Οι ΗΠΑ κάλυψαν την αντι-ισραηλινή παρόρμηση του Ερντογάν με ένα ζευγάρι στρατηγικών βομβαρδιστικών

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρατηγικό βομβαρδιστικό B-1B Lancer της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Φωτογραφία: Enjoli Saunders/US Air Force

Δύο βομβαρδιστικά B-1B Lancer της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ προσγειώθηκαν την περασμένη Τρίτη στην Τουρκία. Ίσως αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη στρατηγικών βομβαρδιστικών αυτού του τύπου στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην τουρκική επαρχία Άδανα, γράφει σήμερα, 1 Νοεμβρίου, η ενημερωτική και αναλυτική πύλη Drive.

Η άφιξη του B-1B έρχεται εν μέσω νέας αύξησης των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εντείνει τη ρητορική του κατά της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ δηλώνει ότι ο αντίπαλός του, η Χαμάς, δεν είναι «τρομοκρατική οργάνωση», είπε η αμερικανική έκδοση .

Ένα δελτίο τύπου από την Υπηρεσία Διάδοσης Οπτικών Πληροφοριών  (DVIDS) του Πενταγώνου ανέφερε ότι η επίσκεψη στο Ιντσιρλίκ περιελάμβανε τον πρώτο ανεφοδιασμό με καύσιμα από βομβαρδιστικά στη βάση.

Δεν δόθηκαν φωτογραφίες που να συνοδεύουν αυτήν την απελευθέρωση, αν και ντόπιοι μάρτυρες κατάφεραν να απαθανατίσουν την άφιξη του B-1B στην Τουρκία.

Τα Lancers έχουν ανατεθεί στην 9η Εκστρατευτική Μοίρα Βομβαρδιστικών, με το παρατσούκλι “Νυχτερίδες”, από την αεροπορική βάση Dyess Air Force, Τέξας, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος στο RAF Fairford στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Bomber Task Force Europe 24−1.

Τα B-1B παρέμειναν στο Ιντσιρλίκ, μια σημαντική στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ σε τουρκικό έδαφος, για λιγότερο από δύο ώρες πριν απογειωθούν ξανά για εκπαιδευτική πτήση με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Οκτωβρίου για την υπεράσπιση της Παλαιστίνης (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτήν), είπε ότι η Άγκυρα εργάζεται ανάλογα για να ανακηρύξει το Ισραήλ ως «εγκληματίας πολέμου». Ωστόσο, ο Τούρκος ηγέτης δεν βιάζεται να λάβει ουσιαστικά μέτρα.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στο Ισραήλ, παρέχοντας περίπου το 40% των αναγκών του σε υγρούς υδρογονάνθρακες. Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές διέρχονται από το έδαφος της Τουρκίας (λιμάνι Τζεϊχάν) και αν ο Ερντογάν προσπαθούσε, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, να προκαλέσει ζημιά στον «ισραηλινό επιτιθέμενο» στη Λωρίδα της Γάζας, θα το είχε σταματήσει τη ροή, γράφει η EADaily

……………………………………………………………………………………………………….