Ο“Δον της Μαφίας του PayPal” το εξυπνότερο μυαλό στον κόσμο της τεχνολογίας, ίσως και οικονομίας

TOP STORIES ΣΑΜΙΟΚΛΕΟΥΣ

« ➡ Ο Τιλ είναι ο ηγέτης της επονομαζόμενης και “Μαφίας του PayPal”, ενός άτυπου δικτύου προσωπικών και οικονομικών διασυνδέσεων που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990», γράφει ο Τσάφκιν. «Η ομάδα περιλαμβάνει τον Έλον Μασκ, τους ιδρυτές του YouTube, του Yelp και του LinkedIn.

Είναι αυτοί που χρηματοδότησαν το Airbnb, το Lyft, το Spotify, το Stripe και την DeepMind –που είναι γνωστή ως ο βραχίονας τεχνητής νοημοσύνης της Google– και φυσικά το Facebook». Σε ανύποπτο χρόνο, ο Τιλ έχει δηλώσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη, την οποία η Google θεωρεί σήμερα βασική της δουλειά, είναι «κομμουνιστική». «Η ΤΝ αφορά τα μεγάλα δεδομένα», είπε. «Χρειάζεται μεγάλες κυβερνήσεις για να ελέγχουν όλα τα δεδομένα, και να ξέρουν για σένα περισσότερα απ’ ό,τι ξέρεις εσύ ο ίδιος για τον εαυτό σου. Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα αγαπάει την ΤΝ και μισεί τα κρυπτονομίσματα».

«Ένα μεγάλο μέρος της Σίλικον Βάλεϊ σήμερα είναι αντανάκλαση της κοσμοθεωρίας του Τιλ», διατείνεται ο Τσάφκιν, «αν θέλουμε να καταλάβουμε τον Ζάκερμπεργκ, ή τα νέα μονοπώλια –ή ακόμα και την άκρα δεξιά του Τραμπ, την οποία εξέθρεψε μυστικά ο Τιλ– θα πρέπει να καταλάβουμε εκείνον». Περισσότερα

Ο Τίλ: Γεννημένος το 1967 o Tιλ στη Φρανκφούρτη, σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Stanford University και μετά εργάστηκε για λίγο σαν δικηγόρος στον τομέα των εμπορευμάτων. Πέρασε τρία χρόνια ως trader παραγώγων στην Credit Suisse και το 1996 παραιτήθηκε για να μετακομίσει στην Καλιφόρνια. Τότε άρχισε η μετεωρική του άνοδος. Βλέποντας μια μεγάλη ευκαιρία στον τεχνολογικό κλάδο, κατάφερε να μαζέψει 1 εκατ. δολάρια για να κάνει επενδύσεις. Τότε ήταν που δημιούργησε το σύστημα on line πληρωμών PayPal, το οποίο, το 2000 συγχώνευσε με μια άλλη εταιρεία online τραπεζικών συναλλαγών, την x.com του νεόκοπου, τότε, επιχειρηματία, Έλον Μασκ.

Ο άνθρωπος που απέλυσε τον Ελον Μασκ από την εταιρεία του

Μόλις δύο χρόνια αργότερα, όσο ο Μασκ βρισκόταν σε ταξίδι του μέλιτος, ο Τιλ έστησε ένα μυστικό “πραξικόπημα” στο ΔΣ της PayPal. Και, αφού ο Μασκ απολύθηκε, ο Τιλ απείλησε να “φουντάρει” την εταιρεία εάν το ίδιο ΔΣ δεν ενέκρινε αύξηση του μισθού του. Ο Τιλ δεν έμεινε μόνο CEO της εταιρείας ως την πώληση στην ebay έναντι 1,5 δισεκατ. δολαρίων, αλλά και απέκτησε το παρατσούκλι “Δον της Μαφίας του PayPal”. Με τον Μασκ, οι σχέσεις τους έχουν, έκτοτε, τα πάνω και τα κάτω τους, αν και όπως γράφτηκε πρόσφατα σε βιβλίο insider, o Έλον Μασκ είπε πως θεωρεί τον Τιλ “κοινωνιοπαθή”.

Ο μεγιστάνας και δωρητής της εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων Peter Thiel κατηγορείται ότι πυροδότησε την διαρροή κεφαλαίων στην τράπεζα Silicon Valley Bank, αναγκάζοντας τις ρυθμιστικές αρχές να την κλείσουν.

