Οι χώρες BRICS ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

BRICS
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει σε βιντεοδιάσκεψη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής BRICS για την Παλαιστινιο-Ισραηλινή σύγκρουση - RIA Novosti, 1920, 21/11/2023
“Ιδιαίτερα συναισθήματα” Οι BRICS μίλησαν για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας

Πούτιν: Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετείχε στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής των BRICS. Συζητήσαμε για την επιδείνωση στη Μέση Ανατολή. Αυτό στο οποίο συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών είναι στο υλικό του RIA Novosti.

Αμερικανικό σαμποτάζ

Οι ηγέτες των BRICS συναντήθηκαν αυτοπροσώπως στη Νότια Αφρική (η οποία προεδρεύει επί του παρόντος της ένωσης) τον Αύγουστο. Πολλές σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν εκεί, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των Πέντε.
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (από αριστερά προς τα δεξιά) στην τελετή φωτογράφισης των αρχηγών των αντιπροσωπειών των χωρών μελών BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ - RIA Novosti, 1920, 21/11/2023
© RIA Novosti / Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας / Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (από αριστερά προς τα δεξιά) σε μια φωτογραφική τελετή για τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των χωρών BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ
Η όξυνση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης και οι ανεπιτυχείς προσπάθειες εκτόνωσης της έντασης μέσω του ΟΗΕ άλλαξαν την κατάσταση. Και μετά από πρόταση του Νοτιοαφρικανού προέδρου Cyril Ramaphosa, προγραμματίστηκε μια έκτακτη σύνοδος κορυφής μέσω σύνδεσης βίντεο.
.
Πρώτα του δόθηκε ο λόγος. «Ως σημαντική φωνή του Παγκόσμιου Νότου, που εκπροσωπεί ένα τεράστιο μέρος της ανθρωπότητας, πιστεύουμε ότι οι BRICS διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη φιλόδοξη διεθνή προσπάθεια για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης», είπε. Και κάλεσε τις τρίτες χώρες να απόσχουν από κάθε βήμα που θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση.
.
Μετά μίλησε ο Πούτιν. «Οι θάνατοι χιλιάδων ανθρώπων, η μαζική απέλαση αμάχων και η επακόλουθη ανθρωπιστική καταστροφή προκαλούν βαθιά ανησυχία», είπε. Και πρόσθεσε: «Όταν κοιτάζεις πώς γίνονται οι επεμβάσεις σε παιδιά χωρίς αναισθησία (στη Γάζα – σημείωμα του συντάκτη), αυτό, φυσικά, προκαλεί ιδιαίτερα συναισθήματα».
.
Ο Πρόεδρος επεσήμανε επίσης τους κύριους λόγους αυτής της κρίσης. «Όλα αυτά τα γεγονότα, στην πραγματικότητα, είναι άμεση συνέπεια της επιθυμίας των Ηνωμένων Πολιτειών να μονοπωλήσουν τις λειτουργίες διαμεσολάβησης στην παλαιστινιο-ισραηλινή διευθέτηση και τον αποκλεισμό των δραστηριοτήτων του Κουαρτέτου διεθνών διαμεσολαβητών στη Μέση Ανατολή», εξήγησε.
.
Ο Πούτιν υπενθύμισε τη δολιοφθορά των ΗΠΑ στους κανονισμούς του ΟΗΕ, ιδίως τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών: του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Εξαιτίας αυτού, «περισσότερες από μία γενιές Παλαιστινίων ανατρέφονται σε μια ατμόσφαιρα αδικίας που επιδεικνύεται στον λαό τους». Η Μόσχα, σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, τηρεί μια συνεπή θέση και θεωρεί απαραίτητο να ενώσει τις δυνάμεις της για αποκλιμάκωση. Τα κράτη BRICS και οι εταίροι τους θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε αυτό.
.
Ο Ρώσσος ηγέτης επεσήμανε ιδιαίτερα τη σημασία της «Σύνοδος Κορυφής της Ειρήνης» στην Αίγυπτο και της έκτακτης αραβο-ισλαμικής συνόδου στη Σαουδική Αραβία. Και τα δύο αυτά κράτη θα ενταχθούν στους BRICS τον Ιανουάριο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής BRICS για την Παλαιστινιο-Ισραηλινή σύγκρουση μέσω τηλεδιάσκεψης - RIA Novosti, 1920, 21/11/2023
© RIA Novosti / Alexander Kazakov / Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει σε έκτακτη σύνοδο κορυφής BRICS για την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση μέσω τηλεδιάσκεψης

