Ε 85, ο δρόμος του θανάτου.

ΕΥΡΩΠΗ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Δεκάδες είναι οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται στον πιο επικίνδυνο δρόμο της Ευρώπης, με τους πολίτες να ζητούν εναγωνίως τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Σε μάστιγα συνεχίζουν να εξελίσσονται τα τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της Ευρώπης, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θωρακίσει τους οδηγούς, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2021, οι ασφαλέστεροι δρόμοι βρίσκονται στη Σουηδία (18 θανάτοι ανά εκατομμύριο κατοίκων), ενώ οι χειρότεροι στη Ρουμανία με 93/εκατομμύριο, πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 44/εκατομμύριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Οδός E85 ξεκινάει από τη Λιθουανία και καταλήγει στην Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη). 

Πρόκειται για έναν οδικό άξονα μήκους 446 χιλιομέτρων που συνδέει την πρωτεύουσα της χώρας, το Βουκουρέστι, με τη Μολδαβία και τη Βουκοβίνα.

Κατά μήκος των πρώτων 350 χιλιομέτρων από το Βουκουρέστι έως το Săbăoani, κοντά στην πόλη Roman, ο δρόμος έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας (μία ανά κατεύθυνση) με μια στενή λωρίδα έκτακτης ανάγκης, με τον DN2 να συνεχίζει προς το Siret, στα ουκρανικά σύνορα ως ένας απλός δρόμος δύο λωρίδων (μία ανά κατεύθυνση).

Η συνεχής γραμμή στη μέση του δρόμου δεν λειτουργεί αποθαρρυντικά για πολλούς οδηγούς, οι οποίοι δεν διστάζουν να εισέρχονται στο αντίθετο ρεύμα, στήνοντας παγίδες θανάτου.

Ο υψηλός αριθμός τροχαίων δυστυχημάτων στον DN2 προκάλεσε την ενεργοποίηση της Εταιρείας Διαχείρισης Εθνικής Οδικής Υποδομής (CNAIR), η οποία προχώρησε σε επεμβάσεις σε ένα τμήμα περίπου 10 χλμ.

Πλέον το συγκεκριμένο τμήμα από μία λωρίδα ανά κατεύθυνση έχει τη μορφή 2+1, δηλαδή στο ένα ρεύμα υπάρχουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας και στο έτερο μία.

Πολίτες, ωστόσο, και οργανισμοί οδικής ασφάλειας συνεχίζουν να υψώνουν κραυγή αγωνίας ζητώντας από τις αρμόδιες αρχές να μετατρέψουν και τα 446 χλμ. σε δρόμο με 2+1 λωρίδες κυκλοφορίας αλλά και να τοποθετηθεί ανάμεσα στα δύο ρεύματα στηθαίο ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στον Δρόμο του Θανάτου ήταν και κάποια ευρέως αναγνωρίσιμα πρόσωπα όπως η τραγουδίστρια “Laura” Stoica και το ζεύγος καλλιτεχνών Aldea-Teodorovici.

Τέλος, ο δρόμος DN2 αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οδού Ε85 που ξεκινάει από το Κλάιπεντα της Λιθουανίας και στη συνέχεια διασχίζοντας κάθετα την Ευρώπη περνάει από τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και στο τέλος μπαίνει στην Ελλάδα και καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη.

Αλλάζει ο «Δρόμος του Θανάτου»

Μετά από πρωτοβουλίες- με δικά του έξοδα κατασκεύασε 1 χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομο υψηλής ασφαλείας- ενός πολίτη, του κατόχου αλυσίδας εστιατορίων του  Ștefan-Valentin Mandachi

Μία πολύτιμη δράση, ώστε να άρουν την επικινδυνότητα στον λεγόμενο «Δρόμο του Θανάτου», υλοιποιούν οι Ρουμάνοι, μέσω της τοποθέτησης προηγμένων διαχωριστικών στηθαίων ασφαλείας με περιστρεφόμενους κυλίνδρους, τα οποία θεωρούνται ως τα ασφαλέστερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα έχουν άλλα μέτρα προστασίας βλ. Βίντεο στο 2.37

ΠΗΓΗ1

ΠΗΓΗ2