Ετυμηγορία ΔΠΔ κατά του Ισραήλ. «Σήμα ντροπής» είπε ο Νετανιάχου για τις αποφάσεις αποτροπής της γενοκτονίας

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Φωτογραφία: Reuters

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την απαίτηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την αποτροπή της γενοκτονίας «σήμα ντροπής»

Το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, στην ενδιάμεση ετυμηγορία του για την αγωγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, διέταξε το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει τη γενοκτονία (των Παλαιστινίων). Μια επιτροπή 17 δικαστών απέφυγε να ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα, ανέφεραν το ισραηλινό Channel 12 και το Al Jazeera.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως ήταν αναμενόμενο, αντέδρασε με οργή στην ετυμηγορία, λέγοντας ότι «η προθυμία του δικαστηρίου να συζητήσει αυτό (κατηγορία για γενοκτονία των Παλαιστινίων) είναι ένα σημάδι ντροπής που δεν θα διαγραφεί από γενιά σε γενιά».

Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, η επικεφαλής της δικαιοσύνης Joan Donohue , μια Αμερικανίδα δικηγόρος που συμβούλεψε την κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εξωτερικής πολιτικής, είπε ότι το δικαστήριο «είχε πλήρη επίγνωση του μεγέθους της ανθρώπινης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην περιοχή και ανησυχεί βαθιά για τη συνεχιζόμενη απώλεια της ζωής και του ανθρώπινου πόνου».

Μια ομάδα 17 δικαστών στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) απέρριψε το αίτημα του Ισραήλ να απορρίψει την υπόθεση. Το ICJ περιέγραψε επίσης 6 λεγόμενα προσωρινά μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων στη Γάζα και διέταξε την κυβέρνηση του εβραϊκού κράτους να υποβάλει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή τους εντός ενός μήνα.

Οι δικαστές ζήτησαν από το Ισραήλ να προσπαθήσει να περιορίσει τον αριθμό των θανάτων και των ζημιών στη στρατιωτική του επίθεση κατά της Χαμάς.

«Το κράτος του Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να λάβει όλα τα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για να αποτρέψει τη διάπραξη όλων των πράξεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Άρθρου ΙΙ της Σύμβασης για τη Γενοκτονία». – είπε το δικαστήριο.

Στην προσωρινή του διαταγή, το δικαστήριο αποφάσισε:

· Το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει για να αποτρέψει μια πράξη γενοκτονίας (15 ψήφοι κατά 2)

· Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο στρατός δεν θα διαπράξει πράξεις γενοκτονίας (15 ψήφοι κατά 2)

· Το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποτρέψει ή να τιμωρήσει την υποκίνηση σε γενοκτονία (16 ψήφοι κατά 1)

· Το Ισραήλ πρέπει να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα (15 ψήφοι κατά 1)

· Το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει την καταστροφή των ισχυρισμών για πράξεις γενοκτονίας (15 ψήφοι κατά 2)

· Το Ισραήλ πρέπει να παρουσιαστεί στο δικαστήριο εντός 1 μηνός (15 ψήφοι κατά 2)

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Αλ-Μαλίκι δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρετίζει τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης.

«Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου αξιολόγησαν τα γεγονότα και το νόμο. Αποφάνθηκαν υπέρ της ανθρωπότητας και του διεθνούς δικαίου». – αυτός είπε.

Τονίζοντας ότι η ετυμηγορία του ICJ είναι μια «νομική υποχρέωση», ο al-Maliki πρόσθεσε ότι η απόφαση μπορεί να θεωρηθεί ως μια σημαντική υπενθύμιση ότι «κανένα κράτος δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση του ICJ και είπε: «Η απόφαση του (Διεθνούς) Δικαστηρίου είναι μια σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ και στην αποκάλυψη των εγκλημάτων του στη Γάζα».

Η Χαμάς είπε ότι θα συμμορφωθεί με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου για την κατάπαυση του πυρός εάν το Ισραήλ ανταποδώσει.

Οι ισραηλινές αρχές «πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε με τη σειρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμπντολαχιάν .

Οι ισραηλινές αρχές προσποιήθηκαν ότι ήταν αρκετά ικανοποιημένες με την ετυμηγορία του ICJ, λέγοντας ότι «κατέβηκαν φτηνά» (όπως σημείωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι 12) επειδή δεν ζητήθηκε από την κυβέρνηση να σταματήσει τον πόλεμο.

«Το Ισραήλ διεξάγει έναν πόλεμο στον οποίο δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Πολεμάμε τα γενοκτονικά τέρατα της Χαμάς. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους πολίτες μας, τηρώντας παράλληλα το διεθνές δίκαιο. Ο πόλεμος μας είναι ενάντια στους τρομοκράτες της Χαμάς, όχι στους Παλαιστίνιους αμάχους». – είπε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει το θεμελιώδες δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Το δικαστήριο της Χάγης δικαίως απέρριψε το εξωφρενικό αίτημα να μας στερήσουν αυτό το δικαίωμα».

Η Νότια Αφρική χαρακτήρισε την απόφαση του ICJ «αποφασιστική νίκη»· η ετυμηγορία χαιρετίστηκε επίσης από την Τουρκία και την Ισπανία. Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντίδραση της Ουάσιγκτον είναι απίθανο να είναι καθησυχαστική για τους Παλαιστινίους, δεδομένης της αρνητικής στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στον «αβάσιμο» ισχυρισμό της Νότιας Αφρικής, καθώς και του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας.

Η απόφαση του ICJ είναι οριστική και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση, αλλά το όργανο του ΟΗΕ δεν έχει τη δυνατότητα να την επιβάλει, τονίζουν τα κύρια αραβικά ΜΜΕ.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να κοιτάξουν στον καθρέφτη. Η Βρετανία, η Γερμανία και άλλες χώρες που υποστήριξαν άνευ όρων το Ισραήλ τους τελευταίους τρεις μήνες πρέπει επίσης να κοιτάξουν στον καθρέφτη και να επανεξετάσουν την απόφασή τους, επειδή το Παγκόσμιο Δικαστήριο εκδίκασε μια υπόθεση γενοκτονίας κατά του Ισραήλ για τις ενέργειές του, γράφει το Al Jazeera.

Πηγή

…………………………………………………………………………………………………………