Ο Thiel είναι ένας αξιοσημείωτος Ρεπουμπλικανός δωρητής, παρέχοντας κεφάλαια εκστρατείας στον JD Vance στην κούρσα της Γερουσίας του Οχάιο και στον Blake Masters στην κούρσα της Γερουσίας της Αριζόνα στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Δημοσιογράφοι και ερευνητές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον Thiel μετά την κατάρρευση της SVB, κατηγορώντας τον ότι επηρέασε τις επιχειρήσεις να αποσύρουν τη χρηματοδότησή τους από την τράπεζα. Οι προσπάθειές του πιστεύεται ότι είναι οι πρώτες που πυροδότησαν τελικά την κατάρρευση των τραπεζών, οδηγώντας στην παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών της Καλιφόρνια.

Επιχειρηματικές και επενδυτικές επιτυχίες ο Τιλ έχει αμέτρητες. Ήταν early-stage επενδυτής σε δεκάδες startups (προσωπικά ή μέσω του Founders Fund), μεταξύ των οποίων οι ➡ Facebook ως πρώτος εξωτερικός επενδυτής , Airbnb, Slide.com, LinkedIn, Friendster, RapLeaf, Geni.com, Yammer, Yelp Inc., Spotify, Powerset, Practice Fusion, MetaMed, Vator, SpaceX, ➡ Palantir Technologies (συνεργασία με CIA-USIC), IronPort, Votizen, Asana, Big Think, CapLinked, Quora, Nanotronics Imaging, Rypple, TransferWise, Stripe, Block.one, και AltSchool είναι οι μεγάλες  γνωστές επενύσεις του.

Τον Τιλ απασχολεί η Κρυοσυντήρηση βλαστικών κυττάρων και έχει μάλιστα δηλώσει ότι πριν το τέλος του θέλει να έχει κατάψυξη, έχει κλήσει και θέση.

Η εκδίκηση για το… μεγάλο του μυστικό

Ήταν 2007 όταν το νεοϋορκέζικο περιοδικό Gawker έκανε αυτό που έμεινε ως “το ακριβότερο σχόλιο στην ιστορία”. Το σχόλιο ανέφερε: “Ο Πίτερ Τίλ, το εξυπνότερο μυαλό στον κόσμο της τεχνολογίας, είναι εντελώς gay. Ας του δώσουμε μεγαλύτερη δύναμη”. Ο Τιλ εξοργίστηκε. Και αποφάσισε να πάρει εκδίκηση. Χρόνια τη σχεδίαζε. Και το 2011, στη διάρκεια επαγγελματικού δείπνου στο Βερολίνο, ακούει την ιδέα που του κάνει: “Ξέρω ότι έχεις εμμονή με το Gawker και έχω μια ιδέα για να τους καταστρέψουμε”, του λέει ο συνδαιτημόνας του.

Ο νεαρός άνδρας του προτείνει να δημιουργήσει μια εταιρεία- κέλυφος που θα χρηματοδοτεί ερευνητές και δικηγόρους μέχρι να βρουν αιτίες αγωγών εναντίον του σκανδαλοθηρικού περιοδικού και να το “γονατίσουν”. Το πλάνο προβλέπει ότι θα χρειαστούν 10 εκατ. δολάρια και πέντε χρόνια για να επιτευχθούν οι σκοποί, κάτι που είναι προφητικό.

Το 2016, ο παλαίμαχος διάσημος παλαιστής Χαλκ Χόγκαν, κατά κόσμον Τέρρυ Γκολέα εμφανίζεται στο σάιτ του Gawker σε ένα ροζ βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ίδιος και η σύζυγος του καλύτερού του φίλου. Ο Χόγκαν παίρνει από τον Τιλ 10 εκατ. δολάρια και μηνύει το περιοδικό για τη διαρροή του ροζ βίντεο. Το Gawker χάνει τη δικαστική μάχη και αναγκάζεται να βάλει λουκέτο, λόγω της μεγάλης αποζημίωσης που επιδικάζεται στον Hogan. Και ο Thiel παίρνει την εκδίκησή του απέναντι στο site που το 2007 είχε αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος. Oλόκληρο το άρθρο ΕΔΩ