Διάταγμα με δάκρυα στα μάτια: Η Δημοκρατία του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) παύει να υπάρχει

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μνημείο «Εμείς και τα βουνά μας» (γνωστό ως «Παππούς και γιαγιά») είναι σύμβολο του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) , που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στην είσοδο του Στεπανακέρτ. Φωτογραφία: armenpress.am

ΑΛΦΕΙΟΣ : Πόνος βαθύς στα σωθικά μας … Μετά από τουλάχιστον δέκα χιλιάδες χρόνια, που ο παππούς και η γιαγιά ως διγενείς ακρίτες στα ακρότατα σύνορα του ελληνισμού, στέκονταν βράχοι κι αμύνονταν στην εξ ανατολών μογγολική λαίλαπα, σιωπώντας η παγκόσμια κοινότητα, εγκατέλειψε έρμαια στις ορέξεις των σφαγέων μογγολικών ορδών, τα αρχέγονα πατρώα εδάφη των Αχαιών ( Χάϊ ) του Αρτσάχ Χαϊαστάν ( Αρχέγονης Αχαΐας ) μαζί με τους αυτόχθονες απόγονους του παππού και της γιαγιάς …

Ουαί παπαί βαβέ ιαταταί 

… προς όλους τους ανθρώπους του πλανήτη …

( Αυτό δε τo σιγάν ομολογούντος εστί σου … Ευριπίδης > Αυτή η σιωπή σου είναι ομολογία )

“… ο ιμάμης διάβασε τη διαταγή σφαγής και κατέληξε : “Ο μεγάλος Αλλάχ έφερε τη μέρα που όποιος είναι μουσουλμάνος, πρέπει να σφάζει Αρμένιους…”

Είναι αδιανόητο, δεν το χωράει ο νους μας … να έρπει και να γλύφει δουλικά όλος ο πλανήτης τα πόδια του τουρκομογγόλου Αλίεφ, για μια μπουκάλα αέριο κι ένα δοχείο πετρέλαιο…

……………………………..

Ο πρόεδρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ Samvel Shahramanyan υπέγραψε σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου, διάταγμα για τη διάλυση όλων των κρατικών θεσμών της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024, αναφέρει η Δημόσια Τηλεόραση της Αρμενίας.

Σημειώνεται ότι η απόφαση ελήφθη σε σχέση με τη σημερινή δύσκολη στρατιωτικοπολιτική κατάσταση, με βάση την προτεραιότητα της διασφάλισης της σωματικής ασφάλειας και ζωτικών συμφερόντων του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Προχωρά επίσης από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της διοίκησης της ρωσσικής ειρηνευτικής αποστολής (RMK) με εκπροσώπους του Αζερμπαϊτζάν ότι η ελεύθερη, εθελοντική και ανεμπόδιστη διέλευση κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένου στρατιωτικού προσωπικού που έχει καταθέσει τα όπλα, με διασφαλίζεται η περιουσία τους στα οχήματά τους κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν .

«Διαλύστε όλους τους κρατικούς θεσμούς και οργανισμούς που βρίσκονται υπό την υπαγωγή τους μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024 και η Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ) παύει να υφίσταται». – λέει το διάταγμα.

Ο πληθυσμός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εκτός της δημοκρατίας, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος διατάγματος, καλείται να εξοικειωθεί με τις συνθήκες επανένταξης που παρουσίασε το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να λάβει μια ανεξάρτητη και ατομική απόφαση στο μέλλον σχετικά με το δυνατότητα παραμονής (επιστροφής) στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Από την περασμένη εβδομάδα, μετά τις εχθροπραξίες που διήρκεσαν 24 ώρες και τη συγκατάθεση του Στρατού Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να καταθέσουν τα όπλα και να διαλυθούν, μια ροή χιλιάδων εκτοπισμένων έχει σπεύσει από την μη αναγνωρισμένη δημοκρατία στην Αρμενία. Σύμφωνα με στοιχεία το πρωί της 28ης Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 65 χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν από το Στεπανακέρτ στο έδαφος της Αρμενίας.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας των μαχών, η πλευρά του Καραμπάχ έχασε περίπου διακόσιους ανθρώπους σκοτώθηκαν και περισσότερους από 400 τραυματίστηκαν, αρκετές χιλιάδες άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη ζώνη μάχης, συνοδευόμενοι από Ρώσους ειρηνευτές. Στη συνέχεια, αρκετές δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι του Καραμπάχ όρμησαν κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν προς την Αρμενία.

Απώλειες υπέστη και το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα – έξι Ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν.

Την προηγούμενη μέρα, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε τις απώλειές της : 192 νεκροί, 511 τραυματίες.

Πηγή

……………………………………………………………………………………………..