Γαλλία. Τεράστια νίκη δανειοληπτών με αγωγή κατά τράπεζας !! Η BNP Paribas αποζημιώνει και προτείνει ακύρωση δανείων + επιστροφή τόκων, για να γλυτώσει την αναγνώριση «καταχρηστικών ρητρών» !!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Maria Denaxa Για τα Δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο => 🇫🇷4600 πελάτες της τράπεζας BNB PARIBAS θα αποζημιωθούν εως και 600 εκατομμύρια ευρώ. Η τράπεζα πρότεινε διακανονισμό σε ένωση πελατών, η οποία είχε προσφύγει στα δικαστήρια. Κατηγόρησε τη θυγατρική της BNB PARIBAS, Personal Finance ότι ελαχιστοποίησε τους κινδύνους των δανείων σε ελβετικό φράγκο, που έλαβαν οι πελάτες της!
……………….
Δάνεια σε ελβετικά φράγκα: 4.600 πελάτες της BNP Paribas θα αποζημιωθούν έως και 600 εκατομμύρια ευρώ
Η τράπεζα πρότεινε μια συμφωνία στην ένωση καταναλωτών CLCV, η οποία ήταν επικεφαλής μιας ομαδικής αγωγής στο δικαστήριο. Κατηγόρησε τη θυγατρική της Personal Finance ότι ελαχιστοποίησε τους κινδύνους δανείων σε ελβετικό φράγκο που είχαν λάβει οι πελάτες της.

Αυτός είναι αναμφίβολα ο επίλογος μιας υπόθεσης που χρονολογείται αρκετά χρόνια πριν. Σύμφωνα με πληροφορίες της Le Parisien , η BNP Paribas υπέγραψε συμφωνία με την ένωση καταναλωτών CLCV για αποζημίωση 4.655 πελατών που είχαν επιτεθεί στην Personal Finance, θυγατρική τράπεζας, αφού είχαν λάβει δάνεια ακινήτων σε ελβετικά φράγκα αλλά η αποπληρωμή τους έγινε σε ευρώ. Και για καλό λόγο, οι διακυμάνσεις μεταξύ των νομισμάτων είχαν προκαλέσει την έκρηξη των μηνιαίων πληρωμών τους.

Συνολικά, οι ενάγοντες θα πρέπει να λάβουν από 400 έως 600 εκατ. ευρώ. Στις στήλες του Le Parisien, ο γενικός διευθυντής του CLCV, François Carlier, χαιρετίζει μια συμφωνία που «θα καταστήσει δυνατή την παροχή μιας πολύ ικανοποιητικής λύσης για τους καταναλωτές, μέσα σε ένα ευνοϊκό χρονοδιάγραμμα». Από την πλευρά της, η BNP επικαλείται μια «συμφωνία που αποτελεί μέρος της συνέχειας των ενεργειών που πραγματοποιεί η Personal Finance για να προσφέρει λύσεις προσαρμοσμένες σε κάθε κατάσταση».

Ένα κεφάλαιο προς εξόφληση που εκτινάσσεται στα ύψη

Το 2015, η ένωση καταναλωτών CLCV προσχώρησε στους καταγγέλλοντες που είχαν εγγραφεί στο δάνειο ακινήτων «Helvet Immo» που διατέθηκε στην αγορά το 2008-2009. Εκείνη την εποχή, κατήγγειλε ένα δάνειο που «είχε γίνει πολύ τοξικό» και επέκρινε τη θυγατρική της BNP ότι «επέλεξε μια μέθοδο μάρκετινγκ που πιθανόν να εξαπατήσει τους καταναλωτές».

Αυτό το δάνειο θα μπορούσε να φαίνεται ελκυστικό με την πρώτη ματιά, επειδή σας επέτρεψε να επωφεληθείτε από τα ευνοϊκά επιτόκια του ελβετικού νομίσματος. Όμως, με την κρίση του ευρώ, το κεφάλαιο που πρέπει να αποπληρωθεί εκτοξεύτηκε καθώς το ενιαίο νόμισμα υποτιμήθηκε έναντι του ελβετικού φράγκου. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι που είχε δανειστεί 150.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2008 εξακολουθούσε να χρωστούσε 195.000 ευρώ στην τράπεζα το 2014, παρόλο που πλήρωνε μηνιαία πληρωμή περίπου 900 ευρώ κάθε μήνα.

Τον Νοέμβριο, το Εφετείο του Παρισιού, θεωρώντας ότι η τράπεζα είχε αποκρύψει τους κινδύνους του δανείου της σε ελβετικά φράγκα, καταδίκασε την Personal Finance για «παραπλανητική εμπορική πρακτική». Στην τράπεζα επιβλήθηκε πρόστιμο 187.500 ευρώ και αποζημίωση 200 εκατ. ευρώ.

Ακύρωση δανείων

Παράλληλα με αυτήν την ποινική πτυχή, χιλιάδες δανειολήπτες έχουν κινήσει αστικές διαδικασίες σε δικαστήρια σε όλη τη Γαλλία προκειμένου να ακυρωθούν οι συμβάσεις Helvet Immo, ιδίως ζητώντας την αναγνώριση «καταχρηστικών ρητρών». Για την αποφυγή τους, η συμφωνία που προτείνει η BNP Paribas προβλέπει, σύμφωνα με τη Le Parisien, ακύρωση του δανείου κατά μέσο όρο ύψους 130.000 ευρώ και την επιστροφή των τόκων.

