Λαβρόφ: «Οι σχέσεις Ρωσσίας και Β. Κορέας έχουν φτάσει σε στρατηγικό επίπεδο» !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Λαβρόφ: Σε νέο επίπεδο οι σχέσεις Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα

Ο Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του στην Πιονγιάνγκ, δήλωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσσίας και Βόρειας Κορέας έχουν φτάσει σε ένα «ποιοτικά νέο και στρατηγικό» επίπεδο, σύμφωνα με ρωσσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η διήμερη επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στη Βόρεια Κορέα, ακολουθεί τη σύνοδο κορυφής τον περασμένο μήνα στο Βλαδιβοστόκ, όπου είχαν συνομιλίες ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Μετά από αυτή την ιστορική σύνοδο κορυφής, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσσίας και Βόρειας Κορέας έχουν φτάσει σε ένα ποιοτικά νέο και στρατηγικό επίπεδο», είπε ο Λαβρόφ στην υπουργό Εξωτερικών Τσόε Σον Χούι, όπως αναφέρουν οι ρωσσικές πηγές.

Οι συνομιλίες του Λαβρόφ θέτουν τις βάσεις για μια μελλοντική επίσκεψη του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα, ανέφερε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ χαιρέτισε την υποστήριξη της Βόρειας Κορέας στη Ρωσσία, για την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.

«Εκτιμούμε πολύ την υποστήριξή σας με αρχές και ξεκάθαρα για τις ενέργειες της Ρωσσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Τον περασμένο μήνα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ταξίδεψε στη Ρωσσία με ένα θωρακισμένο τραίνο για μια σύνοδο κορυφής με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις με τη Μόσχα ήταν η «νούμερο ένα προτεραιότητα» της χώρας του.

Δυτικά ΜΜΕ σημειώνουν τους φόβους της Δύσης, για προμήθεια όπλων από την Πιονγιάνγκ προς τη Μόσχα, για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μετά τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσσίας και Βόρειας Κορέας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι οι παραδόσεις ήταν ήδη σε εξέλιξη, με περισσότερα από 1.000 εμπορευματοκιβώτια στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών που παραδόθηκαν στη Ρωσσία από τη Βόρεια Κορέα τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε αντάλλαγμα, η Πιονγιάνγκ επιδιώκει να αποκτήσει ρωσσικό στρατιωτικό εξοπλισμό και «προηγμένες τεχνολογίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Η Μόσχα κατήγγειλε αυτά τα σχόλια αυτή την εβδομάδα, επιμένοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει στοιχεία.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι αντιδράσεις των ΗΠΑ μοιάζουν με “κροκοδείλια δάκρυα” , όταν οι ίδιες με τους συμμάχους τους προμηθεύουν όπλα κατά κόρον στην Ουκρανία.

Σοβαρός κίνδυνος περιφερειακής κρίσης στη Μέση Ανατολή

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η σύγκρουση στη Γάζα να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση και η Ρωσσία βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία για το θέμα αυτό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Τόνισε πως οι απόπειρες να κατηγορηθεί το Ιράν για την κρίση στη Γάζα συνιστούν προκλήσεις, ενώ κατήγγειλε την «επικίνδυνη» στρατιωτική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, εναντίον της Βόρειας Κορέας.

«Όπως και οι Βορειοκορεάτες φίλοι μας, ανησυχούμε σοβαρά για την εντατικοποίηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας στην περιοχή και για την πολιτική της Ουάσιγκτον. Είμαστε αντίθετοι σ’ αυτή τη μη εποικοδομητική και επικίνδυνη γραμμή», δήλωσε ο Ρώσσος υπουργός.

………………………………………………………………………………………………