Ο μεγάλος όμηρος, η Ράφα και τα 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας, οι μισοί είναι παιδιά..
Δείτε τις φωτογραφίες και βγάλτε τα συμπεράσματα σας…
Τα φράγματα από μπετόν, που είχαν εγκατασταθεί από τους Αιγυπτίους στα σύνορά τους με την πολιορκούμενη Γάζα μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, αφαιρέθηκαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, κάτι που φαίνεται πως δείχνει ότι θα διέλθει προσεχώς η ανθρωπιστική βοήθεια, αφού πρώτα αφέθηκαν ελεύθερες δύο αμερικανίδες όμηροι.
Κατά τη 14η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας έπειτα από μια άνευ προηγουμένου αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, ο ΟΗΕ υπολογίζει πως οι περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας -οι μισοί είναι παιδιά– βρίσκονται στο χείλος της “καταστροφής” επειδή το Ισραήλ τους αρνείται κάθε πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό και καύσιμα. Όσο για τα αποθέματα τροφίμων, σύντομα θα έχουν εξαντληθεί.
Έχετε επαληθεύσει ότι υπάρχει όντως νερό στη Γάζα ξανά;-Παλαιστίνιος πρέσβης της Αυστρίας…
Η Τζούντιθ και η Νάταλι Ραάναν, οι οποίες απήχθησαν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου, μητέρα και κόρη είναι καθ’ οδόν για μια στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ, αφού τις παρέλαβαν νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας στα σύνορα με τη Γάζα.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα. ανέφερε ότι απελευθερώθηκαν “για ανθρωπιστικούς λόγους”.
Η Χαμάς ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων, πρόσθεσε.
Οι δύο γυναίκες είχαν παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό νωρίτερα, προκειμένου να περάσουν στην Αίγυπτο και να μεταφερθούν από εκεί στο Ισραήλ, διευκρίνιζαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα ισραηλινές κρατικές πηγές, διευκρινίζουν ότι η κίνηση της ισλαμιστικής οργάνωσης έγινε μονομερώς, χωρίς το Τελ Αβίβ να προσφέρει οτιδήποτε σε αντάλλαγμα.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η απελευθέρωσηγ των δύο Αμερικανίδων ομήρων από τη Γάζα ήρθε “μετά από πολλές ημέρες συνεχούς επικοινωνίας με όλα τα μέρη, ενώ πρόσθεσε επίσης ότι ο διάλογος για την απελευθέρωση ομήρων θα συνεχιστεί με το Ισραήλ και τη Χαμάς. “Το Κατάρ ελπίζει ότι ο διάλογος θα οδηγήσει στην απελευθέρωση όλων των ομήρων κάθε εθνικότητας”, τόνισε.
Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε “πανευτυχής” για την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων. “Οι συμπατριώτισσες μας βίωσαν μια τρομερή δοκιμασία τις τελευταίες 14 ημέρες και είμαι πανευτυχής που σύντομα θα επανενωθούν με την οικογένειά τους” ανέφερε, ευχαριστώντας το Κατάρ και το Ισραήλ για τη συνεργασία τους. Υποσχέθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους “μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι τους” και οι υπόλοιποι Αμερικανοί όμηροι.
Η Χαμάς συζητά την απελευθέρωση και άλλων “άμαχων” ομήρων
Η οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεργάζεται με “διαμεσολαβητές” για να απελευθερωθούν οι “άμαχοι” όμηροι που απήχθησαν κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και σήμερα κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων, μητέρας και κόρης, η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση δηλώνει ότι “εργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους διαμεσολαβητές για να εφαρμόσει την απόφαση του κινήματος να κλείσει τον φάκελο των πολιτών (ομήρων), όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας.
Οι δύο γυναίκες είναι οι πρώτοι όμηροι που απελευθερώνονται από τη Χαμάς.
Αίτημα Ισραήλ για άμεση εκκένωση νοσοκομείου στη Γάζα
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι έλαβε προειδοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις να εκκενώσει αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κοντς της Γάζας.
Στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 400 ασθενείς και φιλοξενούνται 12.000 εκτοπισμένοι άμαχοι, υποστηρίζει η παλαιστινιακή οργάνωση αρωγής και περίθαλψης.
Η Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση στη διεθνή κοινότητα, αναφέροντας: “Καλούμε τον κόσμο να αναλάβει αμέσως και επειγόντως δράση για να εμποδίσει μια νέα σφαγή, σαν εκείνη που συνέβη στο Νοσοκομείο Βαπτιστών Αλ Άχλι”.
