Η Ιορδανία και η Αίγυπτος απέκλεισαν το ενδεχόμενο να δεχθούν πρόσφυγες από τη Λωρίδα της Γάζας

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι Παλαιστίνιοι μετακινούνται από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας αφού ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε για πιθανή εισβολή - RIA Novosti, 1920, 17/10/2023
© AP Photo/Hatem Moussa Οι Παλαιστίνιοι μετακινούνται από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού για πιθανή εισβολή

Βασιλιάς Αμπντάλα Β’: Η Ιορδανία και η Αίγυπτος δεν θα δεχτούν πρόσφυγες από τη Λωρίδα της Γάζας

Η Ιορδανία και η Αίγυπτος δεν θα μπορέσουν να δεχτούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες από τη Λωρίδα της Γάζας, τους οποίους το Ισραήλ θέλει να απομακρύνει βίαια από τον θύλακα, δήλωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας, σύμφωνα με το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων PETRA.

«Μιλάω έντονα όχι μόνο εξ ονόματος της Ιορδανίας, αλλά και εκ μέρους των αδελφών μας στην Αίγυπτο: ούτε η Ιορδανία ούτε η Αίγυπτος θα μπορούν να δεχτούν πρόσφυγες, αυτή η κατάσταση έχει ανθρωπιστικές πτυχές που πρέπει να επιλυθούν στα παλαιστινιακά εδάφη στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη», σημείωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Ο Ιορδανός μονάρχης πραγματοποίησε περιοδεία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές της εβδομάδας για να συζητήσει μαζί τους την κλιμάκωση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης.
.
Ο Αμπντουλάχ Β’ τόνισε ότι είναι αδύνατο να προσπαθήσουμε να επιβάλουμε μια κατάσταση που σχετίζεται με το μέλλον των Παλαιστινίων σε άλλες χώρες.
Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στα νότια της Λωρίδας της Γάζας - RIA Novosti, 1920, 17/10/2023

.

Σύμφωνα με τον μονάρχη, ορισμένα κόμματα προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα πραγματικότητα επί τόπου.
«Όλοι κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και πώς θα εργαστούμε μαζί για να αποκλιμακώσουμε και να σταματήσουμε τη βία, και πρέπει να σκεφτούμε τι θα ακολουθήσει. Η βία πρέπει να σταματήσει και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τον ίδιο κύκλο βίας κάθε έτος», πρόσθεσε ο βασιλιάς.
.
Τόνισε την ανάγκη να βρεθεί «ένας πολιτικός ορίζων που να ενώνει Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς». Αυτό θα επιτρέψει στους Άραβες και τους Ισραηλινούς να συνεργαστούν, είπε, «διαφορετικά ο κύκλος της βίας θα συνεχιστεί σε σημείο που δεν μπορούμε πλέον να τον ανεχτούμε».
Την ίδια στιγμή, ο βασιλιάς σημείωσε ότι ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου στη Γάζα είναι υπαρκτός και οι συνέπειές του «θα είναι τρομακτικές για όλους μας».
.
Μετά την επιχείρηση του παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ο στρατός του άρχισε μαζικούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας, αναγκάζοντας τους κατοίκους του θύλακα να μετακινηθούν από το βόρειο τμήμα προς το νότο. Σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης, λόγω της αναγκαστικής φυγής πάνω από ένα εκατομμύριο προσφύγων, η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν δεχθεί έντονες πιέσεις από δυτικές χώρες να δημιουργήσουν προσφυγικούς καταυλισμούς στο έδαφός τους.
.
Ως αποτέλεσμα της τελευταίας κλιμάκωσης της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχασαν τα σπίτια τους ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από φόβο βομβαρδισμών και έναρξης χερσαίας επιχείρησης από τον ισραηλινό στρατό.
Η Ιορδανία φιλοξενεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Παλαιστίνης που τέθηκαν υπό τον έλεγχο του Ισραήλ το 1948-49 και αργότερα κατά τη διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών του 1968, αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός Παλαιστινίων προσφύγων στη Μέση Ανατολή χώρες.

Η αραβο-ισραηλινή σύγκρουση, που σχετίζεται με τα εδαφικά συμφέροντα των μερών, παραμένει πηγή έντασης και μαχών στην περιοχή εδώ και δεκαετίες. Μια απόφαση του ΟΗΕ το 1947 καθόρισε τη δημιουργία δύο κρατών – του Ισραήλ και της Παλαιστίνης , αλλά προέκυψε μόνο το ισραηλινό. Το Ισραήλ, ενώ διακήρυξε συμφωνία με την αρχή των δύο κρατών, δεν απελευθέρωσε πλήρως τα παλαιστινιακά εδάφη.

Μια άλλη κλιμάκωση σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν η στρατιωτική πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση με ρουκέτες στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, μετά τα χτυπήματα, μαχητές του κινήματος διείσδυσαν στις παραμεθόριες περιοχές. Σε απάντηση, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις κινητοποίησαν εφεδρεία και μέσα σε λίγες μέρες από την επίθεση, ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο όλων των οικισμών κατά μήκος των συνόρων της Γάζας και πραγματοποίησε επίσης μια σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, στην περιοχή.
.
Ο αριθμός των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασε τις δύο χιλιάδες άτομα και ο αριθμός των νεκρών των Ισραηλινών κατοίκων ξεπέρασε τους χίλιους· αρκετές χιλιάδες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

………………………………………………………………………………………………………….