράδοση έχει τις ρίζες της στην απεραντοσύνη της ίδιας της Ρωσσίας – μιας χώρας που εκτείνεται σε δύο ηπείρους και διαφορετικά τοπία, καλλιεργώντας μια κουλτούρα κοινής κοινής χρήσης και συντροφικότητας.

Μία από τις πιο εμβληματικές εκφράσεις της ρωσσικής φιλοξενίας είναι η προσφορά του “хлеб-соль” (khleb-sol), που σημαίνει ψωμί και αλάτι. Αυτό το παραδοσιακό καλωσόρισμα συμβολίζει τη φιλία και επεκτείνεται στους επισκέπτες ως χειρονομία καλής θέλησης. Η πράξη του μοιράσματος ψωμιού και αλατιού έχει τελετουργική σημασία, που χρονολογείται από την αρχαιότητα, όταν αυτές οι βασικές διατάξεις θεωρούνταν ιερές.

Η φιλοξενία στη Ρωσσία δεν περιορίζεται σε επίσημες συγκεντρώσεις. διαποτίζει την καθημερινότητα. Το τσάι προσφέρεται γενναιόδωρα, συνοδευόμενο από μια σειρά από σπιτικές λιχουδιές. Η συμβολική πράξη του σερβιρίσματος τσαγιού εκτείνεται πέρα ​​από τα ζεστά ροφήματα. σημαίνει μια στιγμή σύνδεσης και συντροφικότητας.

Οι γάμοι, τα γενέθλια και οι διακοπές χαρακτηρίζονται από περίτεχνα γλέντια, όπου τα τραπέζια στενάζουν κάτω από το βάρος των παραδοσιακών πιάτων. Η αφθονία του φαγητού είναι απόδειξη της επιθυμίας του οικοδεσπότη να διασφαλίσει ότι οι επισκέπτες δεν στερούνται τίποτα κατά την επίσκεψή τους.

Οι βόλτες στην Κόκκινη Πλατεία είναι αξέχαστες

Η Κόκκινη Πλατεία και το Κρεμλίνο είναι δύο από τα πιο εμβληματικά ορόσημα στη Ρωσσία. Η Κόκκινη Πλατεία, με την έντονη κόκκινη απόχρωση της, είναι σύμβολο της πλούσιας ιστορίας και της πολιτικής ισχύος της χώρας. Το Κρεμλίνο, από την άλλη πλευρά, είναι ένα φρούριο που έχει χρησιμεύσει ως έδρα της εξουσίας για αιώνες. Μαζί, αυτά τα δύο ορόσημα αποτελούν ένα ισχυρό σύμβολο του παρελθόντος και του παρόντος της Ρωσσίας.

Η Κόκκινη Πλατεία υπήρξε επί αιώνες ένα κομβικό σημείο στην κοινωνική και πολιτική ιστορία της Ρωσσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Πιστεύεται ότι το όνομα “Κόκκινη Πλατεία” δεν προέρχεται από πολιτικές πηγές αλλά από μια προηγούμενη έννοια της ρωσσικής λέξης krasnaia, που σημαίνει “όμορφη”. 

( σ.σ. : ας γράψουμε κι εμείς μια φράση που ξέρουμε !! “какая красивая девушка” > “κακάγια κρασίβαγια τζέβισκα”  ➡ στα ελληνικά > “τι όμορφο κορίτσι” κι επειδή μιλάμε για την πόλη της Μόσχας > “какой красивый город” > “κακόγιε κρασίβιι γκόροντ” ➡ στα ελληνικά > “τι όμορφη πόλη” )

Οι πρώτες αναφορές στην Κόκκινη Πλατεία χρονολογούνται στα τέλη του 15ου αιώνα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τειχών του Κρεμλίνου. Με την πάροδο των αιώνων, η Κόκκινη Πλατεία χρησίμευε ως κεντρική αγορά καθώς και ως τόπος συνάντησης των Μοσχοβιτών μαζών.

Το Κρεμλίνο στη Μόσχα μοιράζεται σύνορα με την Κόκκινη Πλατεία και η είσοδός του γίνεται μέσω του δυτικού τμήματος. Το Κρεμλίνο είναι ένα οχυρωμένο συγκρότημα που υπήρξε η έδρα της εξουσίας για αιώνες. Χτίστηκε αρχικά τον 12ο αιώνα ως ξύλινο φρούριο για την προστασία της πόλης από τους εισβολείς. Με τον καιρό επεκτάθηκε και οχυρώθηκε με πέτρινους τοίχους και πύργους. Το Κρεμλίνο είναι η κατοικία του Ρώσσου Προέδρου από το 1991.

