Ολλανδία προς Ουκρανία: “χρυσός των Σκυθών” της Κριμαίας; Πάρτε τον δεν θέλουμε λεφτά !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θραύσμα συλλογής σκυθικού χρυσού. Εικονογράφηση: Still frame από βίντεο του BBC

σ.σ. : Λέγαμε το καλοκαίρι … Τραγέλαφος. Ο “χρυσός των Σκυθών” της Κριμαίας, στην Ουκρανία με απόφαση του Αν. Δικαστηρίου της… Ολλανδίας !!

Οι Σκύθες, λένε, ότι ήταν νομαδικά φύλα που ζούσαν στις στέπες στα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας. Ναι, αλλά οι Σκύθες θεωρούνται ο λαός καταγωγής των θρυλικών Αμαζόνων. Και η έκθεση είχε τίτλο «Κριμαία. Το χρυσό νησί της Μαύρης Θάλασσας: Έλληνες, Σκύθες, Γότθοι» … Ναι, αλλά ο Β. Πούτιν είπε: «Οι Έλληνες ο αυτόχθων πληθυσμός στην Κριμαία – Ήταν εκεί πολύ πριν από όλους μας»

Δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε: στην Ουκρανία είπαν με χαρά για τη μοίρα του σκυθικού χρυσού

Η Ουκρανία κατέληξε σε συμφωνία με το ολλανδικό Μουσείο Allard Pearson για τη μεταφορά μιας συλλογής σκυθικού χρυσού που εκτέθηκε στο Άμστερνταμ. Το ουκρανικό Υπουργείο Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφοριών (MKIP) ανέφερε αυτό στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο.

«Το MCIP και το Μουσείο Allard Pearson έχουν καταλήξει σε επίσημες συμφωνίες σχετικά με τους όρους για την επιστροφή των εκθεμάτων του Ταμείου Μουσείων της Ουκρανίας από τέσσερα μουσειακά ιδρύματα της Κριμαίας. Από το 2014 εκτίθενται στην έκθεση «Κριμαία – ένα χρυσό νησί στη Μαύρη Θάλασσα» στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ. – λέει το μήνυμα.

Το τμήμα του Κιέβου τόνισε ξεχωριστά το «πιο σημαντικό σημείο» για το κράτος, αποκαλώντας τη θέση της Ολλανδίας «ευγενή και άξια» πράξη εταίρου.

«Αυτή είναι η άρνηση του Μουσείου Allard Pearson να δεχθεί από την ουκρανική πλευρά το κόστος εννέα ετών αποθήκευσης των εκθεμάτων». — η ουκρανική πλευρά είναι διάσπαρτη σε ευγνωμοσύνη.

Όπως ανέφερε η EADaily , τέσσερα μουσεία της Κριμαίας – το Ιστορικό και Πολιτιστικό Αποθεματικό Κερτς (το οποίο αργότερα έγινε μέρος του Αποθεματικού της Ανατολικής Κριμαίας), το Κεντρικό Μουσείο της Ταυρίδας, το Ιστορικό και Πολιτιστικό Αποθεματικό Μπαχτσισαράι και το Ταυρίνε Χερσονέζι – έστειλαν έκθεση το 2013 στη Βόννη. , και μετά στο Άμστερνταμ «Η Κριμαία είναι ένα χρυσό νησί στη Μαύρη Θάλασσα». Η συλλογή που απεστάλη περιελάμβανε περίπου 2 χιλιάδες αντικείμενα.

Μετά την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσσία τον Μάρτιο του 2014, δημιουργήθηκε μια «αβέβαιη κατάσταση»: τα μουσεία της Κριμαίας και η Ουκρανία δήλωσαν τα δικαιώματά τους σε εκθέματα που προέρχονται από τη χερσόνησο. Ο δικαστικός αγώνας για το θέμα αυτό διήρκεσε εννέα χρόνια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους έβαλε τέλος σε αυτό το ζήτημα – ο σκυθικός χρυσός παραμένει ιδιοκτησία της Ουκρανίας. Η αναίρεση των μουσείων της Κριμαίας απορρίφθηκε.

Ο επικεφαλής της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσένοφ , σχολιάζοντας αυτή την απόφαση, είπε ότι ήταν άσκοπο να συνεχιστεί η δικαστική διαδικασία για αυτό το θέμα.

«Γιατί να συνεχίσουμε να μηνύουμε όσους δεν τηρούν κανέναν κανόνα, δεν συμμορφώνονται με κανένα νόμο. Απλώς το αφαίρεσαν. Δεν τους νοιάζει το δικαίωμα, θα πουν ότι κάτι μαύρο είναι άσπρο». – σημείωσε.

Ο πρόεδρος του περιφερειακού κοινοβουλίου, Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, εξέφρασε φόβους ότι ο σκυθικός χρυσός θα μπορούσε πλέον απλώς να καταλήξει στα χέρια των δυτικών συλλεκτών.

………………………………………………………………………………………………………