Ο θάνατος ενός άστρου; Γιγαντιαία έκρηξη από έναν μακρινό γαλαξία στο άπειρο σπίτι μας το Σύμπαν !

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΥΜΠΑΝ
Η εκδήλωση LFBOT όπως την είδε ο καλλιτέχνης
© NASA, ESA, NSF’s NOIRLab, M. Garlick, M. Zamani Η εκδήλωση LFBOT όπως την είδε ο καλλιτέχνης
«Αυτό δεν έχει παρατηρηθεί ξανά». Γιγαντιαία έκρηξη στο διάστημα μπερδεύει τους επιστήμονες

Οι αστρονόμοι έχουν καταγράψει επαναλαμβανόμενες εκλάμψεις εκατό δισεκατομμύρια φορές φωτεινότερες από τον Ήλιο.

Vladislav Strekopytov. Το αστρονομικό γεγονός AT2022tsd, το οποίο έχει ονομαστεί «Διάβολος της Τασμανίας», δεν μπορεί ακόμη να εξηγηθεί. Για αρκετούς μήνες, ισχυροί παλμοί ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας έρχονταν από έναν μακρινό γαλαξία. Ο μηχανισμός για το σχηματισμό μιας τόσο τεράστιας ποσότητας ενέργειας στο Σύμπαν είναι άγνωστος.
.

Μυστήρια παροδικά

Οι αστρονόμοι καταγράφουν περιοδικά εκλύσεις ενέργειας μεγάλης κλίμακας στο διάστημα. Ορισμένα συνοδεύονται από ακτινοβολία γάμμα. Οι σύντομες εκρήξεις ακτίνων γάμμα συμβαίνουν όταν δύο αστέρια νετρονίων, μια μαύρη τρύπα και ένα αστέρι νετρονίων ή δύο μαύρες τρύπες συγχωνεύονται. Διάρκεια – από δέκα χιλιοστά του δευτερολέπτου έως δύο δευτερόλεπτα. Μεγάλες εκρήξεις ακτίνων γάμμα, από δύο δευτερόλεπτα έως αρκετές ώρες, συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης σουπερνόβα, όταν ο ταχέως περιστρεφόμενος πυρήνας ενός τεράστιου αστεριού καταρρέει – γρήγορα συστέλλεται υπό την επίδραση βαρυτικών δυνάμεων.
.
Τα επίγεια και διαστημικά παρατηρητήρια καταγράφουν εκρήξεις ακτίνων γάμμα ποικίλης ισχύος και διάρκειας σχεδόν κάθε μέρα. Συνήθως πρόκειται για στενές δέσμες ισχυρής ακτινοβολίας που έρχονται σε εμάς από μακρινούς γαλαξίες. Μερικές φορές, πολύ λιγότερο συχνά, πιο φωτεινές αναλαμπές εμφανίζονται στο μπλε τμήμα του οπτικού εύρους του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Αυτά ονομάζονται LFBOT (φωτεινά γρήγορα μπλε οπτικά μεταβατικά).
Συνδέονται με μια άγνωστη ακόμη αστροφυσική διαδικασία υψηλής ενέργειας που απελευθερώνει μία έως δύο τάξεις μεγέθους περισσότερη ενέργεια από τις εκρήξεις ακτίνων γάμμα.
Σύγκριση φωτεινού γρήγορου μπλε οπτικού παροδικού (LFBOT) με έκρηξη ακτίνων γάμμα (GRB) και σουπερνόβα (SN) - RIA Novosti, 1920, 17/11/2023
CC BY-SA 3.0 / Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF / Σύγκριση φωτεινού γρήγορου μπλε οπτικού μεταβατικού (LFBOT) με έκρηξη ακτίνων γάμμα (GRB) και σουπερνόβα (SN)
.

Στην αρχή υπήρχε η “Αγελάδα”

