Οι ΗΠΑ μπλόκαραν την έγκριση του ρωσσικού σχεδίου ψηφίσματος για τη Γάζα, στο Σ.Α. του ΟΗΕ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μόσχα - RIA Novosti, 1920, 17/10/2023
© RIA Novosti / Natalya Seliverstova Το κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μόσχα. Φωτογραφία αρχείου

Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσσίας: η θέση των ΗΠΑ δεν επέτρεψε την έγκριση του ρωσσικού σχεδίου ψηφίσματος για τη Γάζα

Η θέση της Ουάσιγκτον και της Δύσης δεν επέτρεψε να ληφθεί μια φυσική και λογική απόφαση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με το σχέδιο ρωσσικής απόφασης, δήλωσε το ρωσσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Όπως έδειξε η χθεσινή ψηφοφορία, ήταν η θέση της Ουάσιγκτον και άλλων δυτικών πρωτευουσών που δεν μας επέτρεψε να λάβουμε μια φυσική και λογική απόφαση, η οποία στις παρούσες συνθήκες αποτελεί απόλυτη ανθρωπιστική επιταγή και ηθική υποχρέωση όλων των υπεύθυνων μελών της διεθνούς κοινότητας. », αναφέρεται σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ρωσσικού διπλωματικού τμήματος.
.

25 χώρες έγιναν συν-συγγραφείς του ψηφίσματος της Ρωσσίας για τη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το ρωσσικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Δύση δεν έλαβε υπόψη τις ανθρωπιστικές εκτιμήσεις, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις βαθύτερες αιτίες του ανεπίλυτου παλαιστινιακού προβλήματος, που επισήμαναν επίμονα στη Μόσχα τα τελευταία χρόνια .
.
«Όλα αυτά συμβαίνουν με την αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , παραλυμένο, όπως το προηγούμενο «κουαρτέτο» διεθνών διαμεσολαβητών της Μέσης Ανατολής που αποτελούνταν από τη Ρωσσία, τις ΗΠΑ , την ΕΕ και τον ΟΗΕ, και προς τα στενά ιδιοτελή συμφέροντα μεμονωμένων χωρών. του οποίου οι μονομερείς ενέργειες όχι μόνο κατέληξαν σε πλήρη αποτυχία, αλλά οδήγησαν επίσης στη μεγαλύτερη κλιμάκωση της βίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
.
Το ρωσσικό διπλωματικό τμήμα ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια πλήρη ανοιχτή συνεδρίαση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή , καθώς και να οργανώσει διαβουλεύσεις αντιπροσωπειών με τις ενδιαφερόμενες χώρες.
.
Προηγουμένως, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος της Ρωσσικής Ομοσπονδίας. Σε αντίθεση με το βραζιλιάνικο, το ρωσικό σχέδιο απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη ζώνη σύγκρουσης Παλαιστινίων-Ισραηλινών. Το έγγραφο καταδίκαζε αυστηρά τη βία και τις εχθροπραξίες κατά αμάχων, καθώς και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες. Σύμφωνα με το ρωσικό προσχέδιο, το Συμβούλιο ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τη δημιουργία συνθηκών για την εκκένωση των αμάχων. Το κείμενο περιείχε επίσης έκκληση να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Το σχέδιο ψηφίσματος της Ρωσσικής Ομοσπονδίας δεν περιείχε καμία αναφορά στη Χαμάς .
.
Όπως σημείωσε ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ , Ντμίτρι Πολυάνσκι , το ρωσικό έργο ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανθρωπιστικές ανάγκες του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και, σε αντίθεση με το βραζιλιάνικο, δεν περιείχε «πολιτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να διασπάσουν μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

……………………………………………………………………………………………….