Αίγυπτος: Θα σας στείλουμε στην Ευρώπη ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Γάζα !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στα νότια της Λωρίδας της Γάζας - RIA Novosti, 1920, 17/10/2023
© AP Photo/Fatima Shbair Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στη νότια Λωρίδα της Γάζας
FT: Η Αίγυπτος, ως απάντηση στη δυτική πίεση, έχει απειλήσει να στείλει πρόσφυγες από τη Γάζα στην ΕΕ
.
Οι αιγυπτιακές αρχές είναι «πολύ, πολύ θυμωμένες» λόγω των δυτικών πιέσεων στο θέμα της στέγασης προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας και έχουν απειλήσει να τους στείλουν σε χώρες της ΕΕ, γράφει η βρετανική εφημερίδα Financial Times .
“Θέλετε να δεχθούμε ένα εκατομμύριο ανθρώπους; Λοιπόν, θα τους στείλω στην Ευρώπη . Αφού νοιάζεστε τόσο πολύ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα αποδέχεστε”, αναφέρει η δημοσίευση τα λόγια ενός ανώνυμου ανώτερου Αιγύπτιου αξιωματούχου σε συνομιλία με έναν Ευρωπαίο συνάδελφος.
.
Σύμφωνα με τους FT, το Κάιρο φοβάται ότι οι δυτικές χώρες θα προσφέρουν επίμονα να τοποθετήσουν ανθρώπους στη χερσόνησο του Σινά . Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αίγυπτος σκοπεύει να παράσχει βοήθεια σε όσους επλήγησαν στη ζώνη κλιμάκωσης, αλλά «θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες».
.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry δήλωσε ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός δεν θα είναι λύση στην παλαιστινιακή κρίση.
.
Την ίδια ώρα, χθες οι αρχές άνοιξαν προσωρινά το σημείο ελέγχου της Ράφα στα σύνορα με τη Γάζα, αλλά επιτρεπόταν η διέλευση μόνο σε υπηκόους τρίτων χωρών. Η Αίγυπτος αρνήθηκε να το κάνει αυτό για αρκετές ημέρες, ζητώντας από το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό των ανθρωπιστικών προμηθειών, αλλά συμφώνησε ωστόσο μετά από διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες .
.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel , δήλωσε ότι η τρέχουσα κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε νέες ροές παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη, «αν δεν αναζητήσουμε λύσεις».
Ως αποτέλεσμα της τελευταίας κλιμάκωσης της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχασαν τα σπίτια τους ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από φόβο βομβαρδισμών και έναρξης χερσαίας επιχείρησης από τον ισραηλινό στρατό.

Η αραβο-ισραηλινή σύγκρουση, που σχετίζεται με τα εδαφικά συμφέροντα των μερών, παραμένει πηγή έντασης και μαχών στην περιοχή εδώ και δεκαετίες. Μια απόφαση του ΟΗΕ το 1947 καθόρισε τη δημιουργία δύο κρατών – του Ισραήλ και της Παλαιστίνης , αλλά προέκυψε μόνο το ισραηλινό. Το Ισραήλ, ενώ διακήρυξε συμφωνία με την αρχή των δύο κρατών, δεν απελευθέρωσε πλήρως τα παλαιστινιακά εδάφη.

Μια άλλη κλιμάκωση σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν η στρατιωτική πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση με ρουκέτες στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, μετά τα χτυπήματα, μαχητές μπήκαν στις παραμεθόριες περιοχές. Σε απάντηση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις κινητοποίησαν εφεδρείες και μέσα σε λίγες μέρες από την επίθεση, ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο όλων των οικισμών κατά μήκος των συνόρων της Γάζας και πραγματοποίησε επίσης μια σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, στην περιοχή.
.
Ο αριθμός των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασε τις δύο χιλιάδες άτομα και ο αριθμός των νεκρών των Ισραηλινών κατοίκων ξεπέρασε τους χίλιους· αρκετές χιλιάδες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

………………………………………………………………………………………………………….