Το Αζερμπαϊτζάν βάζει πόδι στην Κύπρο. Ο οσφυοκάμπτης Μητσοτάκης συμφωνεί ή δεν έχει χρόνο για την Κύπρο;

ΑΡΘΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ

Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων Τουρκίας, ΤΔΒΚ και Αζερμπαϊτζάν. Φωτογραφία: Ali Ruhluel/AA

σ.σ. : Όταν στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, ο Έλληνας πρέσβης επισκέφθηκε τον Αλίεφ για τα διαπιστευτήρια του, ο “εγώ” του Αζερμπαϊτζάν τον κατακεραύνωσε λέγοντάς του… “ΗΡΘΕΣ ΕΔΩ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ;” “ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ” “Η ΑΡΜΕΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ” !!

Μερικές ημέρες μετά, η ανεκδιήγητη κυβέρνηση του Μητσοτάκη έφερνε για κύρωση στη Βουλή, “Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα του Αθλητισμού μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν” .

Και στις 8 Σεπτεμβρίου γράφαμε : Τι θα κάνει ο οσφυοκάμπτης Μητσοτάκης; Ο σφαγέας Αλίεφ αναγνωρίζει τα κατεχόμενα της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος!

Δείτε τώρα τα νεότερα στο παρακάτω άρθρο …

…………………………….

Το Αζερμπαϊτζάν αμφισβήτησε τα σύνορα του κράτους της Δυτικής Ασίας

Στον σύγχρονο κόσμο, δυστυχώς, οι ένοπλες συγκρούσεις για την ιδιοκτησία ορισμένων εδαφών, καθώς και η συνοδευτική αναθεώρηση των συνόρων, έχουν γίνει συνηθισμένες. Παλαιότερα, πίστευαν ότι ο αγώνας για εδάφη και οι αλλαγές στα σύνορα ήταν χαρακτηριστικό μόνο της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Τώρα βλέπουμε ότι η αναθεώρηση των προηγουμένως αναγνωρισμένων συνόρων έχει αρχίσει να πραγματοποιείται στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 15 Νοεμβρίου, ένα σημαντικό γεγονός έλαβε χώρα στη Λευκόσα, την πρωτεύουσα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ). Την ημέρα αυτή, εκπρόσωποι των κυβερνώντων κομμάτων της Τουρκίας, της ΤΔΒΚ και του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης. Το έγγραφο υπογράφηκε από τον Αντιπρόεδρο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Εφκάν Άλα (Τουρκία), τον Πρωθυπουργό της ΤΔΒΚ και τον Πρόεδρο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Γιουνάλ Γιουστέλ και τον Αντιπρόεδρο του Κόμματος του Νέου Αζερμπαϊτζάν Ταχίρ Μπουντάγκοφ . Ο πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ δήλωσε τη σημασία αυτής της συμφωνίας:

«Σήμερα, σύμφωνα με το σύνθημα «Τρία Κράτη, Ένα Έθνος», τα μέρη υπέγραψαν μια ιστορική, διεθνή και θεσμική συμφωνία που αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των γέφυρων αγάπης και για να φέρει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο. Με αυτές τις υπογραφές, ο λόγος μας για «Τρία κράτη, ένα έθνος» έχει πλέον αποκτήσει διεθνή νομική διάσταση».

Τι άλλο είναι αξιοσημείωτο σε αυτό το γεγονός; Το γεγονός ότι η ΤΔΒΚ αναγνωρίζεται επίσημα ως ανεξάρτητο κράτος μόνο από την Τουρκία. Το Αζερμπαϊτζάν δεν αναγνωρίζει επίσημα την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ. Ωστόσο, υπάρχουν σχέσεις μεταξύ Λευκόσας και Μπακού. Με την υπογραφή του μνημονίου, το Αζερμπαϊτζάν αμφισβήτησε ουσιαστικά τα σύνορα του κράτους της Δυτικής Ασίας που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η Τουρκία και η ηγεσία της ΤΔΒΚ υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του τουρκοκυπριακού κράτους.

Είναι επίσης συμβολικό ότι η 15η Νοεμβρίου σηματοδότησε την 40ή επέτειο από την ανακήρυξη της ΤΔΒΚ, η οποία συνέβη το 1983. Αυτή η επέτειος γιορτάστηκε τόσο στην Τουρκία όσο και στην ΤΔΒΚ. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ, Ερσίν Τατάρ, κατά την παρέλαση στις 15 Νοεμβρίου δήλωσε την επιθυμία του να « καλωσορίσει τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ » και πρόσθεσε:

«…Οι Τουρκοκύπριοι, που αποτελούν μέρος του τουρκικού κόσμου, πανηγύρισαν με χαρά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Ας θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε διαπραγματεύσεις στο Μπακού με τον Αλίεφ στις 14 Οκτωβρίου (βλ. θρίαμβο του Αλίεφ στο Καραμπάχ, Τουρκική αλληλεγγύη και Τουρκοκύπριοι ). Και στις 7 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών της ΤΔΒΚ ήταν σε επίσκεψη στο Μπακού (βλ. Όχι μόνο το Καραμπάχ: Το Αζερμπαϊτζάν αναγνώρισε de facto την ανεξαρτησία της Τουρκικής Κύπρου ). Δηλαδή, υπάρχει εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Αζερμπαϊτζάν.