Το πρώτο LFBOT καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2018 από το σύστημα ρομποτικού τηλεσκοπίου ATLAS, σχεδιασμένο να ανιχνεύει δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς. Αργότερα, 18 μεγάλα παρατηρητήρια ανέφεραν ότι το είχαν δει και αυτά.
Το συμβάν, που αναφέρεται ως AT2018cow, ήταν πολύ διαφορετικό από τις εκρήξεις ακτίνων γάμμα ή τις σουπερνόβα στο φάσμα, τη φωτεινότητα και την ταχύτητά του. Η «Αγελάδα», όπως ονομάστηκε με τη συντομογραφία της, ήταν εκατό φορές πιο φωτεινή από οποιαδήποτε σουπερνόβα. Αυτή η έκλαμψη έφτασε στη μέγιστη φωτεινότητά της μέσα σε λίγες μέρες και στη συνέχεια έσβησε το ίδιο γρήγορα – για τους σουπερνόβα αυτό διαρκεί εβδομάδες.
.
Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, οι αστρονόμοι εντόπισαν πολλά άλλα LFBOT: Koala (ZTF18abvkwla – Koala), Camel (ZTF20acigmel – Camel) και Finch (AT2023fhn – Finch). Αλλά ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά στην κατανόηση της φύσης του φαινομένου. Υπάρχουν μόνο εκδόσεις. Μερικοί πιστεύουν ότι τα LFBOT είναι αποτυχημένα σουπερνόβα που μετατράπηκαν σε μαύρη τρύπα ή αστέρι νετρονίων πριν εκραγούν. Άλλοι μιλούν για την κατάρρευση ενός υπεργίγαντα αστέρα, το αποτέλεσμα της αμοιβαίας απορρόφησης κοσμικών αντικειμένων ή την αλληλεπίδρασή τους με πολύ θερμά και φωτεινά τεράστια αστέρια Wolf-Rayet.
.
Η διαδικασία εμφάνισης του LFBOT περιγράφεται ως εξής. Στο τέλος της ζωής τους, τα τεράστια αστέρια μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες ή αστέρια νετρονίων. Στο κέντρο μιας μαύρης τρύπας που συσσωρεύεται περιβάλλον υλικό ή ενός αστέρα νετρονίων που περιστρέφεται άγρια ​​είναι μια πηγή ενέργειας. Τα φορτισμένα σωματίδια που παράγονται σε μια αστρική έκρηξη περιστρέφονται γύρω από γραμμές ισχυρών μαγνητικών πεδίων και το μήκος κύματος της ακτινοβολίας τους εκτείνεται καθώς το υλικό εξαπλώνεται. Ως εκ τούτου, οι πίδακες – δύο πίδακες πλάσματος που διαφεύγουν από το κέντρο του αντικειμένου και κατευθύνονται σε αντίθετες κατευθύνσεις – είναι θολοί με το LFBOT, όχι τόσο συμπαγείς όσο στην περίπτωση ενός σουπερνόβα.
Αυτό το μοντέλο είναι προκαταρκτικό και πολύ υπό όρους. Χρειάζονται νέες παρατηρήσεις για διευκρίνιση. Αλλά ένα άλλο γεγονός LFBOT προστέθηκε μόνο στο μυστήριο.
Διάγραμμα φωτεινής γρήγορης μπλε οπτικής μεταβατικής οδού (LFBOT) - RIA Novosti, 1920, 17/11/2023
CC BY-SA 3.0 / Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF / Φωτεινό γρήγορο μπλε διάγραμμα οπτικού μεταβατικού κυκλώματος (LFBOT).
.

«Αυξάνει τα όρια της φυσικής»

Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, οι επιστήμονες με επικεφαλής την αστρονόμο Anna Ho του Πανεπιστημίου Cornell αναλύουν το φωτεινό οπτικό παροδικό AT2022tsd, που ανιχνεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Η πηγή είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο έτη φωτός μακριά. Το αρχικό φλας, παρόμοιο με το LFBOT, καταγράφηκε από την ευρυγώνια κάμερα ZTF (Zwicky Transient Facility) στο Παρατηρητήριο Palomar στην Καλιφόρνια. Αλλά μετά τα πράγματα έγιναν περίεργα.
Συνήθως, μετά από μια ισχυρή έκρηξη ενέργειας, τα LFBOT εξαφανίζονται γρήγορα. Αυτή τη φορά η ακτινοβολία εξαφανίστηκε και μετά εμφανίστηκε. Και τα επόμενα ξεσπάσματα ήταν μερικές φορές πιο φωτεινά από τα προηγούμενα. Λαμβάνοντας υπόψη τις συντομογραφίες, το γεγονός ονομάστηκε «Διάβολος της Τασμανίας» – προς τιμή του αυστραλιανού ζώου, το οποίο είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτο.
.
Το λογισμικό της Anna Ho εντόπισε τουλάχιστον 14 ακανόνιστες εκλάμψεις του AT2022tsd σε τέσσερις μήνες παρατηρήσεων. Υπολογίστηκε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Διάβολος της Τασμανίας εξέπεμπε περισσότερη ενέργεια από έναν ολόκληρο γαλαξία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων αστέρων, όπως ο Ήλιος.
.
“Το LFBOT είναι ένα εξωτικό γεγονός από μόνο του, αλλά αυτό που είδαμε ήταν ιδιαίτερα περίεργο”, φέρεται να είπε ο Δρ Χο στο δελτίο τύπου . “Αντί να εξαφανιστεί σταδιακά, η πηγή φούντωσε ξανά και ξανά.”
.
«Αυτό δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν», συνεχίζει ένας άλλος συγγραφέας της μελέτης, ο καθηγητής Geoff Cook από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne στην Αυστραλία. «Ο μηχανισμός με τον οποίο απελευθερώνεται μια τόσο τεράστια ποσότητα ενέργειας είναι άγνωστος. Το φως ταξιδεύει με πεπερασμένη ταχύτητα. Πόσο γρήγορα αναβοσβήνει και σβήνει βάζει όρια στο “Το μέγεθος της πηγής. Αποδεικνύεται ότι όλη αυτή η τεράστια ενέργεια παράγεται από κάτι σχετικά μικρό. Αυτό διευρύνει τα όρια της φυσικής.”
.

