Οριστικό και αμετάκλητο τέλος για τη Ρωσσία η Συνθήκη CFE (Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Την 29 Μαΐου 2023, ο Ρώσσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο για την καταγγελία της Συνθήκης για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE).

Την 30 Μαΐου 2023, ο αρθρογράφος του RIA Novosti , Ντμίτρι Μπαβίριν , έγραφε: Η Ευρώπη θα πληρώσει ακριβά τον θάνατο της Συνθήκης CFE

Το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου, η Ρωσσία ολοκλήρωσε τελικά τη διαδικασία αποχώρησης από τη Συνθήκη CFE. Προηγουμένως, ο αντίστοιχος νόμος είχε υπογραφεί από τον Ρώσσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν . Το ρωσσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», γεγονός που κατέστησε αναγκαία την αποχώρηση της Ρωσσίας από τη Συνθήκη CFE. Το ρωσσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν βλέπει τη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με τις χώρες του ΝΑΤΟ στον επιτόπιο έλεγχο εξοπλισμών, καθώς οι αρχές των χωρών του μπλοκ «έχουν αποδείξει ξεκάθαρα την αδυναμία τους να διαπραγματευτούν». Οι χώρες του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν την Τρίτη την πρόθεσή τους να αναστείλουν συμμετοχή στη συνθήκη σε σχέση με την ολοκλήρωση της ρωσσικής διαδικασίας αποχώρησης. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδίασαν διάλογο με τη Ρωσσία για τη συλλογική ασφάλεια και παρέκαμψαν ανοιχτά τους ομαδικούς περιορισμούς της Συνθήκης για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), δήλωσε ο Ρώσσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ.

Χθες, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσσία ολοκλήρωσε επίσημα, οριστικά και αμετάκλητα την αποχώρησή της από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), και παράλληλα με αυτήν, τη λεγόμενη Συμφωνία της Βουδαπέστης της 3ης Νοεμβρίου 1990 για το μέγιστο επίπεδα συμβατικών όπλων και εξοπλισμού των έξι κρατών που συμμετείχαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, καθώς και το λεγόμενο Flank Document της 31ης Μαΐου 1996. Έτσι, η συνθήκη, που γεννήθηκε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου με θετικές προθέσεις, αλλά η οποία σαμποτάρονταν σταθερά από τη Δύση, «έγινε επιτέλους ιστορία για εμάς» , γράφει ο αρθρογράφος του RIA Novosti , Κύριλλος Στρέλνικοφ , στο αναλυτικό άρθρο του, που θα διαβάσετε εδώ .

……………………………………………………………………………………………….