Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες της «επιτυχημένης επιχείρησης» στη Θεοδοσία

News

Πύραυλος κρουζ Storm Shadow (στο βάθος). Φωτογραφία: Ben Stansall/AFP

Το μεγάλο αποβατικό πλοίο (LDC) του ρωσσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας “Novocherkassk” χτυπήθηκε κοντά στη Feodosia από πυραύλους κρουζ από την τακτική αεροπορία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε σήμερα, 26 Δεκεμβρίου, ο γραμματέας Τύπου της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνταγματάρχης Γιούρι Ιγκνάτ, παρουσιάζοντας μερικές λεπτομέρειες της «επιτυχημένης επιχείρησης».

«Χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι κρουζ. Τι υπάρχει να διευκρινιστεί; Δεν έχουμε πολλά τέτοια όπλα στο οπλοστάσιό μας και μας τα παρείχαν οι συνεργάτες μας. Τώρα οι άνθρωποι θα ρωτήσουν ποιος (πύραυλος) είναι δικός μας ή του συνεργάτη μας, γιατί κάθε κατασκευαστής θέλει να επιδείξει τέτοια αποτελέσματα της δουλειάς του. Είναι σαν να διαφημίζετε τα επιτεύγματά σας. Έχουμε (βρετανικό) Storm Shadow και (γαλλικό) Scalp (βλήματα) στο οπλοστάσιό μας». – είπε ο ομιλητής της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρόσθεσε ότι για την καταστροφή ενός τέτοιου πλοίου είναι απαραίτητο να εκτοξευθούν «προφανώς περισσότεροι από ένας πύραυλοι», αφού «ο εχθρός μπορεί να τους αναχαιτίσει».

Ο Ignat υποστήριξε επίσης ότι η «σημαντική έκρηξη» που παρατηρήθηκε στο ρωσσικό πλοίο έδειξε ότι δεν ήταν μια «μικρή έκρηξη κάτι εκεί» αλλά μάλλον μια «έκρηξη πυρομαχικών», καθώς «ένα μεγάλο πλοίο προσγείωσης χρησιμοποιείται για τη μεταφορά εξοπλισμού, όπλων και προσωπικού .”

Το αποβατικό σκάφος Novocherkassk υπέστη ζημιές στη Feodosia ενώ απέκρουσε επίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε νωρίτερα αυτή την Τρίτη το ρωσσικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με το στρατιωτικό τμήμα, ο εχθρός χρησιμοποίησε κατευθυνόμενους πυραύλους αεροσκαφών όταν επιτέθηκε στη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Κατά τη διάρκεια της αντιαεροπορικής μάχης, τα συστήματα αεράμυνας των Ρωσσικών Ενόπλων Δυνάμεων κατέστρεψαν δύο βομβαρδιστικά Su-24 των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του χωριού Zhovten (125 χλμ. βορειοανατολικά του Νικολάεφ), τα οποία εκτοξεύονταν πυραύλους.

Να υπενθυμίσουμε ότι το αεροδρόμιο στο Starokonstantinov (βρίσκεται 5 χλμ ανατολικά της ομώνυμης πόλης στην περιοχή Khmelnitsky), το οποίο είναι θεμελιώδους σημασίας για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού εδώ σταθμεύουν δύο αεροπορικές πτήσεις βομβαρδιστικών Su-24 , που μετατράπηκε για να εκτοξεύσει πυραύλους κρουζ Storm Shadow/SCALP-EG βρετανο-γαλλικής παραγωγής, έχει δεχθεί επανειλημμένα επίθεση από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………………………