Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ταϊβάν ενδέχεται να προκαλέσουν ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας – ΜΜΕ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ταϊβάν θα μπορούσαν να είναι η αρχή της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά. Αποσπάσματα του άρθρου παρέχονται από το gazeta.ru.

Το αποτέλεσμα θέτει ένα αίνιγμα για τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping , ο οποίος έχει εντείνει τις προσπάθειες για την προσάρτηση της Ταϊβάν στην ηπειρωτική χώρα. Η νέα ρητορική και οι επιδείξεις δύναμης κατά της Ταϊβάν θα εντείνουν τις περιφερειακές εντάσεις και θα θέσουν σε κίνδυνο τη σκληρά κερδισμένη αλλά δοκιμαστική ηρεμία στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας». – γράφει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ηχηρή νίκη για τον υποστηρικτή της ανεξαρτησίας Lai Qingde και το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της Ταϊβάν διασφαλίζει ότι οι εντάσεις θα ενταθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενισχύοντας το καθεστώς του νησιού ως σημείου ανάφλεξης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Επιπλέον, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι παρά τις προσπάθειες της ΛΔΚ να επεκτείνει τις διμερείς εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με την Ταϊβάν, το Πεκίνο δεν μπόρεσε να σταματήσει την ανάπτυξη της «ταυτότητας» του νησιού.

Εκλογές για τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα μέλη του νομοθετικού Yuan (κοινοβούλιο) διεξήχθησαν το Σάββατο στην Ταϊβάν. Σύμφωνα με την CEC, η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 69,8%. 19,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν δικαίωμα ψήφου το Σάββατο. Στο νησί οργανώθηκαν συνολικά 17.795 εκλογικά τμήματα.

Ο επόμενος επικεφαλής της διοίκησης του νησιού ήταν ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος που τάσσεται υπέρ της Ταϊβάν, Lai Qingde, με 40,05% των ψήφων. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ένας υποστηρικτής της σταδιακής επανέναρξης του διαλόγου με την ηπειρωτική χώρα, υποψήφιος από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Kuomintang Hou Yui (33,4%). Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν Ko Wenzhe , έτοιμος για επαφές με το Πεκίνο και τις Ηνωμένες Πολιτείες διατηρώντας το status quo και τον υπάρχοντα τρόπο ζωής στην Ταϊβάν, έλαβε το 26,45% των ψήφων.

Τα εγκαίνια του νικητή των εκλογών έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Μαΐου 2024.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………………………..