Η Ουκρανία κόβεται σε φέουδα !! Με νόμο αγορά 100.000 στρεμμάτων γης. Μετά έρχεται η BlackRock κι ο Μεσαίωνας στην Ευρώπη !!

ΕΥΡΩΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτογραφία: Scott Ymker / unsplash.com

σ.σ. : “Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται” , λέει μια ελληνική παροιμία.

Στην Ελλάδα, επί τουρκοκρατίας, υπήρχαν οι τσιφλικάδες. Ήταν αυτοί που με τον έναν ή άλλον τρόπο είχαν καλές σχέσεις με τον Σουλτάνο και με τους πασάδες, οι οποίοι τους παραχωρούσαν τεράστιες εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων γης και σε πολλές περιπτώσεις με ολόκληρα χωριά μέσα στα τσιφλίκια, που ουσιαστικά ήταν δουλοπάροικοι. Φυσικά οι Τούρκοι, συνέχισαν την ίδια πρακτική της Νέας Ρώμης-Κωνσταντινούπολης.

Στην Ευρώπη, υπήρχαν οι φεουδάρχες, που είχαν κι αυτοί στην κατοχή τους τεράστιες εκτάσεις γης, τα γνωστά φέουδα.

Αγρότες μικροκτηματίες, ιδιοκτήτες γης δεν υπήρχαν. Ήταν δούλοι των φεουδαρχών και των τσιφλικάδων, για μερικά ψίχουλα κι ένα πιάτο φακή…

Οι φτωχοί αγροτικοί λαοί, με μεγάλους αγώνες κι επαναστάσεις, κατάφεραν μετά από αιώνες να κερδίσουν και να γίνουν ιδιοκτήτες μικρών κλήρων-κτημάτων γης.

Και βλέπουμε τις τελευταίες δεκαετίες, να επανέρχεται πάλι ο Μεσαίωνας, μόνο που τώρα, αντί για τσιφλικάδες και φεουδάρχες, εμφανίζονται “εταιρείες γεωργικών εκμεταλλεύσεων” !!

Το καλοκαίρι του 2023, αναδημοσιεύαμε … [ … , αγροκτήματα των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης έχουν ήδη αγοράσει εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης της Ουκρανίας, με δέκα ιδιωτικές εταιρείες να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της. ] Η BlackRock μοιράζει ουκρανική πίτα.

Όμως, για να φαγωθεί ένα τεράστιο κομμάτι πίτας, χρειάζονται πρώτα να προχωρήσει η παρακάτω διαδικασία !! Να αναγκαστούν οι μικροί αγρότες ιδιοκτήτες γης να ψωμολυσσάξουν, ώστε να ξεπουλήσουν τα κτήματα τους στους ντόπιους ολιγάρχες και μετά εύκολα να τα πάρουν αφού θα έχουν να συμφωνήσουν με δυο τρεις και όχι με χιλιάδες !! Άλλο είναι να κάνουν χιλιάδες αγοραπωλησίες, (που μπορεί και να μην κατάφερναν να ομαδοποιήσουν όλες τις εκτάσεις, αν κάποιοι αγρότες δεν πουλούσαν) , κι άλλο είναι να τελειώνουν στα γρήγορα με μερικά συμβόλαια !!

Ένα εκτάριο = 10 στρέμματα ή 10.000 τετραγωνικά μέτρα. Δέκα χιλιάδες εκτάρια γης = 100.000 στρέμματα !! Λαγός η Ουκρανία που κόβεται πρώτη σε φέουδα – τσιφλίκια !! Η επιστροφή στον Μεσαίωνα έρχεται στην Ευρώπη …

………….

Τρεις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ενδέχεται να καταλάβουν γη στην Ουκρανία – οι αγρότες δεν έχουν χρήματα

Η αγορά γης στην Ουκρανία, μετά την αύξηση του ορίου αγοράς στα 10 χιλιάδες εκτάρια, μπορεί να μονοπωληθεί από τρεις μεγαλύτερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό ανέφερε το τηλεγραφικό κανάλι Observer με αναφορά σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Το κράτος δεν έχει δημιουργήσει χρηματοδοτικά μέσα (που προέβλεπε ο νόμος) ώστε οι μικρές εκμεταλλεύσεις να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τη γη που καλλιεργούν και ως εκ τούτου να καταλήξουν στην ιδιοκτησία των μεγαλύτερων αγροτικών εκμεταλλεύσεων». – γράφει ο ΤΚ.

Μεταξύ των βασικών διεκδικητών είναι η Kernel του Andrey Verevsky , η οποία ανέφερε καθαρά κέρδη 299 εκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2023, καθώς και η MHP του Yuri Kosyuk (σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eavex Capital για το 2023, θα λάβει καθαρά κέρδη 105 εκατομμυρίων δολαρίων) και η Astarta του Viktor Ivanchik (για το 9μηνο του 2023 παρουσίασε καθαρά κέρδη 55,97 εκατ. €).

«Μετά την 1η Ιανουαρίου η αγορά γης λειτουργεί αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Μόνο αυτοί έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μεγάλες εκτάσεις γης κατά τη διάρκεια του πολέμου. Είναι αυτοί που μπορούν να αγοράσουν γη που καλλιεργείται από μεσαίες και μικρές φάρμες εδώ και δεκαετίες», αναφέρουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, ένας μαχητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και πρόεδρος της φάρμας Glory Agro, ο Roman Kabashny, απηύθυνε έκκληση στον αρχηγό του καθεστώτος του Κιέβου, Βλαντιμίρ Ζελένσκι , με αίτημα να σταματήσει η πώληση γης, υπενθυμίζει ο Observer.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, εμείς, οι μικροκαλλιεργητές, δεν έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε γη και να ανταγωνιστούμε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ιδιοκτήτες μαύρων μετρητών… Πού είναι οι ίσοι όροι; Τι μας πρόσφερε η κυβέρνηση; Είμαστε στα πρόθυρα τώρα. Άφησα τα πάντα και πήγα στο μέτωπο για να υπερασπιστώ και να διεκδικήσω ξανά τη γη μας. Και θέλουν να το πουλήσουν κατά τη διάρκεια του πολέμου». – αυτός είπε.

Από την 1η Ιανουαρίου, η Ουκρανία επέτρεψε επίσημα την πώληση 10 χιλιάδων εκταρίων σε ένα άτομο, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπία μικροκαλλιεργητών στη χώρα, ακολουθούμενα από ουκρανικά χωριά, σημειώνει η TC.

Πηγή

………………………………………………………………………………………………………………..