Η Κόκκινη Πλατεία και το Κρεμλίνο είναι σύμβολα της πλούσιας ιστορίας και της πολιτικής ισχύος της Ρωσσίας. Είναι και τα δύο Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Η Κόκκινη Πλατεία φιλοξενεί πολλά αξιοθέατα, όπως ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου, το Μαυσωλείο του Λένιν και το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο. Το Κρεμλίνο, από την άλλη πλευρά, φιλοξενεί αρκετούς καθεδρικούς ναούς, παλάτια και μουσεία.

Η Μόσχα είναι πιο σύγχρονη από οποιαδήποτε πόλη στις ΗΠΑ. Πιο προσιτό, καθαρό και ασφαλές.

 

Dmitry Περνάω κάθε βράδυ στη Μόσχα δείχνοντας βίντεο από τα αυξανόμενα προβλήματα εγκληματικότητας στις ΗΠΑ στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις μας, το πρόβλημα των κακών στην Καλιφόρνια, το αυξανόμενο κόστος στέγασης, το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων, το αυξανόμενο κόστος κοινής ωφελείας, το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων, τις τεράστιες απολύσεις 60.000 + υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην πληροφορική στην Αμερική, ο τεράστιος ρατσισμός που αντιμετωπίζουν οι μαύροι/καφετί άνθρωποι, η στόχευση φτωχών λευκών, η χρηματοδότηση της γενοκτονίας των καστανών της Παλαιστίνης, τα τεράστια χημικά στα φαγητά και τα κανονικά παντοπωλεία μας, κ.λπ.
.
Στη Ρωσσία, πληρώνουμε – 14 $ μηνιαία μετρό/λεωφορείο, μηνιαία προγράμματα κινητής τηλεφωνίας από 3 έως 7 $, ίσως μηνιαία βοηθητικά προγράμματα 40 $, 400 $ ή περισσότερα μηνιαία για διαμερίσματα και 12 $ για το ταχύτερο οικιακό διαδίκτυο, ακριβώς στη Μόσχα. Ακόμα φθηνότερα σε Βόλγκογκραντ, Καζάν, Βλαδιβοστόκ, Αγία Πετρούπολη για 100 $ μηνιαίως ή περισσότερο για ασφαλή στέγαση.
.
Είναι το κυριολεκτικά αμερικανικό όνειρο εδώ στη Ρωσσία για προσιτές τιμές σε νέες οικογένειες και νέους επαγγελματίες. Όλα αυτά θα μπορούσαν να ήταν δικά μας στην Αμερική.
.
Η Μόσχα είναι ένα τεχνολογικό θαύμα της νεωτερικότητας και των ανέσεων πολύ πέρα ​​από τη Νέα Υόρκη όσον αφορά την καθαριότητα, την ευκολία ζωής, τα αξιόπιστα τρένα και το πιο σημαντικό, την ασφάλεια.
.
Η Μόσχα προσφέρει περίτεχνες αίθουσες φαγητού, πανέμορφα πάρκα, πινγκ πονγκ, πράσινη γαλήνη σε ένα γρήγορο αστικό περιβάλλον και μαγευτική ομορφιά στα αστικά τοπία της Μόσχας τη νύχτα. Πολλές ευκαιρίες για υγιεινή διασκέδαση και κοινωνικοποίηση. Τόσες πολλές δωρεάν εκδηλώσεις και απίστευτοι χώροι μουσείων δωρεάν ή 3 $. Καταπληκτικές, τεράστιες περιοχές πάρκου.
.
.
Οι σταθμοί του μετρό της Μόσχας είναι εκπληκτικοί και αξιόπιστοι – ένα τραίνο κάθε 1 έως 3 λεπτά. πολύ πιο αξιόπιστο από το μετρό της Νέας Υόρκης, όπου μπορείτε να περιμένετε 30 λεπτά για περισσότερα τρένα με μυρωδιά τσουριού και σήραγγες γεμάτες με αρουραίους.
…………….

σ.σ. : Κι αν το κρύο και το χιόνι σας κάνει να πεινάτε και δεν θέλετε να βγείτε έξω … έρχεται ο “ντιλιβεράς” σε εσάς !!

……………………………………………………………………………………………………………

➡ Ο  αόρατος στρατός στά άδυτα του Κάτω Κόσμου στο Κρεμλίνο

 

https://youtu.be/6fHbRPttG0c?si=vOjAzfWbTUTwOPhs

…………………………………………………………………………………………………………….