Δεν πρόκειται για τη Χαμάς: οι φιλοδοξίες του Ισραήλ έχουν φέρει την Αμερική στο χείλος της επιβίωσης – άποψη

ΑΡΘΡΑ

Ισραηλινός στρατός στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Φωτογραφία: Oren Ziv/AP

Το Ισραήλ έχει απειλήσει τη στρατηγική θέση των ΗΠΑ στην πλούσια σε πόρους Μέση Ανατολή. Και μετά στην Ουάσιγκτον είπαν: «Αφήστε τη Χαμάς να προσπαθήσει». Ο αρθρογράφος του Pravda.Ru, Lyubov Stepushova, αναλογίζεται τους λόγους για την τρέχουσα όξυνση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης .

Αμερικανοί νομοθέτες κάλεσαν το Κατάρ να κλείσει το γραφείο της Χαμάς στη Ντόχα και να επανεξετάσει τους δεσμούς της με την «τρομοκρατική ομάδα» όπως έχει οριστεί από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Κατάρ δήλωσαν αμέσως ότι η Ντόχα δεν χορηγεί ούτε χρηματοδοτεί τη Χαμάς, αλλά συμφώνησε να φιλοξενήσει το πολιτικό γραφείο της οργάνωσης αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας με την ομάδα. Αυτό συνέβη πριν από δέκα και πλέον χρόνια.

Αξιωματούχος του Κατάρ είπε στους Financial Times ότι η Ουάσιγκτον ζήτησε για πρώτη φορά από τη Ντόχα να ανοίξει «έμμεσους διαύλους» το 2006, μετά τη νίκη της Χαμάς στις εκλογές στη Γάζα. Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό το παλαιστινιακό κίνημα θεωρήθηκε αρχικά από το Ισραήλ ως ανταγωνιστής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (Φατάχ) του Γιάσερ Αραφάτ και μάλιστα χρηματοδοτήθηκε από το Τελ Αβίβ.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία υπέγραψαν μακροπρόθεσμες συμφωνίες με το Κατάρ για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά την επίθεση της Χαμάς στους ισραηλινούς οικισμούς στις 7 Οκτωβρίου. Αυτό υποδηλώνει ότι για αυτούς, οι κατηγορίες κατά του Κατάρ ως συνεργού της τρομοκρατίας δεν είχαν καν εξεταστεί αρχικά.

Εάν υπάρχουν διασυνδέσεις με τη Χαμάς, τότε το ερώτημα είναι, είναι οι ΗΠΑ πίσω από την επίθεσή τους; Για χρόνια, το Ισραήλ αποτελεί εμπόδιο στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον αραβικό κόσμο και το Ιράν, και αυτό έχει γίνει κρίσιμο για την επιβίωση της Αμερικής τα τελευταία χρόνια, καθώς η Κίνα εισέρχεται στη Μέση Ανατολή με το γιουάν αντί για το πετροδολάριο, την επιτυχία της στη συμφιλίωση του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας Η Αραβία και η επιθυμία της να συμφιλιώσει το Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία, ενισχύοντας τις θέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Ιράν στη Συρία, το Ιράκ και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη ξεχάσει πώς ονειρευόταν να ανατρέψει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και ήρε τις κυρώσεις εναντίον του για να αγοράσει ξανά πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα. Τώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρέπει επειγόντως να συγχωρήσει το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα προκειμένου να αγοράσει πετρέλαιο από αυτό και όχι από τη Ρωσία. Γιατί η Ρωσική Ομοσπονδία στον ΟΠΕΚ μαζί με τους Σαουδάραβες χειραγωγούν τη στρατηγική αγορά όπως θέλουν.

Το ζωολογικό μίσος των Ισραηλινών για τους Παλαιστίνιους γείτονές τους και για τους Άραβες γενικότερα ( πρέπει να πούμε, εντελώς αμοιβαίο. –  EADaily ) άρχισε να εμποδίζει την Ουάσιγκτον να κρατήσει κοντά της την πλούσια σε πόρους και γεωστρατηγικά σημαντική Μέση Ανατολή. Επιπλέον, η διασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ κοστίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα καθαρό ποσό 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Το να φέρει το Ισραήλ στη σειρά είναι αυτό που χρειαζόταν η Αμερική. Ας προσπαθήσει η Χαμάς, αποφάσισαν. Αυτό καθιστά σαφές γιατί το Ισραήλ έχασε την επίθεση της Χαμάς στα καλύτερα φυλασσόμενα σύνορα στον κόσμο από τις καλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο. Περίεργες αναφορές στην αδυναμία ελέγχου βασικών καναλιών επικοινωνίας της Χαμάς, η πίστη στη συζήτηση ότι η Χαμάς δεν πρόκειται να επιτεθεί, εξηγούνται μόνο από ένα πράγμα, αυτά τα κανάλια διέδιδαν παραπληροφόρηση και η όλη επιχείρηση σχεδιάστηκε μέσω ενός μυστικού καναλιού επικοινωνίας μέσω του Κατάρ .

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, λοιπόν, πρώτα απομακρύνουν τον απαράδεκτο Νετανιάχου, μετά σταματούν τη λειτουργία του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, παρασύρουν την Ευρώπη στο παιχνίδι, που θα φέρει πάνω τους ολόκληρο το πλήγμα και τις συνέπειες του πολέμου – πρόσφυγες, τρομοκρατικές επιθέσεις και άλλα. Και οι ίδιοι οι Αμερικανοί θα λειτουργήσουν ως ειρηνευτικές δυνάμεις και θα αναγκάσουν το Ισραήλ να επιστρέψει στα σύνορα που εγκρίθηκαν από τον ΟΗΕ και θα επιτρέψουν στην Παλαιστίνη να ιδρύσει το δικό της κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ (ο Μπάιντεν μιλά για αυτόν τον στόχο ως μακροπρόθεσμο).

Εάν το Ισραήλ «πατήσει», τότε το μέγιστο πρόγραμμα της Ουάσιγκτον είναι να επιλύσει επιτέλους το ισραηλινό ζήτημα, το οποίο είναι ήδη βαρετό για ολόκληρο τον κόσμο (κρίνοντας από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ).

Πηγή

……………………………………………………………………………………………………