Το ρωσσικό υπ. Εξωτερικών εξέδωσε επίσημη δήλωση για την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φωτογραφία: shutterstock.com

Το ρωσσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσημη δήλωση «Σχετικά με την κατάσταση στη ζώνη της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης».

Το ρωσσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε:

«Η αντιπαράθεση Παλαιστινίων-Ισραηλινών έχει φτάσει σε ένα νέο στάδιο κλιμάκωσης. Στις 28 Οκτωβρίου το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Η ρωσσική πλευρά έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις επικίνδυνες συνέπειες ενός τέτοιου βήματος, που θα επηρεάσει αρνητικά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση και θα οδηγήσει σε απότομη υποβάθμιση της ανθρωπιστικής κατάστασης, που θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα».

Ως προς αυτό:

«Για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης, η Ρωσσική Ομοσπονδία ξεκίνησε ένα σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία μπλόκαρε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 27 Οκτωβρίου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια μιας Έκτακτης Ειδικής Συνόδου, ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα που περιείχε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για να σταματήσει η βία. Το καθήκον προτεραιότητας της διεθνούς κοινότητας σήμερα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία, να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στον άμαχο πληθυσμό και να μεταφερθεί η κατάσταση σε πολιτικό και διπλωματικό κανάλι».

Το Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε:

«Είναι απαραίτητο να παγιωθούν συλλογικά βήματα που στοχεύουν στην επανέναρξη μιας πλήρους διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων προκειμένου να εφαρμοστεί η φόρμουλα «δύο κρατών» που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ. Στη βάση του, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα συνυπάρχει σε ειρήνη και ασφάλεια με το Ισραήλ. Η Ρωσσία, η οποία διατηρεί επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμβάλλει στην επίτευξη ειρηνικής έκβασης της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω λειτουργιών διαμεσολάβησης. Προειδοποιούμε για περιπετειώδεις αποφάσεις εκείνων των εξωτερικών παικτών που μπαίνουν στον πειρασμό να πυροδοτήσουν έναν άλλο μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή και να αντιστρέψουν τη θετική εξέλιξη αυτής της στρατηγικής σημασίας περιοχής, που χαρακτηρίζεται από μια σταδιακή βελτίωση των διακρατικών σχέσεων».

Πηγή

………………………………………………………………………………………………..