Οι Ινδιάνοι Ναβάχο είναι εξοργισμένοι με τη NASA για την αποστολή ανθρώπινης τέφρας στο φεγγάρι !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Άποψη της πανσελήνου στη Μόσχα - RIA Novosti, 1920, 01/05/2024

Εκπρόσωπος της Ναβάχο Γης εκφράζει την οργή για την προοπτική αποστολής στάχτης στη Σελήνη

Οι Αμερικανοί Ινδιάνοι Ναβάχο είναι εξοργισμένοι με την προοπτική να στείλουν ανθρώπινη τέφρα στο φεγγάρι, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις τους, δήλωσε στο RIA Novosti εκπρόσωπος της Γης Ναβάχο στην Ουάσιγκτον.
.
Οι Ινδιάνοι προσπαθούν να θέσουν υπόλογη τη NASA, αλλά είναι απίθανο να βοηθηθούν εκεί: το διάστημα είναι πλέον μια εμπορική πλατφόρμα.
.

Από τα ιερά μέχρι τα νεκροταφεία

Οι ανησυχίες της Φυλής Ναβάχο επικεντρώνονται στην επερχόμενη εναρκτήρια εκτόξευση του πυραύλου Vulcan της United Launch Alliance στις 8 Ιανουαρίου. Θα πρέπει να στείλει σε πτήση τη σεληνιακή μονάδα προσγείωσης Peregrine, η οποία δημιουργείται στο πλαίσιο σύμβασης με τη NASA από την Astrobotic Technology. Εάν η αποστολή είναι επιτυχής, θα παραδώσει μια σειρά από επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις της NASA, καθώς και άλλα εμπορικά φορτία, στη σεληνιακή επιφάνεια. Ανάμεσά τους ήταν οι στάχτες των πελατών της εταιρείας Celestis Memorial Spaceflight, η οποία πουλά υπηρεσίες κηδειών σε «κοσμική» κλίμακα από το 1994.
Η αποστολή στάχτης στο φεγγάρι μπορεί να παραγγελθεί, σύμφωνα με τις τιμές στην ιστοσελίδα της εταιρείας, για 12.995 $, ένα τακτοποιημένο ποσό που θα περιλαμβάνει μια εκδρομή στο κοσμοδρόμιο, παρακολούθηση της εκτόξευσης, πολλά αναμνηστικά και πιστοποιητικά και, φυσικά, μια υπέροχη ανάμνηση σε τροχιά ή την επιφάνεια της Σελήνης. Μέχρι σήμερα, μόνο ένας γήινος έχει απονεμηθεί τέτοια τιμή – ο Αμερικανός επιστήμονας Eugene Shoemaker, μέρος της στάχτης του οποίου η σύζυγός του, με τη βοήθεια της εταιρείας Celestis και με την υποστήριξη της NASA, έστειλε στην επιφάνεια της Σελήνης το 1999. Μέχρι σήμερα, αυτό είναι το μόνο προηγούμενο για την παράδοση ανθρώπινης τέφρας στη Σελήνη.
.
«Η ιδέα της αποστολής ανθρώπινων λειψάνων στο φεγγάρι είναι βαθιά ανησυχητική για το Έθνος Ναβάχο επειδή θα μπορούσε να μετατρέψει την αντίληψή μας γι’ αυτό από ιερό χώρο σε νεκροταφείο, κάτι που δεν είναι μόνο άβολο από μόνο του, αλλά είναι αντίθετο με τις πολιτιστικές μας παραδόσεις. », ανέφερε το Έθνος Ναβάχο σε δήλωση στην Ουάσιγκτον για το RIA Novosti.
.
Για τους Ναβάχο, εξήγησε η αποστολή, όπως και για πολλούς άλλους αυτόχθονες πληθυσμούς του κόσμου, το φεγγάρι είναι κεντρικό στις πεποιθήσεις, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους και παίζει ζωτικό ρόλο στο ημερολόγιο και την κοσμοθεωρία τους. Η μετά θάνατον ζωή, με τη σειρά της, εμφανίζεται στους Ινδιάνους ως κάτι που, ενώ επιβάλλει σεβασμό, είναι σε μεγάλο βαθμό ένα θέμα ταμπού – οι Ναβάχο πιστεύουν ότι «η αλληλεπίδραση με τους νεκρούς ή τα μέρη που συνδέονται με αυτούς πρέπει να αποφεύγεται, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την τάξη που έχει δημιουργηθεί από τη φύση, παρεμβαίνει στους ζωντανούς.» , – δήλωσε το γραφείο αντιπροσωπείας των Ναβάχο στην αμερικανική πρωτεύουσα.
.

