Η Αρμενία, επικυρώνοντας το Καταστατικό της Ρώμης, έχασε τη νομική της κυριαρχία

ΑΡΘΡΑ
Αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Konstantin Kosachev
© Φιλοξενεί το φωτογραφικό πρακτορείο RIA Novosti Αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Konstantin Kosachev. Φωτογραφία αρχείου

σ.σ. : [ Όπως δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν , το Ερεβάν αποφάσισε να επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ, καθώς τα μέσα του CSTO και της αρμενικής-ρωσσικής εταιρικής σχέσης είναι ανεπαρκή για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας. ] !! Πιο ηλίθια δικαιολογία δεν θα μπορούσε να εφευρεθεί !! Φυσικά δεν περιμέναμε από τον προδότη της Αρμενίας να προτάξει κάτι άλλο !! Αλλά, ας του απαντήσουμε, συμπληρωματικά :

Από που διαφαίνεται, ότι ένα ανίσχυρο κατασκεύασμα των αγγλοσαξόνων με την προμετωπίδα “διεθνές” , έχει τη δύναμη να διασφαλίσει την ασφάλεια κάποιας χώρας ;; Το μόνο που θα διασφαλίσει διαχρονικά για την Αρμενία, θα είναι το γεγονός ότι θα καταγραφεί στην Ιστορία, η εσχάτη προδοσία του Πασινιάν ή “Πασίνογλου” προς τον πανάρχαιο αρμενικό λαό , που φυσικά φέρει την απόλυτη ευθύνη επειδή τον κρατάει ακόμα στην καρέκλα του … 

………………………………….

Κοσάτσεφ: Η Αρμενία, επικυρώνοντας το Καταστατικό της Ρώμης, χάνει τη νομική κυριαρχία

Η Αρμενία, όπως κάθε χώρα που έχει επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ, χάνει τη νομική κυριαρχία, αυτό είναι ταπεινωτικό, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ρωσσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Konstantin Kosachev στο κανάλι του στο Telegram .
.
Το αρμενικό κοινοβούλιο στη συνεδρίασή του την Τρίτη επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.
.
«Η επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ για οποιοδήποτε κράτος δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από την απώλεια της νομικής κυριαρχίας, η οποία είναι ταπεινωτική από μόνη της. Για αυτόν τον λόγο, πραγματικά κυρίαρχα κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσσίας, των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Κίνας, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, δεν έχουν προσχωρήσει στο ΔΠΔ, του Ισραήλ, του Ιράν και άλλων», έγραψε ο Κοσάτσεφ. Σημείωσε ότι αυτή η επικύρωση είναι «ένα ξεκάθαρα μη φιλικό βήμα προς τη Ρωσσία». Δεν υπήρχαν δυνάμεις στο αρμενικό κοινοβούλιο που θα μπορούσαν να «σταματήσουν τη συνεχιζόμενη διαδικασία νομικής υποδούλωσης αυτής της χώρας από τη «Θέμιδα της Χάγης», τόνισε ο Κοσάτσεφ.
.
«Το ΔΠΔ έχει το δικαίωμα να ασκεί τη δικαιοδοσία του στην επικράτεια των προσχωρούντων κρατών όχι μόνο βάσει παραπομπών «καταστάσεων» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή κατόπιν αιτήματος των ίδιων των Κρατών Μερών (άρθρα 13-14 του Καταστατικού) Σύμφωνα με το Άρθρο 15 του Καταστατικού της Ρώμης, ο εισαγγελέας μπορεί να κινήσει έρευνα proprio motu (η οποία στα λατινικά σημαίνει «από μόνη της»), με βάση πληροφορίες για εγκλήματα εντός της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου», εξήγησε ο γερουσιαστής.
.
«Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο η Αρμενία θα είναι σε θέση να επιλύσει ζητήματα με τη διερεύνηση φερόμενων εγκλημάτων πολέμου στη ζώνη σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν. Η νομολογία του ΔΠΔ έχει επανειλημμένα αποδείξει το αντίθετο, δηλαδή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του. Τελικά, στο μέλλον, η σημερινή απόφαση για την επικύρωση μπορεί να στραφεί εναντίον των ίδιων των αρμενικών αρχών», συνέχισε ο βουλευτής.
.
Πρόσθεσε επίσης ότι το κείμενο του Καταστατικού της Ρώμης περιέχει διατάξεις που περιορίζουν την «ποινική δικαιοδοσία των κρατών μερών», παρά την ένδειξη ότι το ΔΠΔ είναι «συμπληρωματικό» προς τις εθνικές αρχές ποινικής δικαιοσύνης. «Σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, οι δικαστές στη Χάγη θα καθορίσουν εάν μια συγκεκριμένη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της «απροθυμίας ή ανικανότητας» της Αρμενίας να κινήσει «δεόντως» ποινική διαδικασία και βάσει αυτής, κατά την κρίση τους, να ασκήσει δικαιοδοσία (Άρθρο 17 του Καταστατικού)», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.
Μετά την επικύρωση του εγγράφου από το κοινοβούλιο, πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας και θα τεθεί σε ισχύ 60 ημέρες μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών του κράτους. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στο αρμενικό κοινοβούλιο καταψήφισαν την επικύρωση του εγγράφου.
.
Το προανακριτικό τμήμα του ΔΠΔ, του οποίου η δικαιοδοσία δεν αναγνωρίζει η Μόσχα, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης τον Μάρτιο για τον Ρώσσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τη διαμεσολαβήτρια των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα .
.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι το Ερεβάν αποφάσισε να επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ, καθώς τα μέσα του CSTO και της αρμενικής-ρωσσικής εταιρικής σχέσης είναι ανεπαρκή για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Άλεν Σιμονιάν ισχυρίζεται ότι υπάρχουν πολλά οφέλη για τη χώρα από την επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης, αφού «έγιναν και διαπράττονται εγκλήματα πολέμου κατά της Αρμενίας». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Ρωσία για επίμαχα ζητήματα.
.
Η ρωσσική πλευρά έχει εκφράσει επανειλημμένα την αποδοκιμασία των σχεδίων του Ερεβάν να επικυρώσει το έγγραφο. Συγκεκριμένα, πηγή στο ρωσσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο RIA Novosti ότι η Μόσχα θεωρεί τα σχέδια του Ερεβάν να προσχωρήσει στο Καταστατικό της Ρώμης απαράδεκτα στο πλαίσιο παράνομων δικαστικών «εντολών» κατά της ρωσσικής ηγεσίας . Οι Αρμένιοι συνάδελφοι έχουν προειδοποιηθεί για τις αρνητικές συνέπειες πιθανών βημάτων για τις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσσία, τόνισαν.
.
Στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Πρέσβης της Αρμενίας στη Ρωσσική Ομοσπονδία Vagharshak Harutyunyan κλήθηκε στο ρωσσικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου επέστησαν την προσοχή σε ορισμένα «μη φιλικά βήματα» του Ερεβάν, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης της διαδικασίας επικύρωσης της Ρώμης (Καταστατικό του ΔΠΔ) , το ταξίδι της συζύγου του Πασινιάν στο Κίεβο με μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στο αρμενικό έδαφος με τη συμμετοχή των ΗΠΑ .
.
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα , σχολιάζοντας τη διαδικασία επικύρωσης από το Ερεβάν του Καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ, τις επαφές με την Ουκρανία και τις ασκήσεις της Αρμενίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι «με τέτοια βήματα, το επίσημο Ερεβάν δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την Ουάσιγκτον . και τις Βρυξέλλες να διεξάγουν την εχθρική τους πολιτική απέναντι στη Ρωσσία».

…………………………………………………………………………………………………….