Η Γ.Σ. του ΟΗΕ υιοθέτησε ρωσσικό ψήφισμα κατά της εξύμνησης του ναζισμού. 50 χώρες (εραστές του ναζισμού;) ψήφισαν ΟΧΙ !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Φωτογραφία: S. Di Nolfi / dpa / picture-alliance

Παρά τις προκλήσεις: η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ρωσσικό ψήφισμα για την εξύμνηση του ναζισμού

Η Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (για κοινωνικά, ανθρωπιστικά και πολιτιστικά θέματα) ενέκρινε ρωσσικό ψήφισμα για την καταπολέμηση της εξύμνησης του ναζισμού. Το RIA Novosti ανέφερε αυτό σήμερα, 3 Νοεμβρίου .

112 χώρες ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, 50 ήταν κατά, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και ο Καναδάς. 14 κράτη απείχαν. ( Οι εραστές του ναζισμού … )

Οι συντάκτες του εγγράφου καταδικάζουν έντονα περιστατικά που σχετίζονται με την εξύμνηση και την προπαγάνδα του ναζισμού, ιδίως την εφαρμογή γκράφιτι και σχεδίων με φιλοναζιστικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των μνημείων για τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το έγγραφο συνιστά στις χώρες να λάβουν τα κατάλληλα συγκεκριμένα μέτρα, «συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας και της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να αποτραπεί η αναθεώρηση της ιστορίας και της έκβασης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η άρνηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Επιπλέον, τα κράτη πρέπει να εξαλείψουν όλες τις μορφές φυλετικών διακρίσεων με όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης, εάν το απαιτούν οι περιστάσεις, της νομοθεσίας. Το ψήφισμα καταδικάζει σθεναρά τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και τη ρητορική στη διδασκαλία, που προωθεί τον ρατσισμό, τις διακρίσεις, το μίσος και τη βία βάσει εθνότητας, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων.

Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Φωτογραφία: un.org

Νωρίτερα, η Τρίτη Επιτροπή του ΟΗΕ συμπεριέλαβε μια τροπολογία στο ρωσσικό κείμενο που δηλώνει ότι η Ρωσσία φέρεται να επιδιώκει να «δικαιολογήσει την εδαφική της επίθεση εναντίον της Ουκρανίας με υποτιθέμενο στόχο την εξάλειψη του νεοναζισμού». Η τροπολογία υποστηρίχθηκε από την Αλβανία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Γουατεμάλα, τη Λιβερία, τα Νησιά Μάρσαλ και τη Βόρεια Μακεδονία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ουκρανία και τη Μικρονησία. Μια ομάδα δυτικών χωρών εισήγαγε την τροπολογία με την ελπίδα ότι εάν εγκριθεί, η Ρωσσία θα εγκατέλειπε το κείμενο του ψηφίσματός της και δεν θα την υπερψήφιζε. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη. 66 χώρες ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας, 26 ήταν κατά, 67 απείχαν.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Πολυμερούς Συνεργασίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ρωσσικού υπουργείου Εξωτερικών Γκριγκόρι Λουκιάντσεφ χαρακτήρισε ένα τέτοιο βήμα από τις δυτικές χώρες «τίποτα περισσότερο από μια διαδικαστική πρόκληση». Είπε ότι το ρωσσικό κείμενο είναι ένα καθαρά θεματικό και όχι ψήφισμα για συγκεκριμένη χώρα· στοχεύει στον διάλογο και τη συνεργασία και όχι στην επισήμανση.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………….