Διαστημική αγορά

Για να γνωστοποιήσουν στις αρχές τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις τους, ο Πρόεδρος του Έθνους Ναβάχο Buu Nygren έστειλε επιστολή στη NASA και στο Υπουργείο Μεταφορών νωρίτερα τον Δεκέμβριο εξηγώντας τη θέση της φυλής και ζητώντας να καθυστερήσει η εκτόξευση μέχρι να επιλυθούν όλες οι ερωτήσεις και οι ανησυχίες του Έθνους Ναβάχο. . Δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση σε αυτό και μόνο την Πέμπτη, σε μια ενημέρωση πριν από την εκτόξευση, εκπρόσωποι της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας έπρεπε να εξηγήσουν τον εαυτό τους. Οι ερωτήσεις και οι επιστολές, όπως αποδείχθηκε, ήρθαν σε λάθος διεύθυνση: ο αναπληρωτής επικεφαλής της NASA Joel Kearns εξήγησε ότι η επερχόμενη πτήση είναι εμπορική για τη NASA, επομένως η υπηρεσία δεν έχει την εξουσία να εγκρίνει φορτίο από άλλους πελάτες που πηγαίνουν στη Σελήνη. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η NASA δεν έχει καμία ανάμειξη με άλλο εμπορικό φορτίο που θα εμπλακεί σε αυτή την εκτόξευση», είπε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας. Αναγνώρισε ότι η εμπορευματοποίηση της εξερεύνησης του διαστήματος είναι ένας εντελώς νέος τομέας με πολλά να μάθουμε και διαβεβαίωσε ότι η NASA «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες που εγείρονται». Όταν ρωτήθηκαν εάν η τρέχουσα κατάσταση σημαίνει ότι η NASA δεν έχει πλέον κανέναν έλεγχο σχετικά με το τι μπορεί και τι πρέπει να σταλεί στο διάστημα, οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας το αναγνώρισαν στην πραγματικότητα για εμπορικές εκτοξεύσεις, στις οποίες η NASA έχει αλλάξει σχεδόν εξ ολοκλήρου τώρα. Το μοναδικό όχημα εκτόξευσης του πρακτορείου, το SLS, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2014, έχει πραγματοποιήσει μόνο μία πτήση μέχρι στιγμής. Ταυτόχρονα, εκτοξεύσεις στο διάστημα πραγματοποιούνται τακτικά από ιδιωτικές εταιρείες SpaceX , με πυραύλους Falcon και Falcon Heavy, United Launch Alliance με πυραύλους Atlas και Delta και Northrop Grumman με το όχημα εκτόξευσης Antares. Η NASA χρησιμοποιεί τις δυνατότητές της βάσει σύμβασης.
.
Οι άνθρωποι των Ναβάχο, εν τω μεταξύ, είναι πεπεισμένοι ότι είναι η NASA που έχει την απαραίτητη εξουσία, και το σημαντικότερο, την υποχρέωση να συζητήσει τέτοια θέματα μαζί της. Η πρωτεύουσα της φυλής είπε ότι οι εκπρόσωποί της θα συναντηθούν με τις αρχές την Παρασκευή, όπου ελπίζουν να διευκρινίσουν το θέμα. «Επιβεβαιώσαμε μια συνάντηση για αύριο», είπε το γραφείο αντιπροσωπείας στο RIA Novosti, υπενθυμίζοντας ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’90 του περασμένου αιώνα, αφού η φυλή εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την αποστολή της τέφρας του Shoemaker στη Σελήνη, η NASA δεσμεύτηκε να καταδικάσει τους ιθαγενείς ζητήματα των ανθρώπων που μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή και τις πεποιθήσεις τους.
«Το Έθνος Ναβάχο απαιτεί από τη NASA να τηρήσει την υπόσχεσή της να διαβουλεύεται με φυλές για θέματα που τις επηρεάζουν… αυτή η απαίτηση σέβεται τα δικαιώματα και τις παραδόσεις των αυτόχθονων πληθυσμών», είπε το Έθνος Ναβάχο, υποστηρίζοντας τα επιχειρήματά του με μια προεδρική διακήρυξη του 2021. οι αρχές της χώρας να διαβουλεύονται με τους αυτόχθονες πληθυσμούς κατά την επίλυση ζητημάτων που επηρεάζουν τα συμφέροντά τους. «Οι Ναβάχο δεν διεκδικούν την κυριότητα του φεγγαριού· θέλουν να ακούγονται οι φωνές τους και να γίνονται σεβαστές οι πολιτιστικές τους παραδόσεις σύμφωνα με τις καθιερωμένες πρακτικές και υποχρεώσεις», ανέφερε η αποστολή.
.
Η NASA, με τη σειρά της, ανέφερε ότι είχε δημιουργηθεί μια διυπηρεσιακή ομάδα για να συζητήσει αυτό το θέμα και σε τέτοιες περιπτώσεις προτάθηκε να σταλούν επιστολές στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας ( FAA) , η οποία είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των εμπορικών διαστημικών πτήσεων.
.

…………………………………………………………………………………………………………