Ο Μαδούρο κάλεσε την Εθνοσυνέλευση να κάνει τη Γουιάνα-Εσεκίμπο την 24η πολιτεία της Βενεζουέλας !

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
https://twitter.com/aggelos210/status/1729895132206399654

σ.σ. : Ανοίγει νέο μέτωπο στη Λατινική Αμερική !!

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κάλεσε την Εθνοσυνέλευση της χώρας να περάσει έναν οργανικό νόμο για την προστασία της αμφισβητούμενης επικράτειας Γουιάνα-Εσεκίμπο με τη Γουιάνα, ιδρύοντας μια νέα επαρχία της Βενεζουέλας δυτικά του ποταμού Εσεκίμπο. Αυτό δήλωσε σε συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Την Κυριακή, η Βενεζουέλα διεξήγαγε δημοψήφισμα υπέρ των αξιώσεων του Καράκας για την περιοχή, η οποία βρίσκεται στη Γουιάνα. Η πλειοψηφία των πολιτών ψήφισε υπέρ της προσάρτησης αυτής της επικράτειας στη χώρα.

Η περιοχή ανατολικά της κοίτης του ποταμού Εσεκίμπο, η οποία αποτελεί μέρος της Γουιάνας τα τελευταία 100 χρόνια, θα χωριστεί σε τρεις ζώνες ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, η διαχείρισή του θα γίνει από την πόλη Tumeremo. Ο υποστράτηγος Rodriguez Cabello διορίστηκε προσωρινά επικεφαλής του στρατιωτικού και διοικητικού αρχηγείου της Guyana-Essequibo.

Η διαμάχη για το Essequibo μεταξύ της Βενεζουέλας και της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και της Γουιάνας, συνεχίζεται από τον 19ο αιώνα – η κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας ενέτεινε τις προσπάθειες να επιστρέψει αυτό το έδαφος αφού οι αρχές της γειτονικής χώρας άρχισαν να μεταφέρουν περιοχές πλούσιες σε ορυκτά του επίμαχου εδάφους σε εταιρείες πετρελαιοειδών για ανάπτυξη.

Το 1966, οι χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία της Γενεύης για να επιδιώξουν μια ειρηνική λύση στη διαφορά, αλλά το 2018, η Γουιάνα κατέθεσε υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο , στην οποία ζητά από το δικαστήριο να εγκρίνει νόμιμα τη Διαιτητική απόφαση του 1899, η οποία δίνει απόλυτο έλεγχο της χώρας στην επικράτεια. Σε αυτό αντιτάχθηκε έντονα το Καράκας , το οποίο σκοπεύει να επιλύσει το ζήτημα της επικράτειάς του με τους γείτονές του χωρίς μεσάζοντες.

Εν τω μεταξύ, η Βραζιλία έχει ενισχύσει τα στρατεύματα της στα σύνορα με τη Βενεζουέλα και τη Γουιάνα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το RIA Novosti

……………………………………………………………………………………………………..