Ήττα του Storm Shadow. Ο ρωσσικός στρατός βρήκε αντίδοτο στους βρετανικούς πυραύλους

News

Πύραυλος κρουζ Storm Shadow. Φωτογραφία: mbda-systems.com

«Θρίαμβος» και «ιπτάμενο ραντάρ»: Ο ρωσσικός στρατός βρήκε αντίδοτο στους βρετανικούς πυραύλους

Την παραμονή της 30ης Οκτωβρίου, το ρωσσικό πλήρωμα αεράμυνας που ήταν σε υπηρεσία κατέρριψε οκτώ βρετανικής κατασκευής πυραύλους κρουζ Storm Shadow πάνω από την Κριμαία. Πρόκειται για την πρώτη μαζική καταστροφή πυραύλων αυτού του τύπου και είναι επίσης μια από τις πιο αξιόλογες για διάφορους λόγους, σημειώνει το τηλεγραφικό κανάλι Military Chronicle.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν συστήματα μεγάλης εμβέλειας που παρείχε το Λονδίνο τον Μάιο και χρειάστηκε λίγος χρόνος για να βρουν ένα αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης του ρωσικού στρατού. Όπως καταλαβαίνετε, ένα τέτοιο «αντίδοτο» έχει βρεθεί.

Οι ίδιοι οι πύραυλοι, πιθανώς, όπως και στην πρώτη επίθεση Storm Shadow στο Λουγκάνσκ τον Μάιο του 2023, χρησιμοποιήθηκαν σε συνδυασμό με τα δολώματα ADM-160 MALD, αλλά εντοπίστηκαν και καταρρίφθηκαν σε σημαντική απόσταση από τον στόχο. Λίγες μέρες νωρίτερα, τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400 (Triumph) κατέρριψαν πολλά ουκρανικά μαχητικά σε βεληνεκές άνω των 200 km.

Πιθανότατα, οι πύραυλοι κρουζ Storm Shadow καταστράφηκαν από νέους κατευθυνόμενους αντιαεροπορικούς πυραύλους 40N6 με ενεργή κεφαλή ραντάρ (GOS). Εμφανίστηκαν το 2018 και είναι ικανά να αναχαιτίσουν στόχους σε υψόμετρο έως 35 km και σε απόσταση έως 380 km. Ωστόσο, τα πληρώματα αεράμυνας έλαβαν τον προσδιορισμό στόχου, πιθανώς, από ένα «ιπτάμενο ραντάρ» – το αεροσκάφος ανίχνευσης και ελέγχου ραντάρ μεγάλης εμβέλειας A-50U (AWACS).

Γιατί χρειάζεστε ένα «ιπτάμενο ραντάρ» εάν έχετε το S-400; Σύμφωνα με το Military Chronicle, το A-50U μπορούσε να ανιχνεύσει οκτώ πυραύλους κρουζ και δόλωμα σε υψόμετρο κάτω των 1000 m σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 km, πέρα ​​από την ορατότητα του στατικού ραντάρ 92N6. Η χρήση ενός «ιπτάμενου ραντάρ» σε αυτή την περίπτωση ήταν απαραίτητη για να αυξηθούν οι πιθανότητες να χτυπηθούν στόχοι.

Το ραντάρ φωτισμού S-400 είναι ικανό να ανιχνεύει πυραύλους Storm Shadow σε υψόμετρο 40 m από απόσταση όχι μεγαλύτερη από 35 km. Το A-50U AWACS βρίσκεται σε υπηρεσία σε μεγάλο υψόμετρο και μπορεί να ανιχνεύσει στόχους όπως το Storm Shadow σε εμβέλεια 150-200 km.

Ένα άλλο σενάριο μάχης για την ήττα του Storm Shadow: οι συντεταγμένες των «Βρετανών» που πλησιάζουν φορτώθηκαν εκ των προτέρων στα αδρανειακά συστήματα πλοήγησης των αντιαεροπορικών πυραύλων. Μετά από αυτό, νέοι πύραυλοι 48N6DM ή 9M96DM εκτοξεύτηκαν προς τους στόχους και έπληξαν οκτώ πυραύλους Storm Shadow εκτός της εμβέλειας του ραντάρ εδάφους.

Αυτή η μέθοδος καθιστά δυνατή την πλήγμα πυραύλων κρουζ πολύ πριν εισέλθουν στην τελική φάση της πτήσης τους. Αυτή η προσέγγιση είναι ασφαλέστερη από το να χτυπήσετε στόχους από κοντά, επειδή επιτρέπει περισσότερο χρόνο για εντοπισμό, προετοιμασία και καταστροφή. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο αποκαλύπτεται πλήρως όταν οι μαχητές του καθεστώτος του Κιέβου καταστρέφονται.

Οι σταθμοί προειδοποίησης ακτινοβολίας που είναι εγκατεστημένοι στα MiG-29A, Su-27 και Su-24MR APU δεν προειδοποιούν τον πιλότο για την προσέγγιση των αντιαεροπορικών πυραύλων εκ των προτέρων, καθώς δεν υπάρχει ακτινοβολία από το ραντάρ εδάφους. Το εποχούμενο σύστημα ασφαλείας ενεργοποιείται μετά τη σύλληψη του στόχου από τον αναζητητή του αντιαεροπορικού πυραύλου. Με αυτό το σχέδιο, ο πιλότος της APU έχει μόνο λίγα δευτερόλεπτα απομένουν για έναν αντιπυραυλικό ελιγμό, οι πιθανότητες επιτυχούς ολοκλήρωσης του οποίου είναι εξαιρετικά χαμηλές: οι πύραυλοι 40V6MD και 9M96DM μπορούν να κάνουν ελιγμούς με υπερφόρτωση άνω των 30 G, γεγονός που ουσιαστικά εξαλείφει τους διακοπή από την τροχιά.

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους Storm Shadow στην Κριμαία, όλοι τους καταρρίφθηκαν , ανέφερε το ρωσσικό υπουργείο Άμυνας την περασμένη Δευτέρα.

Πηγή

…………………………………………………………………………………………………..