“Πόλεμος” Ρωσσίας-Βρετανίας για τον μπακαλιάρο και η(οι) πολιτική(οι) του μπακαλιάρου !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Μετά τον Β’ Π.Π. και εν μέσω “ψυχρού πολέμου” των αγγλοσαξόνων κατά της ΕΣΣΔ, περιέργως οι Σοβιετικοί, έδωσαν την άδεια με συμφωνία, το 1956, στην Κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, για το δικαίωμα αλιείας στα ύδατα της Θάλασσας Μπάρεντς !!

Από τότε, βρετανικές εταιρείες «σε τεράστιες ποσότητες» αλιεύουν εγκλεφίνο και μπακαλιάρο στα ρωσσικά χωρικά ύδατα, τα φιλέτα των οποίων χρησιμοποιούνται στο εθνικό πιάτο των Εγγλέζων. Μόνο πέρυσι, περισσότεροι από 566 χιλιάδες τόνοι μπακαλιάρου αλιεύτηκαν στη θάλασσα του Μπάρεντς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε περιορισμούς κατά της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και στη συνέχεια τους επέκτεινε πολλές φορές.

Η ρωσσική κυβέρνηση, δύο χρόνια μετά τις βρετανικές κυρώσεις, αντέδρασε και ενέκρινε την καταγγελία της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας για το δικαίωμα αλιείας στα ύδατα της Θάλασσας Μπάρεντς.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε πόλεμο με ψάρια στη Βρετανία», παραπονέθηκαν οι δημοσιογράφοι της Daily Mail .

Για το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους έχει κηρύξει πόλεμο εδώ και δύο χρόνια κατά της Ρωσσίας, δεν παραπονιούνται και τηρούν σιγήν ιχθύος, και τώρα, οι ευνοημένοι,  που θα μείνουν χωρίς ένα από τα αγαπημένα τους πιάτα (fish and chips) , εξανίστανται παρά το ότι επί δεκαετίες τηρούσαν  … “σιγή μπακαλιάρου” !!

Παρεμπιπτόντως, και στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ’60, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραµανλή, είχε προκληθεί το “σκάνδαλο του μπακαλιάρου” !! Έτσι με την “πολιτική του μπακαλιάρου” , έκανε πολιτικό (και πάμπλουτο) τον αδελφό του Αχιλλέα, που κατεγράφη στην ιστορία ως “μπακαλιάρος” !!

Ο “εθνάρχης”, προτού γίνει εθνάρχη(δη)ς, ως πρωθυπουργός της «βίας και νοθείας» είχε ψηφίσει έναν νόµο µε τον οποίο έκανε µονοπώλιο το εµπόριο του µπακαλιάρου. !!

Ξαφνικά και ο µπακαλιάρος, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν είδος βασικής διατροφής για κάθε ελληνική οικογένεια, απέκτησε καθεστώς αποκλειστικής εµπορίας µέσω της θεσµοθέτησης ιδιωτικού µονοπωλίου.
.
Πίσω από το µονοπώλιο του µπακαλιάρου βρισκόταν ο αδερφός του Κωνσταντίνου, Αχιλλέας Καραµανλής, στον οποίο εξασφαλίστηκαν κέρδη επί δεκαετίες διά του µπακαλιάρου. Έκτοτε ο Αχιλλέας έµεινε στην πολιτική (και όχι αδίκως) ως «µπακαλιάρος» και η συγκεκριµένη πολιτική των νοµικών εξυπηρετήσεων ως «πολιτική του µπακαλιάρου».
.
Έτσι πορεύτηκε η Ελλάδα… Με πολιτικές του μπακαλιάρου, που είχαν ως αποτέλεσμα να μας προκύψει, ο Κ. Καραμανλής τζούνιορ, ο γιος του “μπακαλιάρου” , που άνετα μπορεί να καταγραφεί στην ιστορία ως … το “μπακαλιαράκι” !!
.
Τελικά, μετά τον πόλεμο που κήρυξε ο Μητσοτάκης κατά της Ρωσσίας, αποφασίσει η Ρωσσία την απαγόρευση εισαγωγής μπακαλιάρου και στην Ελλάδα, μήπως και γλυτώσουμε από τους “μπακαλιάρους” και τα “μπακαλιαράκια” ;; !!

………………………………………………………………………………………………………………