Αραβικές χώρες: -Τέλος της κατοχής για ειρήνη με το Ισραήλ. -Η PLO νόμιμος εκπρόσωπος. -Να ιδρυθεί κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα 1967

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι αραβικές χώρες χαρακτήρισαν το τέλος της κατοχής όλων των παλαιστινιακών και αραβικών εδαφών ως προϋπόθεση για την εδραίωση της ειρήνης με το Ισραήλ, σύμφωνα με την απόφαση της αραβο-ισλαμικής συνόδου κορυφής, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Ριάντ, γράφει το RIA Novosti.

Το Σάββατο, η Σαουδική Αραβία φιλοξένησε κοινή έκτακτη σύνοδο κορυφής με Άραβες και Μουσουλμάνους ηγέτες για να συζητηθεί η κρίσιμη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Προϋπόθεση για την ειρήνη με το Ισραήλ και την εγκαθίδρυση ομαλών σχέσεων μαζί του είναι ο τερματισμός της κατοχής όλων των παλαιστινιακών και αραβικών εδαφών, καθώς και η πραγματοποίηση της ανεξαρτησίας του κράτους της Παλαιστίνης με πλήρη κυριαρχία εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου. , 1967, με πρωτεύουσά της την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την εφαρμογή των μη αναθεωρήσιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε το έγγραφο μετά τη σύνοδο κορυφής.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής αντιτάχθηκαν επίσης στον διαχωρισμό της Λωρίδας της Γάζας από τη Δυτική Όχθη, τονίζοντας την ανάγκη να συμπεριληφθούν αυτά τα εδάφη, μαζί με την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.
…………

Σε άλλο δημοσίευμα του το RIA Novosti, αναφέρει: Οι αραβικές και ισλαμικές χώρες σε σύνοδο κορυφής στη σαουδαραβική πρωτεύουσα Ριάντ χαρακτήρισαν την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης «τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού», καλώντας όλα τα παλαιστινιακά κινήματα να ενωθούν υπό την ηγεσία του, σύμφωνα με απόφαση που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγέτες.

“Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης είναι ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού. Καλούμε τις παλαιστινιακές φατρίες και δυνάμεις να ενωθούν υπό την αιγίδα της και να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους υπό το πρίσμα της εθνικής συνεργασίας που ηγείται η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης”, το τελικό κείμενο της αναφέρει η δήλωση της Συνόδου Κορυφής.

Οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ειρήνη ως στρατηγική επιλογή με την ανάγκη να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και να επιλυθεί η αραβο-ισραηλινή σύγκρουση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ .

Το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς , που ανέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007, ήρθε σε σύγκρουση με το κίνημα της Φατάχ, το οποίο προηγουμένως κυβερνούσε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη , στα οποία ανήκει ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς . Όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες, οι δύο κύριες δυνάμεις στα παλαιστινιακά εδάφη απέτυχαν να συμφωνήσουν για κοινή συμμετοχή στην πολιτική ζωή τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Όχθη.
Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δημιουργήθηκε για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του αραβικού παλαιστινιακού πληθυσμού το 1964 από τον Αραβικό Σύνδεσμο και επί του παρόντος διευθύνεται από τον Αμπάς.
.

Το 2020, ορισμένες αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν , με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών , συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ και άρχισαν να αναπτύσσουν ενεργά σχέσεις μαζί του. Τους τελευταίους έξι μήνες, έχουν επανειλημμένα εμφανιστεί πληροφορίες για διαπραγματεύσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ για πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά, σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης, υπό την επίδραση της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, αυτός ο διάλογος πάγωσε.

………………………………………………………………………………………………..