Ανοιξε Ράφα να διαβούν…

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Ο  Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι τόνισε ότι οι κάτοικοι της Γάζας «πρέπει να παραμείνουν στη γη τους».

U.S. President Joe Biden meets with Egypt’s President Abdel Fattah el-Sisi, in Sharm el-Sheikh, Egypt, November 11, 2022. REUTERS/Kevin Lamarque

Η Ράφα, ονομασμένη από τους Έλληνες ως Ραφία είναι παλαιστινιακή πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Είναι η πρωτεύουσα του Κυβερνείου Ράφας, η οποία βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Γάζας. Ο πληθυσμός της Ράφας το 2014 των 152.950 κατοίκων αποτελείτο συντριπτικά από πρώην Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Όταν το Ισραήλ αποχώρησε από το Σινά το 1982, η Ράφα χωρίστηκε σε τμήμα της Γάζας και σε αιγυπτιακό, χωρίζοντας οικογένειες με φράγματα συρματοπλέγματος.

Η Δυτική Όχθη είναι γεωγραφική ζώνη του Κράτους της Παλαιστίνης, το οποίο τελεί υπό ισραηλινή κατοχή. Ο όρος εκπορεύεται από τη γεωγραφική θέση στη δυτική όχθη του Ιορδάνη ποταμού. Η περιοχή βρίσκεται βόρεια της Νεκράς Θάλασσας και συμπεριλαμβάνει τις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς. Κατά τους Εβραίους αποτελεί την περιοχή της Ιουδαίας. Αποτελεί πεδίο ωμής βίας και συγκρούσεων με επιθέσεις και συγκρούσεις μαινόμενες συνεχώς. Το 2003 , 2004, και 2023 η αυξανόμενη βία στη Δυτική Όχθη άφησε πίσω της αναρίθμητους τραυματίες και νεκρούς, όπως και κατεστραμμένες περιουσίες πολιτών.

Ο Αλ Σίσι, έχει σοβαρούς λόγους που δεν θέλει να δημιουργηθεί στην  Αίγυπτος ακόμα μία δεύτερη Δυτική Οχθη ” και για αυτό υπάρχει πρόβλημα στην Ράφα και έτσι Αιγυπτιακά οχήματα βοήθειας περιμένουν στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα

o φόβος της “Δεύτερης Οχθης” αυτός (μεταξύ άλλων) είναι ο βασικός λόγος που Εφαγαν πόρτα από την Αίγυπτο οι Παλαιστίνιοι!

Σ.Σ. Σίγουρα η Αίγυπτος είναι σε θέση -ειδικά τώρα- να προστατεύσει τα σύνορα της.