Γάζα. Η Γ.Σ. του ΟΗΕ ψήφισε για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, 153 υπέρ και 10 κατά, με 23 αποχές.

 

( σ.σ. : προκαλεί εντύπωση η αποχή της Ουκρανίας, πακέτο με την Αργεντινή !! )

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης σε Έκτακτη Ειδική Σύνοδο σχετικά με τη μακροχρόνια σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης και καθώς η συνεχιζόμενη κρίση στη Γάζα δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.  

Τα κράτη μέλη ενέκριναν το ψήφισμα, απαιτώντας «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και επίσης «διασφάλιση της ανθρωπιστικής πρόσβασης».

Το ψήφισμα επανέλαβε επίσης το αίτημα της Γενικής Συνέλευσης να συμμορφωθούν όλα τα μέρη με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, «ιδιαίτερα όσον αφορά την προστασία των αμάχων».

Πριν από το ψήφισμα, δύο τροπολογίες που αναφέρονται συγκεκριμένα στην εξτρεμιστική ομάδα Χαμάς καταψηφίστηκαν από τα μέλη.

Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν έχουν νομικά δεσμευτική ισχύ, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι ΗΠΑ προ ημερών μπλόκαραν το ψήφισμα των ΗΑΕ που απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

…………………………………………………………………………………………..