συνεισφορά BRICS

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε παρόμοια άποψη. «Ο κύριος λόγος για την εξέλιξη της κατάστασης μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ σε αυτό το στάδιο είναι ότι τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού σε κράτος, ύπαρξη και επιστροφή (σε ιστορικά εδάφη) έχουν αγνοηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε. Το Πεκίνο επιμένει στην έγκαιρη σύγκληση «μιας αξιόπιστης διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για να επιτευχθεί διεθνής συναίνεση για την ειρήνη (στη Μέση Ανατολή) και να εργαστεί για μια λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής BRICS για την Παλαιστινιο-Ισραηλινή σύγκρουση μέσω τηλεδιάσκεψης - RIA Novosti, 1920, 21/11/2023
© RIA Novosti / Alexander Kazakov / Ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετέχει σε έκτακτη σύνοδο κορυφής BRICS για την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση μέσω τηλεδιάσκεψης
Η υπερβολική στρατιωτική δραστηριότητα του Ισραήλ ανησυχεί επίσης τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva. “Καλούμε για άλλη μια φορά την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ωστόσο, η αδιάκριτη και δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον αμάχων δεν δικαιολογεί αυτές τις βάρβαρες ενέργειες. Αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή”, είπε.
.
Ο Ντα Σίλβα ανέφερε επίσης, χωρίς να το κατονομάσει συγκεκριμένα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες τον Οκτώβριο μπλόκαραν τη βραζιλιάνικη εκδοχή του ψηφίσματος για τη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Πρέπει να δράσουμε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του πολέμου στις γειτονικές χώρες. Η συμβολή των BRICS στη νέα τους διαμόρφωση, μαζί με όλους τους παίκτες που υποστηρίζουν τον περιορισμό και την αποκλιμάκωση, είναι πολύτιμη και σημαντική”, είπε.
Στην οθόνη - Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα συμμετέχει σε βιντεοδιάσκεψη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των BRICS για την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση - RIA Novosti, 1920, 21/11/2023
© RIA Novosti / Alexander Kazakov / Επί της οθόνης – Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής BRICS για την Παλαιστινιακή-Ισραηλινή σύγκρουση
Ο υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ ήταν παρών από την Ινδία. Το Νέο Δελχί εκτιμά όλες τις διεθνείς προσπάθειες για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, είπε. “Ο Πρωθυπουργός Μόντι μίλησε με πολλούς ηγέτες στη Γάζα, στην περιοχή και στον κόσμο σχετικά με αυτό. Τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες για ειρήνη και να συνεχιστούν οι άμεσες και ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις”, τόνισε ο διπλωμάτης.
Ο Πρόεδρος του Ιράν (ο οποίος επίσης θα ενταχθεί σύντομα στους BRICS) Ebrahim Raisi κάλεσε τους εταίρους μέσω των σχετικών μηχανισμών του ΟΗΕ να υιοθετήσουν ψήφισμα για να σταματήσουν τα εγκλήματα κατά του πληθυσμού της Γάζας. «Οι συνεχείς επιθέσεις του Ισραήλ σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και θρησκευτικούς χώρους, καθώς και οι δολοφονίες γυναικών και παιδιών, γιατρών, νοσοκόμων και δημοσιογράφων, είναι τρομοκρατικές ενέργειες και το ισραηλινό καθεστώς πρέπει να χαρακτηριστεί τρομοκρατικό και ο στρατός του ως τρομοκρατική οργάνωση. ,” αυτός είπε.
.
Η έκτακτη σύνοδος κορυφής των BRICS πραγματοποιήθηκε με φόντο τις αναφορές που προέρχονται από το Κατάρ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Είναι δυνατή μια εκεχειρία τεσσάρων ή πέντε ημερών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων. Άγκυρα, Ουάσιγκτον και Ντόχα λένε ότι μια συμφωνία είναι πιο κοντά από ποτέ. Εάν υπογραφεί, θα απαιτηθεί η έγκριση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα.

……………………………………………………………………………………………