Γερμανία «Μεταξύ Ειρήνης και Πολέμου: Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων»

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Το γερμανικό κράτος διαθέτει ένα από τα παλαιότερα εθνικά σχολεία ειδικών δυνάμεων με εκτεταμένη ιστορία. Η πρακτική εφαρμογή τους σε πραγματικές συγκρούσεις και μια σειρά από επιχειρήσεις, μοναδικές σε κλίμακα και αποτελεσματικότητα, που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας. Ωστόσο, για προφανείς ιστορικούς λόγους, η ιστορία των γερμανικών ειδικών δυνάμεων πρέπει να χωριστεί σε δύο μέρη: τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των “αυτοκρατορικών” κρατών της Γερμανίας – Κάιζερ και Ναζί – και τις σύγχρονες ειδικές δυνάμεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ( FRG).

Είναι γενικά αποδεκτό ότι ακόμη και μετά την αποκατάσταση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων το 1955 (δέκα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), οι μονάδες ειδικών δυνάμεων απουσίαζαν από αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μια περιγραφή της ιστορίας των μεταπολεμικών γερμανικών ειδικών δυνάμεων ξεκινά συνήθως τον Σεπτέμβριο του 1973 – την εποχή της δημιουργίας της αντιτρομοκρατικής μονάδας της ομοσπονδιακής αστυνομίας Grenzschutzgruppe 9 (GSG 9).

Όσο για τη διάσημη και πιο συχνά συνδέεται με τη φράση “ειδικές δυνάμεις της FRG” των ειδικών δυνάμεων GSG 9 (9η ομάδα συνόρων), σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1973. Αυτό συνέβη ακριβώς ένα χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, που διοργάνωσαν μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης. Οι εκπαιδευτές της ομάδας GSG 9  ήταν της ανώτατα στελέχη της ισραηλινής Μοσάντ.

Το όνομα GSG 9 έλαβε λόγω της απόφασης να σχηματιστεί μια αντιτρομοκρατική ειδική μονάδα στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής συνοριακής φρουράς, η οποία εκείνη την εποχή αποτελούνταν από οκτώ συνοριακές ομάδες (ανάλογα των συνοριακών αποσπασμάτων στην ορολογία μας). Η νέα ειδική μονάδα έγινε η ένατη. Μετά την αναδιοργάνωση της Ομοσπονδιακής Συνοριοφυλακής το 2005, η ειδική ομάδα GSG 9 των περίπου 250 ατόμων ανήκει στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία και υπάγεται άμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών. Περισσότερα