Τον Αλεξέι Ναβάλνι ξέρουν. Ξέρουν και τον Λέοναρντ Πελτιέ (Leonard Peltier);

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα, τα δυτικά ΜΜΕ ασχολούνται εκτενώς με τον περιθωριακό Ρώσσο Αλεξέι Ναβάλνι, όπως επίσης και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που έδωσε χάρη και φέτος σε δύο τεράστιες γαλοπούλες από τη Μινεσότα, με τα ονόματα Liberty και στην Bell.

Απεναντίας, τηρούν σιγή ιχθύος, για το γεγονός ότι ο Μπάιντεν, εκδικητικός και αδιάλλακτος, αρνείται να δώσει χάρη στον Ινδιανοαμερικάνο Λέοναρντ Πελτιέ (Leonard Peltier)  παρά τις διαμαρτυρίες της Διεθνούς Αμνηστίας και των δικηγόρων του.

Βρίσκεται στις αμερικανικές φυλακές σχεδόν μισό αιώνα, για την ακρίβεια 47 ολόκληρα χρόνια. Γεννήθηκε το 1944 και είναι ηγετικό στέλεχος του αγώνα για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων ΑΙΜ (American Indian Movement). Συνελήφθη το 1975, ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών αυτοχθόνων με πράκτορες του FBI. Την προηγούμενη περίοδο πάνω από 100 αυτόχθονες είχαν δολοφονηθεί από τους πράκτορες του διαβόητου Χούβερ και των εκτελεστών του. Στην ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκαν δύο ομοσπονδιακοί πράκτορες και ένας αυτόχθονας. Ο Πελτιέ παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στη μάχη αλλά αρνήθηκε ότι αυτός σκότωσε τους πράκτορες. Σε μια αμφιλεγόμενη δίκη, στην οποία παραβιάστηκαν πάνω από 20 συνταγματικές διατάξεις, καταδικάστηκε για τους φόνους ομοσπονδιακών πρακτόρων. Για τη δολοφονία του αυτόχθονα Ινδιάνου, κανείς δεν καταδικάστηκε.

Όταν συνελήφθη, ο Peltier ήταν ενεργό μέλος του Αμερικανικού Ινδιάνικου Κινήματος, αγωνιστής των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων, ενάντια στο ρατσισμό και την αστυνομική βία. Είναι βαθύτατα πολιτικοποιημένος και στις αμερικανικές εκλογές του 2004, υπήρξε υποψήφιος του Κόμματος Ειρήνης και Ελευθερίας. Έλαβε τότε 27.607 ψήφους, περιοριζόμενος εξ ανάγκης μόνο στην Καλιφόρνια Ήταν επίσης υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στις εκλογές του 2020, με υποψήφια πρόεδρο την Γκλόρια Λα Ρίβα με το Κόμμα Σοσιαλισμού και Ελευθερίας. Αναγκάστηκε να αποσυρθεί την 1η Αυγούστου 2020 για λόγους υγείας που έχει προκαλέσει η μακρόχρονη φυλάκισή του. Περισσότερα...