Δύο ακόμη γεγονότα είναι σημαντικά. Στις 9 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της ΤΔΒΚ Tahsin Ertuğruloğlu έφτασε στο Αζερμπαϊτζάν . Στις 10 Οκτωβρίου συμμετείχε ως παρατηρητής στην 27η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας στη Shusha, το μαργαριτάρι του Καραμπάχ.

Και στις 13 Νοεμβρίου, η 40ή επέτειος από τη δημιουργία της ΤΔΒΚ γιορτάστηκε στο Μπακού. Εκτός από τους Τουρκοκύπριους, στους εορτασμούς συμμετείχαν ο Τούρκος πρέσβης Cahit Bagci , μέλη του κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν και η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Sabina Aliyeva . Μιλώντας στην εκδήλωση, η εκπρόσωπος της ΤΔΒΚ στο Αζερμπαϊτζάν, Ουφούκ Τουργκάνερ, δεν απέφυγε να αναφερθεί στη σύγκρουση του Καραμπάχ και συγκεκριμένα δήλωσε :

«Καμία χώρα στον τουρκικό κόσμο δεν έχει συμβιβαστεί με την κατοχή ή τη σκλαβιά. Τόσο το Αζερμπαϊτζάν όσο και η Βόρεια Κύπρος είναι τέτοιες χώρες».

Και ο Samad Seyidov , Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Διακοινοβουλευτικών Σχέσεων του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν, που συμμετείχε στον εορτασμό, μιλώντας για τις σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με την ΤΔΒΚ, είπε :

«Το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει τη Βόρεια Κύπρο. Η εκλογή της χώρας ως παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών είναι ένα ιστορικό γεγονός και κάνει τον καθένα μας περήφανο».

Δηλαδή, στην πραγματικότητα, το Αζερμπαϊτζάν αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ ως κυρίαρχο κράτος. Γιατί το επίσημο Μπακού έκανε αυτό το βήμα;

Το Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να πάρει τον έλεγχο ολόκληρου του Καραμπάχ χρησιμοποιώντας τη δυτική πλατφόρμα διαπραγματεύσεων. Τώρα η Κύπρος και η Ελλάδα δεν θα μπορέσουν να εκβιάσουν το Μπακού με την απειλή της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Επιπλέον, το Αζερμπαϊτζάν είναι προμηθευτής ενέργειας στην ΕΕ, γεγονός που εξαλείφει πιθανές κυρώσεις από τις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, το Αζερμπαϊτζάν αναπτύσσει οικονομική συνεργασία με τη Ρωσσία και το Ιράν, χάρη στην οποία το επίσημο Μπακού μπορεί να επικρίνει τις πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας στον Υπερκαύκασο (οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ανοιχτά ότι ο στόχος της πολιτικής τους στον Υπερκαύκασο είναι να εκδιώξει τη Ρωσσία και αποτρέψει την ιρανική επιρροή, η συνεργασία με τη Μόσχα και την Τεχεράνη, το Μπακού στρέφεται κατά της Ουάσιγκτον).

Ως μέλος της ΕΕ, η Κύπρος έχει ενταχθεί στις αντιρωσικές κυρώσεις της Δύσης, οι οποίες απαιτούν από τους Ελληνοκύπριους να τις τηρούν αυστηρά (ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης έχει επανειλημμένα εξαγγείλει την καταπολέμηση της καταστρατήγησης των κυρώσεων). Οι κυρώσεις δεν έπληξαν μόνο τη Ρωσσία, αλλά και την Κύπρο. Σε αντίθεση με τους Ελληνοκύπριους, η μη αναγνωρισμένη ΤΔΒΚ δεν υφίσταται κυρώσεις, αφού η οικονομία της εξαρτάται από την Τουρκία, η οποία δεν προσχώρησε στις αντιρωσικές κυρώσεις. Δηλαδή, ενώ οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα, μαζί με την υπόλοιπη ΕΕ, θα υποστούν απώλειες, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν θα ακολουθήσουν μια πολιτική εξισορρόπησης, διατηρώντας και αυξάνοντας την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσσία.

Στην πολιτική σφαίρα, η υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν προς τους Τουρκοκύπριους επίσης δεν έχει κανένα κόστος. Ακόμη και πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ αφιέρωσαν σημαντικό μέρος των δυνάμεών τους στην αντιμετώπιση της Ρωσσίας σε όλους τους τομείς· τώρα απλώς δεν έχουν χρόνο για την Κύπρο. Επιπλέον, στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν κύκλοι που υποστηρίζουν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της ΤΔΒΚ (βλ.: Η Δύση έχει ξεκινήσει εκστρατεία νομιμοποίησης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ). Κάτω από τέτοιες συνθήκες, το Αζερμπαϊτζάν μπορεί ήρεμα να αναπτύξει συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους και να ισορροπήσει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Petr Makedontsev

Πηγή

……………………………………………………………………………………………….