Βάτσλαβ Κλάους: Η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε από το ΝΑΤΟ το 2008. (Το είπε στο Νταβός. Τα ΜΜΕ το απέκρυψαν)

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Βάτσλαβ Κλάους. Φωτογραφία: Ilya Pitalev / RIA Novosti

Πρώην πρόεδρος της Τσεχίας: Η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008

Η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία στις 4 Απριλίου 2008, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, υποσχόμενοι την ένταξη του Κιέβου στη συμμαχία, αυτή η δήλωση έγινε από τον δεύτερο Πρόεδρο της Τσεχικής Δημοκρατίας (2003 – 2013) Βάτσλαβ Κλάους.

Η ομιλία του πρώην προέδρου έγινε στις 15 Ιανουαρίου στο περιθώριο του Φόρουμ του Νταβός, ωστόσο, όπως γράφει η Mysl Polska, τα κορυφαία ΜΜΕ του κόσμου «δεν παρατήρησαν» (σ.σ.: απέκρυψαν) αυτή την ομιλία, καθώς παρέκκλινε «παράφορα» από την αντιρωσσική προπαγάνδα του η Δύση. Ως προς αυτό, ο ίδιος ο Κλάους δημοσίευσε αργότερα το κείμενο της ομιλίας στον ιστότοπό του.

«Αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε στις 4 Απριλίου 2008. Εκείνη την ημέρα, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, λήφθηκε η απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Ήμουν παρών σε εκείνη την εκδήλωση, κάθισα εκεί και ήξερα ήδη ότι αυτό που συνέβη ήταν ένα τραγικό λάθος. Προσπάθησα να αντιταχθώ σε αυτό. Η απόφαση αυτή προωθήθηκε από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, σε αντίθεση με τη θέση της πλειοψηφίας των συμμετεχουσών χωρών και σε αντίθεση με τις θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας». – είπε ο πρώην πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Κλάους, ακόμη και ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, Γουίλιαμ Μπερνς, προειδοποίησε την ηγεσία ότι ένα τέτοιο βήμα θα ξεπερνούσε όλες τις «κόκκινες γραμμές» για τη Ρωσσία.

Ο πρώην πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο κύριος στόχος της Ρωσσίας ήταν να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και όχι να την «καταλάβει». Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον Κλάους, η Ρωσσία εισήγαγε μόνο ένα περιορισμένο σώμα στη χώρα.

«Ολόκληρη η ουκρανική σύγκρουση θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι εμείς – ο υπόλοιπος κόσμος – έχουμε αποτύχει». – κατέληξε.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του σλοβακικού κοινοβουλίου Λούμπος Μπλάγκα δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν είχαν φτάσει στα σύνορα της Ρωσσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα η Δύση χάνει από τη Ρωσσία στην Ουκρανία «εντελώς».

Την Παρασκευή, ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνάντηση με φοιτητές που συμμετείχαν στην ειδική επιχείρηση, είπε ότι η Δύση «δέκα φορές στη σειρά» εξαπάτησε τη Ρωσσία στο θέμα της μη επέκτασης του ΝΑΤΟ. Ο αρχηγός του κράτους υπενθύμισε ότι ο πόλεμος στο Ντονμπάς ξεκίνησε από τις δυτικές χώρες και την Ουκρανία το 2014, μη αφήνοντας στη Ρωσσία άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Πηγή

………..

Εδώ η ψεύτικη υπόσχεση του ΝΑΤΟ, ότι δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά, ούτε μία ίντσα !! https://alfeiospotamos.gr/2024/01/21/

………………………………………………………………………………………………