Οι ΗΠΑ μπλόκαραν το ψήφισμα των ΗΑΕ για τη Λωρίδα της Γάζας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή - RIA Novosti, 1920, 12/08/2023
© RIA Novosti / Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Φωτογραφία αρχείου
σ.σ. : Κάπου πρέπει να καταναλωθεί η στοκαρισμένη από χρόνια παραγωγή των πολεμικών βιομηχανιών των αμερικανικών γερακιών, διότι έχει ημερομηνία λήξης… , αυτός είναι ένας λόγος… Άλλος λόγος ίσως είναι κι αυτός

 
……………..
Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΑΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, αναφέρει ανταποκριτής του RIA Novosti.
.
13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπερψήφισαν το ψήφισμα . Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αντίθετες και η Μεγάλη Βρετανία απείχε. 97 χώρες μέλη του ΟΗΕ έγιναν συν-συγγραφείς του έργου.
.
Το σχέδιο ψηφίσματος ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «απαιτεί μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός». Το έγγραφο ζητούσε επίσης την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και παροχή ανθρωπιστικής πρόσβασης.
.
Σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει το αίτημά του να εκπληρώσουν όλα τα μέρη τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, ιδίως όσον αφορά την προστασία των αμάχων.
.
Επιπλέον, το έγγραφο εξέφραζε «βαθιά ανησυχία για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τα δεινά του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού».
.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν βέτο σε ψήφισμα που θα εμπόδιζε τα στρατιωτικά σχέδια του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα. Η Ουάσιγκτον μπλόκαρε το σχέδιο ψηφίσματος της Βραζιλίας στις 18 Οκτωβρίου. Αυτό το έγγραφο, μεταξύ άλλων, καλούσε το Ισραήλ να αποσύρει την εντολή να μετακινηθούν οι κάτοικοι της Γάζας στα νότια της λωρίδας. Στη συνέχεια, τα κράτη εξήγησαν τη δράση τους με την έλλειψη αναφοράς στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κυκλοφόρησαν σχέδιο ψηφίσματος την Τετάρτη, αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε επίσης κατάπαυση του πυρός.
.
Παράλληλα, ο Γκουτέρες έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σύμφωνα με το άρθρο 99 του Χάρτη του ΟΗΕ. Το άρθρο αναφέρει: «Ο Γενικός Γραμματέας έχει το δικαίωμα να θέτει υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας οποιοδήποτε θέμα που κατά τη γνώμη του μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Όπως εξήγησε ο επίσημος εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Stephane Dujarric , ο Guterres χρησιμοποίησε αυτό το άρθρο για πρώτη φορά.

………………………………………………………………………………………………….