Γερμανία. Το κόμμα SPD του Σολτς γνώρισε ιστορική ήττα στις εκλογές.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς - RIA Novosti, 1920, 10/09/2023
© AP Photo/Markus Schreiber Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Φωτογραφία αρχείου

Spiegel: Το κόμμα SPD του Scholz έσπασε το αντιρεκόρ στις εκλογές στην Έσση, κερδίζοντας 15,1%

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ηττήθηκε στις περιφερειακές εκλογές στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Έσσης, σπάζοντας το αντι-ρεκόρ του όσον αφορά τις ψήφους που έλαβε, γράφει το Spiegel .

“Το SPD υπέστη φιάσκο στις εκλογές Landtag στην Έσση. <…> Το κόμμα δεν έλαβε ποτέ τόσο χαμηλό ποσοστό ψήφων στην Έσση – ακόμη και το φτωχό αποτέλεσμα του 2018 ηττήθηκε και πάλι σημαντικά (μείον 4,7 ποσοστιαίες μονάδες)”. επισημαίνει η δημοσίευση.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση ( CDU ) κέρδισε εδώ με 34,6% των ψήφων, το δεξιό κόμμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) ήρθε στη δεύτερη θέση με 18,4%, το SPD κατέλαβε την τρίτη θέση με 15,1%, μετά το Ακολουθεί από τους Πράσινους, μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού, με 14,8%.
.
Την Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στα γερμανικά κρατίδια της Βαυαρίας και της Έσσης.
Στη Βαυαρία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν από την τοπική στατιστική υπηρεσία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κέρδισε με 37% των ψήφων, στη δεύτερη θέση το κόμμα των Ελεύθερων ψηφοφόρων (15,8%), το AfD κλείνει στην πρώτη τριάδα ( 14, 6%). Οι Πράσινοι κέρδισαν 14,4%, το SPD κατέλαβε μόλις την πέμπτη θέση, με το 8,4% των ψηφοφόρων να το ψήφισαν.

………………………………………………………………………………………………………