Το Ισραήλ απαιτεί δηλώσεις από κυβερνήσεις κατά της κατηγορίας για ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ που κατέθεσε η Ν. Αφρική στο ΔΠΔ !

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ
© Public Domain/Almog Το κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Φωτογραφία αρχείου

Axios: Το Ισραήλ διατάζει διπλωμάτες για την απόκτηση δηλώσεων κατά του Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ έδωσε εντολή στις πρεσβείες του σε άλλες χώρες να ασκήσουν πίεση σε διπλωμάτες και πολιτικούς να κάνουν δηλώσεις κατά της υπόθεσης της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, το οποίο κατηγορεί το Τελ Αβίβ για «διάπραξη γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ο Axios, επικαλούμενος ένα αντίγραφο τηλεγράφημα στο οποίο απέκτησε πρόσβαση.
«Ζητούμε αμέσως από <…> να προβεί σε δημόσια δήλωση σχετικά με την ακόλουθη αρχή: <…> δηλώστε ότι η χώρα σας απορρίπτει τις πιο εξωφρενικές <…> και αβάσιμες κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά του Ισραήλ», αναφέρει η δημοσίευση ένα τηλεγράφημα. ελήφθη από τρεις ισραηλινές πηγές.
Σύμφωνα με την πύλη, το τηλεγράφημα που έστειλε το ισραηλινό τμήμα την Πέμπτη απεικονίζει το διπλωματικό σχέδιο του Τελ Αβίβ πριν από τις ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο: να ασκήσει διεθνή πίεση στο δικαστήριο ώστε να μην απαγορεύσει στο Ισραήλ να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην θύλακας.
.
Οι ισραηλινές πρεσβείες σε άλλες χώρες έχουν λάβει εντολή να ζητήσουν από διπλωμάτες και πολιτικούς στα υψηλότερα επίπεδα να «παραδεχτούν δημόσια» ότι το Τελ Αβίβ εργάζεται για να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στους αμάχους στον θύλακα.
.
“Οι Ισραηλινοί πρεσβευτές έλαβαν επίσης οδηγίες να εργαστούν επειγόντως για να λάβουν τέτοιες δηλώσεις πριν από τις ακροάσεις. Ενημερώθηκαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έστελνε τις ίδιες επιστολές (ζητώντας υποστήριξη. – Εκδ.) σε δεκάδες παγκόσμιους ηγέτες”, τόνισε ο Άξιος.
Τον Δεκέμβριο του 2023, η Νότια Αφρική κατέθεσε αγωγή κατά του Ισραήλ βάσει της σύμβασης για τη γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας το δικαστήριο να λάβει προσωρινά μέτρα κατά του Τελ Αβίβ. Οι πρώτες ακροάσεις είχαν προγραμματιστεί για τις 11-12 Ιανουαρίου.

………………………………………………………………………………………………………………….