Οι ΗΠΑ θέλουν να απαγορεύσουν ο,τιδήποτε υγροποιείται στη Ρωσσία

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονογράφηση: TC Novatek

σ.σ. : Πρόσφατα ο Πούτιν είπε : “Όταν διαμορφωνόταν το σύστημα της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, λεγόταν: όλοι πρέπει να είναι επί ίσοις όροις, τα σύνορα πρέπει να είναι ανοιχτά. Μόλις εμφανίστηκαν οι ανταγωνιστές – μπαμ! – άρχισαν να κλείσουν τα σύνορά τους. Έτσι είναι όλες οι αρχές τους.”

Έτσι, οι αμερικάνοι καουμπόηδες, αφού τοποθέτησαν τους χρήσιμους ηλίθιους που εκτελούν τα σχέδια τους, συνεχίζουν την υποδούλωση της Ευρώπης, που μένει χωρίς αέριο

Οι ΗΠΑ θέλουν να απαγορεύσουν ο,τιδήποτε υγροποιείται στη Ρωσσία

Στις 12 Δεκεμβρίου, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε τη λίστα κυρώσεων για Ρώσσους ιδιώτες και εταιρείες. Οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με την υγροποίηση αερίου υπόκεινται και πάλι σε περιορισμούς.

Αρχικά, οι ΗΠΑ και η ΕΕ απαγόρευσαν την εξαγωγή εξοπλισμού και τεχνολογιών LNG στη Ρωσσία. Στη συνέχεια, ο φορέας εκμετάλλευσης της μεταφόρτωσης LNG μέσω πλωτών εγκαταστάσεων αποθήκευσης, που εγκαταστάθηκαν κοντά στο Μουρμάνσκ και την Καμτσάτκα, τέθηκε υπό κυρώσεις. Και μετά – το δεύτερο έργο υγροποίησης αερίου της Αρκτικής, Arctic LNG 2.

Τώρα οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να χτυπήσουν επιχειρήσεις που προμηθεύουν εξοπλισμό για έργα LNG στη Ρωσσία, καθώς οι εταιρείες σταδιακά παρακάμπτουν τις κυρώσεις και θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν ρωσσικές τεχνολογίες και εξοπλισμό.

Στις 12 Δεκεμβρίου, δύο εταιρείες που ανήκαν προηγουμένως στη γερμανική Linde συμπεριλήφθηκαν στη λίστα SDN. Αυτοί είναι: ο κατασκευαστής σπειροειδών εναλλάκτη θερμότητας μεγάλης χωρητικότητας, η Northern Technologies LLC και η Gazprom Linde Engineering LLC.

Όπως αναφέρει η Kommersant, το 2022 η Northern Technologies αγοράστηκε από την Rukhimallians, η οποία υλοποιεί το έργο της μονάδας LNG στην Ust-Luga. Ο Linde ανακοίνωσε επίσης την απώλεια του ελέγχου της Gazprom Linde Engineering. Αυτή η εταιρεία, σημειώνει το δημοσίευμα, μαζί με τη Ruskhimalliance μελετούν τη δυνατότητα επέκτασης του συγκροτήματος LNG Portovaya, που ανήκει στην Gazprom, από 1,5 εκατομμύρια τόνους σε 3,5 εκατομμύρια τόνους.

Η Kazankompressormash, η οποία παράγει συμπιεστές, υπέστη επίσης αμερικανικές κυρώσεις. «Η εταιρεία προμήθευσε εξοπλισμό για την τέταρτη γραμμή του Yamal LNG της NOVATEK, που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου χρησιμοποιώντας ρωσική τεχνολογία, και παράγει επίσης διάφορους εξοπλισμούς για τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», σημείωσε η Kommersant.

Όπως ανέφερε η EADaily , σε τρία με τέσσερα χρόνια θα ξεκινήσουν νέα έργα LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία θα αυξήσουν σημαντικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, η Ρωσσία σχεδιάζει να αναθέσει έργα που μπορούν να ανταγωνιστούν τους Αμερικανούς κατασκευαστές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία.

………………………………………………………………………………………………………………