Τον Ιούλιο του 2013, νόμος απαγόρευσε τα δάνεια σε ξένο νόμισμα για καταναλωτές που δεν λαμβάνουν εισόδημα ή έχουν περιουσιακά στοιχεία στο ίδιο νόμισμα.

Πηγή

………………

Σχετικά δείτε ανάλογη κίνηση και στην Ελλάδα, που εκτιμούμε ότι είναι η κορυφαία ανάμεσα σε αρκετές κινήσεις που δραστηριοποιούνται κατά των τραπεζών τα τελευταία χρόνια.

Εθνική Περιουσία

…………………………………..

Υ.Γ. : Μας προκαλεί θυμηδία η παρουσίαση αυτής της ΗΤΤΑΣ της τράπεζας από τα … ελληνικά ΜΜΕ , που διαστρεβλώνουν την αλήθεια και λίγο ως πολύ φτιάχνουν μια εικόνα, ότι … “η τράπεζα αποφάσισε” !!

Γνωρίζετε καμιά τράπεζα (ιδιωτική επιχείρηση) να διαγράφει δάνεια και να επιστρέφει τόκους εθελοντικά ;; Οι τράπεζες είναι μαγαζιά που αγοράζουν και πουλάνε χρήμα με αποκλειστικό στόχο το κέρδος και ποτέ τη χασούρα !

Τα ΜΜΕ πουλάνε “ειδήσεις” με στόχο το κέρδος από διαφημίσεις … και διαφημίσεις κάνουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις !!

https://www.google.gr/search

…………

Υ.Γ. 2 : Παρά ταύτα, ενώ το mononews.gr , έχει τίτλο Aποζημίωση στους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο αποφάσισε η BNP Paribas…” , οπότε ο αναγνώστης λαμβάνει ως δεδομένο ότι η τράπεζα “αποφάσισε” να αποζημιώσει, ενώ η αλήθεια είναι ότι καταδικάστηκε από το δικαστήριο, εξιστορεί και το τι γίνεται στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα !!

[ … Τι γίνεται στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο παραμένουν εγκλωβισμένοι, αναμένοντας τις δικαστικές αποφάσεις. Η συλλογική αγωγή που επρόκειτο να συζητηθεί την 1η Δεκεμβρίου, και αφορούσε προσφυγή 1.100 δανειοληπτών κατά της Εθνικής Τράπεζας, αναβλήθηκε λόγω της απεργίας των δικηγόρων και προσδιορίστηκε για τον Δεκέμβριο του 2025, παρότι στις 12 Ιανουαρίου 2024, δηλαδή σε 10 ημέρες, πρόκειται να συζητηθεί ανάλογη προσφυγή κατά της Alpha Bank και τον Απρίλιο κατά της Τράπεζας Πειραιώς.

Είναι μία δύσκολη υπόθεση για τον Αρειο Πάγο», είχε πει στο mononews.gr o δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, κ. Ιάκωβος Βενιέρης, και σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η αντιμετώπιση της μέσω αυτής της αναβολής μας δημιουργεί απογοήτευση ως προς τη βούληση να δοθεί μία πραγματική λύση στο πρόβλημα χιλιάδων δανειοληπτών»…

Η ουσία της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας κωλυσιεργεί και αποφεύγει να στείλει το προδικαστικό ερώτημα στην ΕΕ, όπως έχουν κάνει αντίστοιχα δικαστήρια άλλων χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, ο Αρειος Πάγος θα μπορούσε να στείλει το προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να δώσει μία οριστική λύση στο πρόβλημα που κρατά δέσμια χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία παραμένουν εγκλωβισμένα στη διακύμανση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, με τις δόσεις εξυπηρέτησης των δανείων τους να έχουν αυξηθεί πάνω από 50%. ]

Ας θυμηθούμε ότι τον Φεβρουάριο 2023, ο Άρειος Πάγος εξέδωσε απόφαση μέσα σε λίγες ημέρες … Χειρότερος κι από τον σεισμό της Τουρκίας ο Άρειος Πάγος !! Τάσσεται υπέρ των πλειστηριασμών από τα funds… , με μια απόφαση που είναι ΥΠΕΡ των τραπεζών !!

Άρα, κατά τη γνώμη μας, η παραπάνω κωλυσιεργία σηματοδοτεί την αδυναμία τους να μη δεχθούν τους δικούς τους νόμους και είναι απλά μια προσπάθεια κέρδους χρόνου !!

Εν κατακλείδι, η σημασία της είδησης έγκειται στο γεγονός ότι η γαλλική δικαιοσύνη δικαίωσε νομικά τη δύναμη των αγωγών, άσχετα με το θέμα ότι αφορά δάνεια σε ελβετικά φράγκα !! Όταν οι αγωγές πατούν σε νόμους που ισχύουν, κι όταν πέφτουν σαν βροχή, δύσκολα να παραβλεφθούν τα νόμιμα νομικά επιχειρήματα κατά των τραπεζών, που αποδεδειγμένα έχουν κάνει χρήση καταχρηστικών ρητρών !! Το 2024 μπήκε με το δεξί και … ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!

[ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΓΙΑ “καταχρηστικές ρήτρες” ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ, ΠΡΟΤΙΜΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΚΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ !! ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΝ ΟΟΟΟΛΟΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ !!! “Το μη χείρον βέλτιστον” ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ !! ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΑΓΩΓΩΝ !! ]

Εθνική Περιουσία

………………………………………………………………………………………………………………………..