Πόλεμος στην κερδοφορία

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΜΙΟΚΛΕΟΥΣ

To νέο είναι τα κέρδη 10 δις. ευρώ (9,77) της Uniper, ένα χρόνο μετά τη διάσωση από τη γερμανική κυβέρνηση. Όπως είναι γνωστό η εταιρεία είχε καταγράψει ζημιές 40 δις. ευρώ. ΔΗΛΑΔΗ τώρα έχει ΣΥΝΟΛΙΚΑ 50€ δις κέρδη αν υπολογιστούν και οι ζημιές που ξεπεράστηκαν Η τιμή της μετοχής το 2023 είχε ξεπεράσει τα 8€ και τώρα περιέργως είναι στα 5€  !

Ο πόλεμος

Επί της ουσίας τις τελευταίες εβδομάδες είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος για το ρωσσικό αέριο

και για αυτό που φτάνει στην Ελλάδα αλλά και τις  άλλες βαλκανικές χώρες.

Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι εν μέσω του πολέμου της Ρωσσίας – Ουκρανίας και με την Ε.Ε. να διακηρύττει προς πάσα κατεύθυνση την απόφαση της να απεξαρτηθεί από το αέριο της Gazprom, και με την Ουκρανία τώρα να θέλει σταματήσει την προώθηση του στην ΕΕ, εντούτοις το αέριο της Gazprom έφτασε στο εννεάμηνο να κατέχει το 43% των συνολικών ποσοτήτων που εισάγονται στη χώρα μας. Πρόκειται για αέριο που έρχεται είτε μέσω του σημείου εισόδου Σιδηρόκαστρου (αγωγός Βουλγαρίας – Ελλάδας) είτε μέσω της Ρεβυθούσας (φορτία LNG).

Ο πόλεμος στα Βαλκάνια για το ρωσσικό αέριο ξέσπασε μετά την ψήφιση νόμου από το βουλγαρικό κοινοβούλιο για την επιβολή «τέλους διέλευσης» ύψους 10,20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στο ρωσσικό αέριο που διέρχεται από το δίκτυο αγωγών της γειτονικής χώρας προς άλλα κράτη της Ευρώπης.

Κυρίαρχος παίκτης

Όπως και να’χει, την ώρα που η Ε.Ε. πιέζει για την απεξάρτηση από το ρωσσικό αέριο, χωρίς βέβαια να έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές του, η Ελλάδα και άλλες χώρες συνεχίζουν την εισαγωγή ποσοτήτων της Gazprom.

Και όπως φαίνεται (και) από την ελληνική περίπτωση ο ρωσσικός όμιλος όχι απλά βρίσκει πρόσφορο έδαφος για εξαγωγές αλλά καταφέρνει και διατηρεί και κυρίαρχο ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας.

Πότε θα περάσει στους καταναλωτές στην Ελλάδα η τωρινή, εκρηκτική μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ;

Εμείς δεν έχουμε πόλεμο με την Ρωσσία,  άλλος το ονειρεύεται, αλλά και αυτοί που έχουν τον πόλεμο κάνουν χρήση του φυσικού αερίου της…