Το μυστήριο του διαβόλου της Τασμανίας

Οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα και οι σουπερνόβα θεωρούνται έκτακτα γεγονότα που τερματίζουν τη ζωή ενός αστεριού. Η προκύπτουσα μαύρη τρύπα ή αστέρι νετρονίων συσσωρεύει τεράστια ποσότητα ύλης και το αρχικό αντικείμενο μετατρέπεται σε «αστρικό πτώμα». Το γεγονός ότι αυτό το «πτώμα» συνέχισε να φουντώνει μπερδεύει τους ερευνητές.
Η κύρια έκδοση είναι μια ανεπιτυχής έκρηξη σουπερνόβα. Ένα αστέρι με μάζα περίπου 20 ηλιακών έκαψε όλο το εσωτερικό του καύσιμο και κατέρρευσε χωρίς έκρηξη και η μαύρη τρύπα ή το αστέρι νετρονίων που προέκυψε κατέληξε μέσα σε ένα σύννεφο ύλης σουπερνόβα.
.
“Εάν βρίσκονταν στο κέντρο του LFBOT, ισχυροί πίδακες ενέργειας που προέρχονταν από τους πόλους τους θα μπορούσαν να εξηγήσουν την έκλαμψη. Καθώς το αντικείμενο περιστρεφόταν, αυτοί οι πίδακες θα εκτοξεύονταν επανειλημμένα προς τη Γη”, θεωρεί ο Ho.
.
Μια άλλη επιλογή είναι μια μαύρη τρύπα μέσης μάζας που καταναλώνει σταδιακά ένα ή περισσότερα αστέρια. Σε αυτή την περίπτωση, οι πίδακες μπορούν να τροφοδοτηθούν από τη συσσώρευση αστρικής ύλης στη μαύρη τρύπα.
.
Το πρόγραμμα παρακολούθησης LFBOT περιλαμβάνει 15 παρατηρητήρια σε όλο τον κόσμο. Το καλοκαίρι του 2024 θα τους ενταχθεί το Παρατηρητήριο Vera Rubin, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή. Η ψηφιακή κάμερα του μοναδικού ευρυγώνιου τηλεσκοπίου του είναι σε θέση να τραβήξει φωτογραφίες του ορατού ουρανού κάθε 20 δευτερόλεπτα. Με τέτοια παραγωγικότητα, θα είναι δυνατό να ανιχνευθούν εκατό φορές περισσότερες κοσμικές εκλάμψεις από ό,τι τώρα.

Πηγή : RIA Novosti

…………………………………………………………………..

σ.σ. : Επάνω διαβάσατε για τις διεργασίες που συμβαίνουν στον Μεγάκοσμο μας, στο Μεγάλο Σπίτι μας, το άπειρο Σύμπαν, όπου εμείς οι Άνθρωποι ζούμε ως άπειρα μικροί τον βίο μας !

Κάτω βλέπετε τον Μικρόκοσμο μας !! Είναι η εικόνα ενός κυττάρου μας, που ελήφθη με ακτινογραφία, πυρηνική μαγνητική αντήχηση και κρυοηλεκτρονική μικροσκόπηση.

Και φυσικά μετά από αυτή την εικόνα – απλά – σταματάς να ζωγραφίζεις!
Έτσι και αλλιώς (με αυτό) τα έχεις δει όλα! Τι άλλο έχεις να προσθέσεις στην Τέχνη? Τίποτα περισσότερο και ομορφότερο!
Μόνο αν είσαι “ανόητος”, “υπερόπτης” και “θρασύς”… μπορείς να συνεχίζεις να ζωγραφίζεις.
Εξάλλου πάντα έχεις την δικαιολογία και την ψευδαίσθηση πως, ΑΥΤΟ που βλέπεις, είναι κάτι ΑΛΛΟ από εσένα – έργο κάποιου Ανώτερου και Ασύλληπτου ΟΝΤΟΣ…. οπότε έχεις κάθε δικαίωμα να συνεχίσεις να λες πως κάνεις ΤΕΧΝΗ “στρουθοκαμηλίζοντας”…
…………………
σ.σ. : Και μόνο αν είσαι ένα άψυχο κορμί, εκτός από “ανόητος”, “υπερόπτης” και “θρασύς”… , ένα αντιανθρώπινο υβρίδιο, μπορείς να συνεχίζεις να σκοτώνεις τον πανέμορφο ανθρώπινο κόσμο μας και τον μικρό παραδεισένιο πλανήτη μας, πάνω στον οποίον χτίζουμε τις πόλεις μας, που μοιάζουν με την πανέμορφη εικόνα ενός κυττάρου μας !!

…………………………………………………………………………………………………………..