Το Αρμενικό Κοινοβούλιο επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συνεδρίαση του Αρμενικού Κοινοβουλίου στο Ερεβάν.  3 Οκτωβρίου 2023 - RIA Novosti, 1920, 10/03/2023
© RIA Novosti / Υπηρεσία Τύπου του Κοινοβουλίου της Αρμενίας Συνεδρίαση του Αρμενικού Κοινοβουλίου στο Ερεβάν. 3 Οκτωβρίου 2023
σ.σ. : Στον λάκκο που έχει ανοίξει ο Πασινιάν, πέφτει η Αρμενία …
Το αρμενικό κοινοβούλιο επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης, τη συνθήκη που ίδρυσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προκύπτει από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.
.
«60 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης του Καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ και την υιοθέτηση δήλωσης για την αναδρομική αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και 22 ψήφισαν κατά», ανακοίνωσε το αποτέλεσμα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Άλεν Σιμονιάν.
.
Άποψη του όρους Αραράτ και της πόλης του Ερεβάν - RIA Novosti, 1920, 24/09/2023
.
Ο εκπρόσωπος της αντιπολιτευόμενης παράταξης “Αρμενία” Artsvik Minasyan είπε ότι η διαδικασία για την επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα της χώρας και οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης “Πολιτική Σύμβαση” που το ενέκριναν υπερέβησαν τις εξουσίες τους.
.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έκρινε ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας πρωτοβουλίας από τις αρχές «στην τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση είναι γεμάτη με απρόβλεπτες συνέπειες».
.
Τώρα το έγγραφο θα σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή. Η απόφαση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε 60 ημέρες.

Το προδικαστικό τμήμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, του οποίου η δικαιοδοσία δεν αναγνωρίζει η Μόσχα, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης τον Μάρτιο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη διαμεσολαβήτρια παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα. Το ΔΠΔ κατηγορεί τις ρωσσικές αρχές ότι απέλασαν παιδιά που μεταφέρθηκαν από την εμπόλεμη ζώνη σε ασφαλείς περιοχές. Ο γραμματέας Τύπου της Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι η έγερση του θέματος της σύλληψης είναι απαράδεκτη και οποιεσδήποτε αποφάσεις του ΔΠΔ είναι άκυρες. Η Ρωσσία θεωρεί την πρόθεση του Ερεβάν να επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης ως μη φιλικό βήμα, είπε το υπουργείο Εξωτερικών στον Αρμένιο πρέσβη Vagharshak Harutyunyan.

Όπως δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν , το Ερεβάν αποφάσισε να επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ, καθώς τα μέσα του CSTO και της αρμενικής-ρωσσικής εταιρικής σχέσης είναι ανεπαρκή για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Άλεν Σιμονιάν ισχυρίζεται ότι υπάρχουν πολλά οφέλη για τη χώρα από την επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης, αφού «έγιναν και διαπράττονται εγκλήματα πολέμου κατά της Αρμενίας». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Ρωσσία για επίμαχα ζητήματα.
.
Η δικαιοδοσία του ΔΠΔ δεν αναγνωρίζεται από χώρες όπου ζει πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού . Μεταξύ αυτών είναι η Ρωσσία, το Αζερμπαϊτζάν , η Λευκορωσία , η Αίγυπτος , η Ινδία , η Ινδονησία , το Ιράν , το Καζακστάν , η Κίνα , η Σαουδική Αραβία , οι ΗΠΑ , η Τουρκία .

………………………………………………………………………………………………………