Οι επιστήμονες προειδοποιούν για μέγιστη ηλιακή δραστηριότητα το 2024

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σύμφωνα με Ινδούς αστρονόμους, η κορύφωση του τρέχοντος κύκλου ηλιακής δραστηριότητας θα σημειωθεί μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2024. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει πιθανότητα οι εκπομπές πλάσματος να φτάσουν στη Γη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανές αστοχίες μεγάλης κλίμακας σε δορυφόρους και επίγειες ηλεκτρικές συσκευές.

Κύκλοι του Ήλιου

Οι ηλιακοί κύκλοι είναι περιοδικές αλλαγές στην ηλιακή δραστηριότητα. Οι πιο διάσημοι και καλύτερα μελετημένοι είναι οι 11χρονοι κύκλοι Schwabe. Χαρακτηρίζονται από μια αρκετά γρήγορη (κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια) αύξηση του αριθμού των ηλιακών κηλίδων και μια πιο αργή (περίπου επτά χρόνια) μείωση. Γι’ αυτό ονομάζονται και κύκλοι ηλιακών κηλίδων. Στο τέλος του καθενός, η πολικότητα του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου αντιστρέφεται.
.
Παρατηρήσεις που χρονολογούνται από το 1755 δείχνουν ότι οι ισχυρότερες διαταραχές στο διαστημικό περιβάλλον, ή ο καιρός στο διάστημα, συμβαίνουν γύρω στα μέσα του κύκλου. Αλλά η πρόβλεψη του ακριβούς χρόνου της αιχμής της δραστηριότητας είναι αρκετά δύσκολη ακόμη και με τη βοήθεια σύγχρονων μεθόδων.
.
Τον Δεκέμβριο του 2019 ξεκίνησε ο επόμενος, 25ος κύκλος ηλιακής δραστηριότητας. Τα μοντέλα προέβλεψαν ότι θα κορυφωθεί στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026. Ωστόσο, αν κρίνουμε από τα τελευταία στοιχεία, αυτό μπορεί να συμβεί ένα χρόνο νωρίτερα… ( διαβάστε περισσότερα )

……………………………………………………………………………………………………………..