Το Σ.Α. του ΟΗΕ δεν αποδέχθηκε τις τροπολογίες της Ρωσσίας που καταδικάζουν την επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Καταστροφή ως αποτέλεσμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στο Khan Yunis - RIA Novosti, 1920, 18/10/2023
© AFP 2023 / MAHMUD HAMS Καταστροφή από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Khan Yunis

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αρνήθηκε να συμπεριλάβει στο σχέδιο ψηφίσματος καταδίκη της επίθεσης σε νοσοκομείο στη Γάζα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αποδέχθηκε τις τροπολογίες που πρότεινε η Ρωσία στο σχέδιο ψηφίσματος της Βραζιλίας για την κατάσταση στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, αρνούμενο, μεταξύ άλλων, να συμπεριλάβει στο κείμενο καταδίκη της επίθεσης στο νοσοκομείο Al-Ahli. αναφέρει ανταποκριτής του RIA Novosti.
.
Η Μόσχα πρότεινε να γίνουν δύο τροποποιήσεις στο έγγραφο. Η Ρωσία ήθελε να προσθέσει μια παράγραφο στο κείμενο στην οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας θα καταδίκαζε απερίφραστα τις αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων, καθώς και τις μη στρατιωτικές υποδομές στη Λωρίδα της Γάζας – ειδικότερα, την «τερατώδη επίθεση στο νοσοκομείο Al-Ahly». Η τροπολογία επίσης πρότεινε να καταδικάσει εξ ονόματος του Συμβουλίου Ασφαλείας την επιβολή αποκλεισμού θύλακα.

Η δεύτερη τροπολογία πρότεινε την προσθήκη μιας ξεχωριστής ρήτρας στο κείμενο της Βραζιλίας: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά μια άμεση, βιώσιμη και πλήρως σεβαστή κατάπαυση του πυρός».
.
Η Βραζιλία έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει την « τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς » στις 7 Οκτωβρίου. Το έγγραφο ζητά την ακύρωση της ισραηλινής εντολής να μετακινηθούν οι κάτοικοι της Γάζας και οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ από τα βόρεια προς τα νότια της λωρίδας. Το προσχέδιο ζητά την άμεση απελευθέρωση των ομήρων χωρίς προϋποθέσεις.
.
Το έγγραφο δεν περιέχει ξεχωριστή έκκληση για κατάπαυση του πυρός, αλλά το προσχέδιο προβλέπει την ανακοίνωση παύσεων για να διασφαλιστεί η πρόσβαση του προσωπικού του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Επιπλέον, το σχέδιο ψηφίσματος καλεί όλα τα μέρη να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις τους βάσει του ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της προστασίας των πολιτών και των μη στρατιωτικών υποδομών. Τα μέρη καλούνται να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.
.
Όταν ψήφισαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το σχέδιο της Βραζιλίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο. Τα κράτη καταψήφισαν, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία απείχαν. Τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν υπέρ.
Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Μόσχας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya χαρακτήρισε υποκρισία την ψήφο των ΗΠΑ κατά του ψηφίσματος της Βραζιλίας. Επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφερόταν για το έγγραφο από την αρχή, αλλά ήλπιζε «να στρίψει τον αριθμό των χεριών που απαιτούνται για να αποτραπεί το να περάσει το έργο χωρίς το βέτο τους». Όταν αυτό απέτυχε, τα κράτη έπρεπε να μπλοκάρουν τα ίδια το ψήφισμα.
.
Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ντμίτρι Πολυάνσκι σημείωσε ότι η παρεμπόδιση του εγγράφου είναι μια τεράστια αποτυχία στην εξωτερική πολιτική των κρατών, που δεν εμφανίστηκαν με το πρόσχημα των ειρηνευτικών δυνάμεων.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, Ζανγκ Τζουν, δήλωσε ότι το Πεκίνο σοκαρίστηκε από την αποτυχία αποδοχής του ψηφίσματος της Βραζιλίας για τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα είναι επίσης απογοητευμένη που το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν αποδέχθηκε τις ρωσικές τροποποιήσεις στο έγγραφο.
.
Την προηγούμενη μέρα, το νοσοκομείο Al-Ahli στη Λωρίδα της Γάζας δέχτηκε επίθεση με ρουκέτα. Το τοπικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μία την άλλη για την επίθεση: η Παλαιστίνη είπε ότι η επίθεση έγινε από ισραηλινά αεροπλάνα, ενώ το Ισραήλ είπε ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε ανεπιτυχώς από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.
Οι αρχές σε ορισμένες χώρες κατηγόρησαν την επίθεση στο Ισραήλ. Τέτοιες δηλώσεις έγιναν στην Τουρκία , την Αίγυπτο , την Ιορδανία , τη Συρία , το Ιράκ , τη Βενεζουέλα και την Κούβα και ο Ιρανός πρόεδρος κατονόμασε το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένοχους. Το Ισραήλ κατηγορήθηκε επίσης από τον επικεφαλής της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης .
.
Ορισμένες άλλες χώρες καταδίκασαν την επίθεση χωρίς να ξεχωρίσουν τους υπεύθυνους. Αυτή ήταν η άποψη του επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Προέδρου της Γαλλίας , καθώς και των υπουργείων Εξωτερικών της Ολλανδίας , της Ισπανίας και της Μεγάλης Βρετανίας . Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατονόμασαν συγκεκριμένα ποιος κατηγορήθηκε για την τραγωδία, αλλά αμέσως μετά το Πεντάγωνο κάλεσε το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τους «νόμους του πολέμου» και ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκοπεύει «ως φίλος» να παρουσιαστεί «Πολλές δύσκολες ερωτήσεις» προς το Ισραήλ.
.

………………………………………………………………………………………………………