Το Ισραήλ ζήτησε να εκκενωθούν σχολεία της UNRWA στην πόλη της Γάζας
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ζήτησε σήμερα να εκκενωθούν πολλά από τα σχολεία της όπου έχουν καταφύγει Παλαιστίνιοι στην Πόλη της Γάζας, κρίνοντας ότι “δεν είναι πλέον ασφαλή”, αφού έλαβε μια προειδοποίηση από το Ισραήλ.
“Ενημερωθήκαμε από το Ισραήλ ότι είναι αναγκαίο να εκκενώσουμε τις δομές αυτές το συντομότερο δυνατόν” ανέφερε στην ανακοίνωσή της η UNRWA. “Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διαμαρτυρηθούμε και να απορρίψουμε αυτήν την απόφαση, όμως το συμπέρασμα είναι ότι πλέον οι δομές μας δεν είναι πια ασφαλείς”, πρόσθεσε, ζητώντας να προχωρήσει “αμέσως” η εκκένωση.
Λίγο νωρίτερα, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είπε ότι “οι κατοχικές αρχές (σ.σ. το Ισραήλ) απείλησαν να πλήξουν το νοσοκομείο Αλ Κοντς“ στην Πόλη της Γάζας.
“Περισσότεροι από 400 ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και περίπου 12.000 εκτοπισμένοι πολίτες έχουν βρει καταφύγιο εκεί, εκτός από το ιατρικό προσωπικό”, ανέφερε η Ερυθρά Ημισέληνος, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα “να αντιδράσει αμέσως”.
Η Χαμάς προτείνει σχήμα “απελευθέρωση ομήρων έναντι κατάπαυσης του πυρός”
Σύμφωνα με “επιβεβαιωμένο ρεπορτάζ” του BBC, η Χαμάς φέρεται να δηλώνει διατεθειμένη να απελευθερώσει κάποιους εκ των τουλάχιστον 203 ομήρων που φέρεται να κρατά εάν το Ισραήλ υπογράψει άμεσα κατάπαυση πυρός.
Προς το παρόν το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει αποδεχτεί κάτι τέτοιο, αναφέρει το BBC. Όπως έχει γίνει γνωστό, όλοι οι όμηροι δεν βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, αλλά κάποιοι βρίσκονται κρατούμενοι από άλλες ένοπλες ομάδες, όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.
Ο στρατός εκτιμά πως “η πλειονότητα των ομήρων” στη Γάζα “είναι ζωντανοί”
Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά σε σημερινή ανακοίνωσή του πως “η πλειονότητα των ομήρων” που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου “είναι ζωντανοί”. “Από τους περίπου 200 ομήρους που βρίσκονται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 20 είναι ανήλικοι, δέκα έως 20 είναι άνω των 60 ετών, η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στο σημείο αυτό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πτώματα μεταφέρθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισλαμιστές Παλαιστίνιους κατά την πολυαίμακτη επίθεση που εξαπέλυσαν την αυγή της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
Εξάλλου, 100 έως 200 Ισραηλινοί θεωρούνται πλέον “αγνοούμενοι” από την επίθεση, σε σύγκριση με 3.000 που είχαν καταμετρηθεί την πρώτη ημέρα του πολέμου. “Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά” στον βαθμό που ο στρατός μπόρεσε να επιβεβαιώσει το πού βρίσκονταν. “Αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να διεξάγει επιχειρήσεις προκειμένου να βρει και να εντοπίσει τα πτώματα κοντά στη λωρίδα της Γάζας”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Η Ρωσσία “σε επαφή” με τη Χαμάς για τη διάσωση των ομήρων
Η Ρωσσία βρίσκεται σε επαφή με τη Χαμάς για να επιτύχει την απελευθέρωση ομήρων τους οποίους συνέλαβε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ και τώρα κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Ρώσος επιτετραμμένος στο Ισραήλ.
Η εφημερίδα Izvestia αναφέρει ότι ο Ανατόλι Βικτόροφ ανέφερε:
“Φυσικά έχουμε επαφές με εκπροσώπους της Χαμάς – και πρώτα απ’ όλα στοχεύουν στη διάσωση των ομήρων από τα μέρη όπου βρίσκονται τώρα, εκείνων συνελήφθησαν από τους μαχητές της Χαμάς την πρώτη ημέρα της – για να μιλάμε ειλικρινά – τρομοκρατικής επίθεσής τους σε Ισραηλινούς αμάχους”. Περισσότερα