Μπορούν χωρίς το Ισραήλ; Η Αίγυπτος μπορεί να παράσχει ηλεκτρισμό στη Γάζα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αίγυπτος. Εικονογράφηση: Adobe Stock

Η Αίγυπτος μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη Λωρίδα της Γάζας, η παροχή της οποίας έχει διακοπεί από το Ισραήλ. Αυτό μετέδωσε το τηλεγραφικό κανάλι της Αραβικής Αφρικής.

Η Αραβική Αφρική σημειώνει:

«Ίσως υποθετικά, αλλά είναι σιωπηλός. Γεγονός είναι ότι η Λωρίδα της Γάζας συνδέεται επίσης με την Αίγυπτο με γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η λειτουργία της οποίας σταμάτησε το 2018 εν μέσω προβλημάτων ασφαλείας στα βόρεια της χερσονήσου του Σινά».

Τον Ιούνιο του 2023, η Αίγυπτος έθεσε το ζήτημα της επαναλειτουργίας της γραμμής, καθώς και πολλά άλλα έργα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικότερα, εξετάστηκαν επενδύσεις για την ανάπτυξη τοπικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ακτή και τη μετατροπή του μοναδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του κλάδου που λειτουργεί με φυσικό αέριο. Μια ειδική επιτροπή δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο για να μελετήσει αυτά τα θέματα.

Από το 2009 έως το 2018, η Αίγυπτος παρείχε 25 MW ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή Ενέργειας.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………………..